foto

Marcel Vašinka

  • nar. 2.10.1954 (62 let)
    Pardubice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marcel Vašinka je dnes známý především díky dabingu, a i když se dodnes objevuje v televizních seriálech, před kamerou byl více vytížený v mládí v 70. a 80. letech. Narodil se v Pardubicích, jeho otcem byl divadelní herec Vlastimil Vašinka (*1923), po matce, rozené Švehlíkové, byli jeho strýci Jaroslav Švehlík (1930-1973) a Alois Švehlík (*1939), taktéž herci. Rodiče se rozvedli a Marcel Vašinka spolu se sestrou vyrůstal u prarodičů v Pardubicích, zatímco k druhým prarodičům jezdil na prázdniny do Beskyd. I když o divadlo zpočátku nejevil zájem, přes dramatický kroužek při Lidové škole umění se nakonec dostal ke studiu herectví na pražské Státní konzervatoři, poté pokračoval na DAMU. Ze studií si podle vlastních slov Vašinka odnesl cenná přátelství se Simonou Stašovou, Oldřichem Kaiserem nebo Václavem Vydrou, díky němuž se mohl setkávat i s jeho matkou Danou Medřickou. 

Ještě jako adept herectví se začal v polovině sedmdesátých let objevovat před kamerou, poprvé hrál studenta ve filmu PLAVENÍ HŘÍBAT (1975), podobně nevelké úkoly pak dostal v dalších filmech různých žánrů (DEN PRO MOU LÁSKU, 1976; MAREČKU, PODEJTE MI PERO!, 1976). Po absolutoriu na DAMU získal Marcel Vašinka angažmá v Městských divadlech pražských, kde strávil šestnáct let (1977-1993). Tady účinkoval například v inscenacích Mladý muž a bílá velryba, Jak je důležité míti Filipa, Těžká Barbora, Maškaráda nebo Sen noci svatojánské. 

Svou další participaci na československé kinematografii bere dnes Marcel Vašinka s nadhledem – nebyla nijak početná, navíc hrál v dnes již pozapomenutých filmech. Připomeňme alespoň hlavní roli řidiče Milana Nedomy, v níž vytvořil dvojici s Milenou Steinmasslovou v komedii VÍKEND BEZ RODIČŮ (1981). Tato kreace mladého muže se sklonem k lehkomyslnosti byla ostatně podobná i jeho dalším rolím, jen zřídka hrál kladné typy. Mnohem více než film jej od konce sedmdesátých let zaměstnávala televize. Hrál v seriálech, inscenacích i televizních úpravách divadelních her, sám ale nejraději vzpomíná na velké role v řadě pohádek (PAVÍ KRÁL, 1978; O HRUŠKÁCH UŠATKÁCH A JABLÍČKU PAROHÁTKU, 1979; JAK SE PEČE ŠTĚSTÍ, 1981). 

Zkušenosti s dabingem začal Marcel Vašinka sbírat již počátkem osmdesátých let, poprvé jeho hlas zazněl ve filmu PEVNOST APAČŮ V BRONXU (1981, český dabing 1983), poté daboval v několika seriálech, v této době byl ale ještě značně vytížen divadlem a televizí. Kvůli neshodám s novým vedením Městských divadel pražských opustil v roce 1993 stálé angažmá a ocitl se na volné noze. Nějakou dobu si užíval svobody a cestoval, brzy se ale aktivně začal angažovat především právě v dabingu. V devadesátých letech daboval hlavně seriály, jeho hlas jsme mohli slyšet v DALLASU a DYNASTII, pamatovat si jej můžeme i jako Jima Walshe ze seriálu BEVERLY HILLS 90210. Pro Českou televizi nadaboval seriál SEVER A JIH. 

Kromě početné seriálové produkce namluvil pro kina, televize i DVD vydání řadu filmů, převážně amerických, ale také francouzských. V roce 2002 pro televizi Nova předaboval všechny díly POLICEJNÍ AKADEMIE, nedlouho nato jsme jej mohli slyšet také v osmi řadách seriálu NÁMOŘNÍ VYŠETŘOVACÍ SLUŽBA. Příležitostně namlouvá i animovanou produkci (MYŠÁK STUART LITTLE), v posledních letech pracuje často pro televizní stanici MGM, kde dabuje řadu starších dnes již klasických filmů. 

