Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra o objevení léku inzulinu... Příběh z žánru – hry faktu – o objevení léku insulinu přináší drama osobitého lidského typu, vynikajícího světového vědce Dr. Bantinga, který je tu představen jako člověk neotesaný a sršatý, ale do úmoru pracující a posedlý svým geniálním nápadem, který dokáže realizovat ku prospěchu všeho lidstva. Ve hře je zobrazen proces bádání, který pak vyústí v závěrečné poznání ušlechtile uvažujícího člověka, který klade svůj vědecký přínos nad osobní prestiž a slávu. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Frederick Banting (Marek Vašut) byl jmenován profesorem na Torontské univerzitě, získal doktorát věd a mnoho čestných funkcí a titulů v Kanadě i v zahraničí. Kanadská vláda mu navíc přiřkla životní rentu a v roce 1934 byl slavnostně povýšen do šlechtického stavu. Během 2. světové války, při výkonu služby 21. února 1941, tragicky zahynul při letecké nehodě. (sator)
  • Leonard Thompson, první léčený diabetik na světě inzulinem, vykazoval známky zlepšeného zdraví a žil ještě dalších 13 let užíváním dávek inzulinu a nakonec ve věku 26 let zemřel na zápal plic. (sator)

Reklama

Reklama