Reklama

Reklama

Gregory Peck jako ochránce pronásledované ženy v americkém westernu. Tvůrčí tandem, tvořený režisérem Robertem Mulliganem a producentem Alanem J. Pakulou, vytvořil v šedesátých letech pozoruhodnou sérii filmových děl. Rádi vyprávěli silné příběhy, často vycházející z prověřených literárních nebo jevištních předloh, a soustředili se zejména na vedení herců a na realistickou kresbu prostředí. Největšího úspěchu dosáhli přepisem známého románu Harper Leeové Jako zabít ptáčka (1962) s Gregorym Peckem v oscarové roli jižanského právníka. Jejich spolupráce se uzavřela v roce 1968 (kdy se Pakula vydal na svou vlastní režijní dráhu) westernem Plíživý měsíc, natočeným podle stejnojmenného románu Theodora V. Olsena, který vyšel i v českém překladu. Gregory Peck v něm ztělesnil stárnoucího armádního zvěda, který se ujme ženy zachráněné z indiánského zajetí. Problém je v tom, že žena není sama, ale má u sebe desetiletého syna, jehož apačský otec je ochoten jít doslova přes mrtvoly, aby svého potomka nenechal v rukou bílých. Trochu neprávem opomíjený western vyniká zejména kameramanskou prací Charlese Langa, který dokázal zachytit krásu Mohavské pouště na americkém jihozápadě (natáčelo se zčásti v nevadském Red Rock Canyonu). Partnerkou Gregoryho Pecka je významná hollywoodská herečka Eva Marie Saintová (držitelka Oscara za vedlejší roli ve filmu V přístavu – 1954) a v úloze Peckova parťáka se objevuje tehdy začínající Robert Forster, který se vzápětí prosadil hlavní rolí v průkopnickém reportážním dramatu Medium Cool (1969). (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je Gregory PECK můj oblíbenec č.1, tak v tomto filmu (ačkoliv to zahrál výborně) nijak zvlášť nevynikl. Nebyl to western, byl to spíše thriller říznutý westernem. Člověk se soustřeďuje s napětím, kdo se to plíží stále kolem chaty, aby nakonec zjistil... ale ne to bych prozradila už tak ubohou pointu. No, bohužel pouze za 3* a to jenom s ohledem na G.P. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Vojáci při přepadu indiánů osvobodí jednu bělošskou ženu s indiánským dítětem a osamělý lovec ji nabídne, že můžou žít u něj. V patách se jim ale vydává její indiánský exmanžel, mistr "stealth" boje, který zanechává za sebou řádku mrtvol. Těšil jsem se na nezvyklý westernový "slasher" a ono to tak i funguje, ale bohužel až ve finále. Do té doby z řádění indiána neuvidíme nic no a nemluvná trojice hrdinů příliš zájmu nevzbuzuje. Finále je slušné, ale dost natahované a nechybí v něm brutální klišé typu "půjdeme se podívat co se děje v lese". Ale jako jo, Peck na toho westmana stále i po padesátce má a ten poslední souboj má opravdu grády, tak 3* ať nežeru. ()

Reklama

reich 

všechny recenze uživatele

Western se zajímavou zápletkou, až trhiller v některých scénách, a příběhem, který postupně stupňuje napětí až do samotného grandiozního finále filmu. Hlavními tahouny filmu jsou zde Gregory Peck a Eva Marie Saint a vzniká tak atypický western s nutnou dávkou napětí. Film není zbytečně dlouhý, ač divák se neubrání dojmu, že některé scény jsou docela zbytečné a pořádnou akci se divák dočká pomalu až na konci. 75% ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Ani Gregory Peck nezachrání příběh se spoustou hluchých míst a nelogického jednání, který se doslova táhne. Popuzovala mě nejen hudba, ale i naprostá apatie hlavní ženské postavy, kdy leckde opěvovaná Eva Marie Saint působila naprosto nevýrazně, i jejího synka, Možná soudím ovlivněna Malým velkým mužem (tedy konkrétně knihou), ale nemohu si pomoct. Konec jsem protrpěla jen proto, abych si ověřila, že končí tím nejobvyklejším klišé. A propos, čekala jsem, kdy Peck konečně poslechne mé dobře míněné rady, vzpomene si, že má kolem krku frajersky uvázaný (červený!) šátek a použije ho nejen k vylepšení svého image. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když vojáci najdou skupinu opuštěných indiánů (indiánek), s překvapením zjišťují, že jedna z nich je bílá žena, která je matkou indiánského dítěte. Sam Varner (Gregory Peck) se nabídne (resp. je přemluven) touto ženou - Sarah Carverovou (Eva Marie Saint), aby je vzal s sebou na svůj ranč. V okolí se totiž potuluje zákeřný indiánský zabiják, Plíživý měsíc. Ten se neštítí ničeho, a až později Sam zjišťuje, že tím, že vzal pod svá ochraná křídla Sarah a její dítě, tak na sebe přivolal zhoubu. Sarah je totiž žena Plíživého měsíce, a indiánský klučina je jeho syn. Sam se musí zabijákovi postavit, aby Sarah i jejího syna ochránil ... Westernů se v dnešní době moc netočí (skoro vůbec, abych pravdu řekl), takže někdy i naše televize vezmou zavděk nějakým starším (i když převážně pouští jen Vinnetua). Na Plíživý měsíc jsem se docela těšil, ale abych pravdu řekl, zase až tak nadšenej jsem nebyl. Jako western to nebylo špatné, ale kvalit Lenových westernů ani zdaleka nedosahuje (a pravda, ani komerčního Vinnetua). Sice posledních 20-30 minut je hodně akčních, ale začátek filmu mi přišel hodně nudný, a trochu jsem u něj usínal... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Herec Noland Clay, který hrál indiánského chlapce, je z kmene Bělohorských Apačů. (Hawaj)

Reklama

Reklama