Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Soundtrack, jehož autorem je Ennio Morricone, se stal jedním z nejznámějších hudebních soundtracků k filmům o mafii. (classic)
  • Film je součástí filmové skupiny, která se zabývá a popisuje fenomén a důsledky mafie, což bylo v italské kinematografii v těchto letech obzvláště populární. Zampovi nebylo sicilské prostředí pro jeho filmy cizí, ze spolupráce s Vitalianem Brancatim vzešly dva z jeho nejlepších filmů, Anni difficili (1948) a Anni facili (1953), které se celé nebo zčásti odehrávají v tomto regionu. (classic)
  • Film se z velké části natáčel v Raguse Ibla, zatímco pro další exteriéry byly použity barokní scenérie města Palazzolo Acreide (provincie Syrakusy), rodiště samotného autora Giuseppe Favy. Natáčelo se mezi náměstím Piazza del Popolo a Corso Vittorio Emanuele III, v prostorách radnice, kde hlavní hrdina filmu bydlel. Interiéry se natáčely v římských ateliérech Incir. (classic)

Reklama

Reklama