V letech 1999-2001 působil v divadelní společnosti Háta, kde našel uplatnění například v komedii Prolhaná Ketty (1999). I když zde již nemá stálé angažmá, s tímto souborem nadále spolupracuje (Když ty, tak já taky, miláčku, 2005; Tři bratři v nesnázích, 2011), hraje také v Divadle bez zábradlí (Velký holky nepláčou, 2012). Oproti útlumu v devadesátých letech se v poslední době vrací i do televizních studií, ve veřejnoprávní České televizi i na komerčních stanicích jej diváci mohli vidět v řadě seriálů (ČETNICKÉ HUMORESKY, 2000; POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ, 2004; VYPRÁVĚJ, 2009; EXPOZITURA, 2009). V trilogii Troškových komedií KAMEŇÁK 1-3 (2003, 2004, 2005) hrál sluhu Džejmse. 

Marcel Vašinka se dnes již netají svou homosexuální orientací a žije v dlouhodobém vztahu s režisérem animovaných filmů Miroslavem Walterem (*1935), s nímž v roce 2009 uzavřel registrované partnerství. Sám Vašinka ale o svém soukromí promluvil až v otevřené výpovědi v rámci cyklu České televize 13. KOMNATA (2010).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2005 Kameňák 3
2004 Kameňák 2
2003 Kameňák
1999 Isabela, vévodkyně Bourbonská (TV film)
1998 O pyšném panovníkovi (TV film)
1992 Brokovnice (TV film)
1991 Uzavřený pavilón (TV film)
1990 Zachýsek, zvaný Rumělka (TV film)
1989 Bizon
Divoká srdce
Fubu (TV film)
Hra na Barbaru (TV film)
O podezíravém králi (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
Všechny krásy života (TV film)
1988 Hodinář (TV film)
Husquarna (TV film)
Rudolf II.
Setníkův štít (TV film)
Svědek času (TV film)
1987 Hauři
Kde bydlí štěstí (TV film)
Ohňostroj v Aspern (TV film)
1986 Jsi krásná (TV film)
Papilio
Pohádka o lidské duši (TV film)
Preceptor (TV film)
Spor o bohyni (TV film)
1985 A co ten ruksak, králi? (TV film)
Vodník v pivovaře (TV film)
1984 Cihla zlata (TV film)
Pod maskou (TV film)
Radosti života (TV film)
Rubikova kostka (TV film)
Sen noci svatojanské (divadelní záznam)
Tabákový kapitán (TV film)
1983 Nevěsta z obrázku (TV film)
1982 Vítr v kapse
Zelená vlna
1981 Hodina života
Jak se peče štěstí (TV film)
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Víkend bez rodičů
1980 Anna proletářka (TV film)
Italské jaro (TV film)
Každý má svůj stín (TV film)
Medvědí tanec (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Svítalo celou noc
Vzorná tchyně (TV film)
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Causa Králík
Drsná Planina
Druhá první dáma (TV film)
Historie začíná pod kaštany (TV film)
Kořist (TV film)
Na dvoře vévodském (TV film)
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
Postavení mimo hru
Stopař (TV film)
1978 Báječní milenci potřebují čas (TV film)
Cesta domů (TV film)
Čarovné prstýnky (TV film)
Lakomec (TV film)
Paví král (TV film)
Sázka pro dva (TV film)
Sněhurka (TV film)
1977 Mílaři (TV film)
Podivný výlet
1976 Den pro mou lásku
Dům Na poříčí
Kateřina zlé pověsti (TV film)
„Marečku, podejte mi pero!“
Posel dobrých zpráv (TV film)
1975 Plavení hříbat

TV seriály

2017 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Dražba (E12)
Zpěvačka (E08)
Evička (E05)
2016 Doktorka Kellerová (TV seriál)
Ministrova dcera (S01E07)
Rapl (TV seriál)
Amok (S01E09)
2015 Všechny moje lásky (TV seriál)
Wellness víkend (E09)
2010 Dokonalý svět (TV seriál)
2009 Expozitura (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
2007 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Hvězdičko! (S03E35)
Jako špiónka (S03E30)
Blízko smrti (S03E26)
další epizody (7)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Směšný vrah (S01E06)
Hospoda (TV seriál)
Pes (S02E26)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Nepolepšitelný starý muž (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Letní přeháňka (E04)
1986 Gottwald (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 2 (E02)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Motocross (E12)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Včelař (E04)
1979 Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Neschopnost (E05)

Dokumentární

2010 Krásy Čech, Moravy a Slezska (TV seriál)
13. komnata Marcela Vašinky (TV film)
1995 Stín noci
1977 Kandrdasové

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
Tajemství bulváru (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 O češtině (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
1994 Ptákoviny (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Intenzivní kurs němčiny (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace