Reklama

Reklama

Na Zlatý glóbus nominovaný Ewan McGregor (Muž ve stínu, Andělé a démoni), na Cenu Akademie nominovaný Christopher Plummer (The Last Station) a Mélanie Laurent (Hanebný pancharti) se představují ve filmu Začátky, povznášející komedii o tom, jak legrační a proměnlivý může být život. Když grafik Oliver (McGregor) krátce po smrti svého otce (Plummer) potkává svobodomyslnou Annu (Laurent), dochází mu, že v otázce dlouhodobých romantických vztahů je úplný začátečník. Až při vzpomínkách na otce, který po smrti své ženy, se kterou byl 45 let, přiznal svou homosexualitu a zbytek života si užil jako divoký mejdan, Oliver pocítí touhu dát šanci vznikajícímu vážnému vztahu. Originální milostný příběh, při jehož natáčení se scenárista a režisér Mike Mills nechal inspirovat vzpomínkami na svého otce, si získal filmové kritiky, protože je “chytrý, dojemný a často legrační!” (Karen Durbin, Elle). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (220)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vztahová linka dvou hlavních hrdinů je absolutně nudná a nicneříkající. Dialogy slouží jen jako výplňová vata, aby se vůbec o něčem mluvilo. Všechny postavy jsou až k zblití milé, hodné a sympatické, nikdo se ani náznakem neprojevuje nijak negativně. Za celou hodinu a tři čtvrtě se nedočkáme žádného napínavého zvratu, v podstatě se nic neděje, téměř vše je řečeno už na začátku a pak omýláno dokola. Světlým místem jsou scény s matkou hlavního hrdiny, která je správně šáhlá a zábavná. Bohužel těchto scén je ve filmu minimum. Ale nemějte z toho depku, život a vztahy v reálném světě jsou totiž opravdu mnohem zábavnější, emotivnější a komplikovanější. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Komedie/drama? Řekla bych, že je to spíš psychologický příběh o homosexuálním dědovi, který má rakovinu a chová se jako puberťák od smrti své manželky, se kterou byl ženatý, i když věděl, že je gay a měl s ní syna, který je tak trochu více podivín a dá to dohromady ještě s divnější slečnou. Tento film na mě působí až příliš negativně a pochmurně, je celý takový zmatený a unuděný, vážně nevím co je tam komického. 75ti letý homosexuál, který žije s o hodně mladým mužem? Tak to mi připadá nechutné. Možná je to celé ztráta času. Vše co se řeší, ohledně vztahů, v tomto snímku je přehnané a nedávala bych tomu takovou důležitost. Tohle mohl stvořit duševně nevyrovnaný člověk, který neví co se životem a nudí se. A ten pes, mě taky celkem hodně iritoval. Jediná dobrá věc, je herecký výkon Mélanie, nic jiného zmínit bohužel nemohu. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Problém s rádoby nezávislými filmy je v tom, že si vždy berou velké sousto - především politické korektnosti - a vyprávějí rádoby artistně. Jak nás učili v Zahrádkách, teda na FAMU, netalentovaní tvůrci mají tendenci si vypomáhat: hlasem mimo obraz, který dění na plátně komentuje (protože vyprávíte kurňa obrazem, ne?, rozhlasovou hru si můžete zkusit rozhlase), nebo třeba nabouráním narativního způsobu vyprávění tím, že přeházíme různé děje z různých časů vyprávěného příběhu (protože nejdřív musíte umět odvyprávět příběh chronologicky a zaujmout, než se rozhodnete bourat pravidla). Film Začátky trpí obojím - a nejen tím. Sledujeme mimo obraz komentované fotografie, chronologicky na přeskáčku vyprávěný příběh, často tak zmateně, že netušíte, ve kterém roce a století se právě nacházíme, a k tomu si připočtěme onu "uměleckou" kameru a dlouhé záběry nikam a na nic, které mají působit oduševněle. A aby divák nemohl nic namítat, tak se řeší Závažná Témata (ta velká písmena tam mám schválně): rakovina, otcův coming out, ochrana pejsků, a samozřejmě láska a nakolik jí člověk chce nebo má podlehnout. Věřím, že hodně dívek kecne na sedýnku z Ewana McGregora, ale protože nejsem gay, přišlo mi, že hraje prostě utrápeného týpka, který se filmem tak nějak potácí a vlastně se o něm dozvíme jen, že mu maminka umřela na rakovinu, tatínek po její smrti řekl, že je gay a za čtyři roky nato umřel, a že týpek má psa. Každému co jeho jest. Věřím, že artistně založení diváci budou blahem bez sebe. Kdo má však už něco nakoukáno, asi se bude artistně nudit. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Dva lineární příběhy a jeden zmatený grafik Oliver. V jednom někoho ztrácí, v druhém získává. V obou hodně poznává - svého otce, Ann, život a sám sebe. Křehký příběh je vyprávěn velmi mile a citlivě, ovšem jako by se celá ta nejistota a tápání hlavních hrdinů přenesly do celé atmosféry a ve mně zanechaly jen pár rozporuplných pocitů. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Krásny a výnimočný film - presne ten typ filmov a spôsob spracovania ako mám rád. Hneď od začiatku to pôsobilo lákavo, hneď si ma to získalo a ja som len dúfal, že v tej smutnej irónii a pátose sa bude niesť aj celý film. Našťastie nesklamalo a naozaj sa tá kvalita udržala po celú dobu. Príbeh možno sám o sebe nebol až tak úžasný (miestami mi dokonca pripomínal filmy Woodyho Allena), ale ten spôsob akým to bolo podané - ten vynahradil akékoľvek nedostatky. Navyše aj tá schéma striedajúcej sa súčasnosti a spomienok z minulosti, to všetko dodalo tomuto filmu potrebný zmysel. Mohlo byť do toho zakomponované ešte viac z tých kresliacich scén o smútku - to ma naozaj zaujímalo. Ale rozhodne výnimočný film, občas vyhŕkla aj slzička - a veruže nielen od dojatia. Ten vzťah medzi Oliverom a jeho otcom, ale aj ten nasledovný medzi Oliverom a Annou - veľmi pekne vystihnuté všetko. Vďaka, bez akéhokoľvek váhania 5* ()

Galerie (27)

Zajímavosti (5)

  • Společně s filmem Strom života (2011) byl snímek oceněn prestižní cenou Gotham Award. (Saku)
  • Christopher Plummer získal za roli v tomto filmu Zlatý globus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Příběh Oliverova otce (Christopher Plummer), jeho nemoci a coming-outu je autentickým příběhem režisérova otce. (JardaBauer)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno