Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

lofa 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek o mladém kurdovi Bilalovi, který se rozhodne jet z rodné země až do Londýna za svou láskou. Dostane se až do francouzského Calais, odkud zkusí proniknout na ostrovy ukryt v kamionu. Když je odhalen spolu s ostatními je vsazen do tábora mezi ostatní uprchlíky. Napadne ho bláznivá myšlenka, že do Anglie doplave. Dostane se až k bývalému profesionálnímu plavci, nyní trenérovi Simonovi, se kterým si k sobě najdou velmi blízký vztah. Simon prožívá rozchod se svojí milovanou Marion a samota ho dost tíží, proto se upne na Bilala a chce mu v jeho úsilí pomoc stůj co stůj. Výborný herecký výkon především Vincenta Lindona v roli plavčíka Simona Calmata. 86% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Fakt vynikající film o kterým bych ani nevěděl kdyby mi ho kámoš nedoporučil. Film tak skvěle natočenej že vypadá tak skutečně to jsem dlouho neviděl je to hrozně smutny ale je to život no. Herci to zahráli taky perfektně jde vidět že se do svích rolích velmi vcítily. A je to taky trochu romantické co chce chlapec udělat pro životní lásku a k tomu mu pomáha moc milý chlapík který ho naučí plavat. Vubec jsem nečekal jak to dopadne je to smutny no.. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: ~ mladý Kurd, co se dostal do Francie, se snaží dostat do Anglie za svojí láskou, kterou čeká svatba s někým, koho ani nezná ~ jedinou možností je tak přeplavat kanál La Manche ~ začne tedy chodit v Callais do místního plaveckého bazénu a cvičit a do svého plánu tak zatahává i svého trenéra plavání. Ten se tak díky tomu zaplétá s úřady. A mladý Kurd je neústupný, přeplavat chce, ať to stoji co to stoji ~~~ 2,5* ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

spis 3* za vykalkulovanost, ktera mistami byla moc a uz se dalo predpokladat, za jake nitky reziser zataha .... ale 4* za tu beznadej a uvedomeni si. Jsou to vydedenci, co nemaji moc na vyber a resi zakladni lidske potreby, my, mame vic nez potrebujem a resime hlavne to, ze by nas mohli okrast a nebo nam jen proste "smrdet"... a samozrejme je nechceme mit na ocich... at nam nepripominaji to, ze do "lidskosti" ma nase chovani daleko. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Welcome vo mne riadne zvíril myšlienky a ešte stále som pod jeho účinkom, hodnotný jednoduchý film s veľmi hlbokými citmi. Plný počet nielen za tému a strhujúci výkon hlavného hrdinu, ale aj kvôli celku ktorý vyznie veľmi hodnoverne a ľudsky. Welcome je síce mierne predvídavý film, ale aj tak nás pribéh pohltí ako prílivová vlna a to všetko bez povšimnutia. Podobný film:Proti proudu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Severofrancúzske mesto Calais je od Britských ostrovov (konkrétne od anglického Doveru) vzdialené len 34 km. (MikaelSVK)
  • Ceny: MFF Berlín 2009: Cena ekumenické poroty, MFF Varšava 2009: Cena diváků, Cena Louise Lumièra: nejlepší film. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama