Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět let od premiéry kultovní dokumentární hyperkomedie ČESKÝ SEN přicházejí její autoři do kin s novým filmem. Po dvou letech natáčení a roce ve střižně představí svůj nový – neméně kontroverzní – film o české, občanské, mediální a politické válce, v níž se svedla bitva o americký radar v Brdech. Autoři film ČESKÝ MÍR ambiciózně nazývají „portrétem české společnosti 20 let od sametové revoluce“. Žánrově ho opět charakterizují jako dokumentární komedii a dodávají, že tentokrát bude navíc napínavá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (202)

Toj 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zážitek z projekce ve Varech... Zjistil, že film není vůbec tak špatný, jak někteří lidé říkají a vlastně vůbec nejde o radar, ale o lidi, českou povahu a tu šílenou absurdnost, která se nad náma vznáší. Všichni jsou vykutálení, všichni jsou hloupí, všichni jsou směšní, všichni jsou nešťastní a politováníhodný... Kdyby náhodou někdo měl správný názor (ať už je jakýkoliv), tak ze špatných důvodů a nejlepší je na sobě mít uniformu a šaškovat.. Mimo jiné jsem na projekci zjistil, že Hřebejk (který byl v sále) se směje jak postřelenej pterodaktyl a to ještě špatnym fórům. Viděl jsem jak tvůrci utřeli Zaorálka (který byl v sále) a vlastně jsem zjistil, že celebrity si rádi svojí celebričnost dokazují tím, že zaujatě diskutují s tvůrci o hloupostech, aby náhodou nevyhasly... A to je stejný vždycky ať už de o Hřebejka, o Zaorálka (musí být hloupej, když začal diskuzi a všem bylo jasný, že nemá šanci vyhrát) nebo o neznámého herce z ulice, který položil takovou tu hloupou otázku pro otázku (na kterou by se zmohl Franta z horní dolní kdyby se nestyděl).... Ten film s touhle přednáškou byla jedna z těch zásadních životních zkušeností o kterých se člověk zmiňujě ve svých memoárech.. :) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Lehce zaujatý pohled na dva zcela protichůdné názory na stavbu, či nestavbu radaru, kde se autoři smějí pouze z pozadí. Více prostoru dostali lidé, kteří byli proti. Zřejmě proto, že jich bylo více. Všichni na to asi pamatujeme. Nejlepší částí filmu je rozhodně vysvětlování svého pohledu na svět Ivana Martina Jirouse, kterému se ne nadarmo přezdívá Magor. Dalším pěkným momentem je výprava do nitra vojenské zóny, kterou vede neohrožený lesník. Místy to vtipné rozhodně je, to nemohu říct. Všude jsou spousty hádek, velmi příjemní vojáci a členové Greenpeace, či obyvatelé Peacelandu, vyberte si sami. Jako komedie dvou téměř amatérů je to více než vydařené, i když celý film za ně oddřeli jiní. Vydařená komedie o Česku ze života. 3* ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Po fenomenálním Českém snu tvorba Klusáka a Remundy docela upadá. Radši ani nemluvím o momentálním Daliborkovi. Český mír se zabývá nyní již hodně vousatou story ohledně amerického vojenského radaru v čechách, který rozproudil emoce všech zúčastněných. Klusák s Remundou chtějí mermomocí něco ukázat a i když si vyloženě nevybírají stranu konfliktu, tak se pouštějí do hodně účelných skoro až inscenací. Hodně mi to připomíná Michaela Moora, který také pokládá správné otázka, ale na špatných místech a příliš účelně na to, aby měl dokument ve finále nějakou zajímavější vypovídající hodnotu. Po chvilce se také omrzí skřehotání všech vesnických odpůrců a příznivců v důchodovém věku. Nic objevného. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Idioti jsou na obou stranách. Nejvýstižnější věta jednoho z místních uživatelů. A Klusák s Remundou si ty idioty našli a poskládali ze střípků krásnou mozaiku, jehož ústředním bodem mohla klidně být výroba sandálů a nikoliv radar. O ten až tak nejde. Pro ty, kteří se v kauze postavit / nepostavit neangažovali (já, dobrý den), či ji úplně nepochopili (dobrý den) je to perfektní. Minimálně uvidíte, že jste dobře udělali a poděkujete autorům, že vám téma tak krásně přinesli na talíři až pod nos. Je to chytré a křupavé. Čekám na další snímky obou velmi netrpělivě. Jirous je Jirous, žeru ho. ()

pijavica 

všechny recenze uživatele

7,0/10 Pôvodne som sa domnieval, že skutočný význam tohto dokumentu je nechcený, ale pohľad na vyššie uvedený obsah filmu ma vyviedol z omylu. O tom, že tu nejde o suplovanie investigatívnej žurnalistiky svedčí najmä: 1, priestor, ktorý je poskytnutý aktivistom (a PR agentom) všetkého druhu, 2, azda úplná absencia vecných a relevantných tvrdení 3, zameniteľnosť „radaru“ za akúkoľvek inú tému s podobným kontroverzným potenciálom 4, permanentná snaha tvorcov nejakým spôsobom zosmiešniť každého, kto sa ocitne pred kamerou (čo je tiež vizitka vypovedajúca o „portréte spoločnosti“). Neviem sa rozhodnúť, či je Český mír viac na smiech, alebo na zaplakanie (skôr to druhé). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení dokumentu začalo již 1. 7. 2007. Premiéra byla původně plánována na podzim 2008, avšak protáhla se až do roku 2010. (ČSFD)
  • Po prezentaci projektu na festivalu v Karlových Varech (roč. 2008) o film projevila zájem selektorka festivalu v Cannes. [zdroj: Arts Marketing] (POMO)
  • Téma písně "Rozvíjej se poupátko" bylo zvoleno jako metafora "pohádky" o radaru. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Související novinky

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama