Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselohra Léto s kovbojem vypráví o setkání venkovského zootechnika a traktoristy Honzy s pražskou psycholožkou Doubravkou, správnou holkou, která se o prázdninách musí starat o svého rozmazleného snoubence. Úsměvný příběh o tom,jak se tihle dva tak rozdílní lidé potkali, seznámili a zamilovali, natočil v roce 1976 režisér Ivo Novák a do hlavních rolí obsadil znamenitě sehranou dvojici Danielu Kolářovou a Jaromíra Hanzlíka. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (290)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Léto s kovbojem je laskavá romantická komedie, místy pouze romance, místy svižná a hravá komedie. Nejsilnější zbraní je dokonalá a upřímná sehranost ústřední herecká dvojice. Pozadu nezůstávají ani další herci a se svou šarmantní přirozeností staví příběh v nadsázce, která stále dokáže příjemně pobavit a zahřát letním slunečním svitem. Hlavní postavou laskavě přívětivého příběhu je psycholožka Doubravka (velmi dobrá Daniela Kolářová), hledající cestu ven z bezradnosti a nevyzpytatelnosti mezilidských vztahů a citů. I zdánlivě ztracená duše může narazit na nově vytrysklou chuť do života. Hlavní mužskou postavou je dočasný pasák krav a traktorista Honza Macháček (vynikající Jaromír Hanzlík), jehož bezprostřednost je odzbrojující v konfrontaci s nadřazeností kultivovaného měšťanstva. Tohle spojení vždy fungovalo v nejvyšších otáčkách podmanivého atmosférického jiskření, škádlení a náklonosti. Třetí hlavní postavou je Doubravčin přítel a medik Boba Karásek (velmi dobrý Oldřich Vízner), do sebe zahleděný slaboch. Jeho přerod z mladíka v muže je bolestivý, sebestředný a působí elektrické šoky. Z dalších rolí: velitelsky řídící Bobova maminka (šarmantní Květa Fialová), úzkostlivě starostlivá Doubravčina maminka (dobrá Libuše Švormová), kultivovaně hašteřivá Doubravčina babička (velmi dobrá Dana Medřická), stejně aristokratická Doubravčina prababička (okouzlující Marie Rosůlková), Doubravčin jízlivý otec (zajímavý Jiří Pleskot), mrzoutský Honzův nevlastní otec (příjemný Jan Skopeček), bezprostřední Honzova matka (dobrá Slávka Budínová), ochotný Honzův dědeček (sympatický Bohuš Záhorský), žárlivá Honzova bývalá dívka Jitka (zajímavá Hana Čížková), nespokojený i smířlivý profesor Studnička (dobrý Josef Somr), naivní Studničkova dcera Klára (zajímavá Lenka Kořínková), či do svědomí promlouvající kosmetička (šarmantní Věra Galatíková). Pokud romantická komedie dokáže nebrat sebe samotnou vážně a se šibalskou rozverností škádlí všechny kolem, nepůsobí její sledování zdravotní problémy. Naopak náladu vylepšuje a zjemňuje svou bezprostřední hravostí. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Laciná romance mezi kravinci. Léto s kovbojem jsou nadhodnocené Babovřesky sedmdesátých let. Víceméně trapná lidová zábava s jednoduše nečrtlým dějem, hloupými dialogy, (pod)průměrnými hereckými výkony (Hanzlík umí mnohem lépe, když je co hrát) a JZD. Třetí hvězdu jsem chtěl dát za zábavného Víznera a lehkou nostalgii, ale nedám. Je to blbost. Viděno zcela jistě naposledy. ()

Reklama

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu se pro mě stane asi další srdcová záležitost. Je tu perfektně nastíněný kontrast hošíka a chlapa. Přestože ne vždycky je takový chlap vnímavý a citlivý, ale ohleduplný je stále a navíc je schopen se o svoje děvče postarat. Kdyby nebyl, nemohl by se na sebe podívat. A i když takový chlap nenabídne spoustu peněz a obrovský nablýskaný palác jako hošík z dobré rodiny, dívka s ním bude radši, protože jeho silná osobnost jí bude vždycky oporou... "Pro trochu lásky šel bych světa kraj." ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

České filmy mám rád, ale k tomuhle už jsem měl nesnesitelný odpor už od mala a i teď to přetrvává.Viděl jsem to ještě jako malý a už jen ten název mi moc nezavoněl a film samotný byl ještě mnohem horší a slabší.A věděl jsem, že po té jedné projekci už ten film stoprocentně nikdy neuvidím a jen o něm párkrát uslyším.Ale před takovými sedmi lety jsme jeli se školou na výlet do Španělska a řidič autobusu tam měl nějaký malý přehrávač, lépe řečeno televize :) a při cestě domů tam jak na potvoru musel zapnout tohle a tak jsem věděl, že po zbytek cesty se budu jen nudit a nudit a čučet z okna na krajinu.Aspoň jsem měl zkušenosti s nudou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ivo Novák nenakrútil počas celej svojej kariéry poriadny film a je pre mňa záhadou, kto mu na ďalšie filmy podpisoval peniaze. Ani Leto s kovbojem nie je žiadnou výnimkou. Slabomyseľný príbeh, nesúrodá ústredná dvojica a množstvo epizódnych úloh obsadených v tej dobe známymi a populárnymi hercami. A máme z toho stráviteľný guľáš, ktorý množstvu divákov pripadá ako romantická komédia. Majú ju mať. Veď nakoniec podľa mierne upravených receptov sa dnes varia sledované seriály. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (28)

  • V záběru, kdy Doubravka (Daniela Kolářová) přichází do chatky a Bobo (Oldřich Vízner) dělá stojku na hlavě, má pod hlavou složku papírů – skripta. V dalším záběru, když stojku ukončuje, pod hlavou žádná skripta nemá. (horskejvlk)
  • Ve scéně, kdy Doubravka (Daniela Kolářová) hodí večer mokrou kytici omylem do nesprávného okna (ložnice), kde spí Honzova (Jaromír Hanzlík) máma, otčím a malé miminko v postýlce, ozve se „pláč miminka“. Tato naprosto stejná zvuková smyčka (kulisa pláče) je použita i v pohádce Jak se budí princezny (1977), a to ve scéně, kde se král Dalimil I. (Jiří Sovák) dívá na právě narozenou Růženku, která je paradoxně vizuálně klidná. (horskejvlk)
  • Jako 8letý se ve filmu objevil i Michal Dlouhý jako mladší bráška kovboje (Jaromír Hanzlík) Láďa. Šlo tehdy o jeden z jeho prvních filmů vůbec. (SvaPepina)

Reklama

Reklama