Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V hlubinách 486 metrů vysokého finského pohoří Korvatunturi se nachází nejstřeženější tajemství Vánoc. Čas vyhrabat ho právě nastal a je více než jasné, že po těchto Vánocích už nebude nikdo pochybovat o tom, že Santa Claus existuje. (Allien.9)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Skvělá hororová komedie a nakonec vlastně dost odlišné oproti mému původnímu očekávání. Je prostě fajn se občas dočkat podobnýho zábavně originálního úletu. O to víc ale zamrzí závěrečných dvacet minut, v nichž Rare Exports značně utrpí tím, že zcela zbytečně začnou používat otravná klišé dětských rodinných filmů (do té doby je to téměř čistý komediální horor). Dovětek upomínající k původním kraťasům to pak zase povytáhne drobet nahoru, takže rád udělím 80 %. Každopádně se Rare Exports v mžiku stanou kultovním vánočním filmem. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Jalmari Helander prišiel v roku 2003 s krátkometrážnym filmom Rare Exports Inc., ktorý mal natoľko fenomenálny nápad, že naň nadviazal ďalším kraťasom a následne aj celovečerným filmom. Je absolútne šialené, že aj v takej stopáži môže ten mix hororovej atmosféry, napínavého dobrodružstva a originálnymi nápadmi napumpovanej fantasy dokonale fungovať ako vážny film (pretože sa tak po celý čas tvári), avšak práve to z neho robí ukrutne vtipnú komédiu. Nepomôžem si, ale toto je skrátka niečo geniálne! (9/10) ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi, že to je natočený klasickým americkým blockbusterovým stylem. Působí to jako řemeslně standardizovanej produkt, a při tom ta zápletka je naprosto unikátní a bizarní. Dalo by se z ní vytěžit hodně, ale ten film to nijak výrazně neumí prodat a hlavně neumí moc komunikovat směrem k divákovi mimo Finsko. Takže mi nebylo jasný, jestli to byla pohádka, horor, akční film nebo komedie. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Skutečný Santa bičoval zlobivé děti, až krev stříkala a nezbyly po nich ani kosti. Ano, tak to nejspíš bylo, a proto ho uvěznili. Jenže netušili, že v budoucnu přijde někdo, kdo si bude chtít na Santovi namastit kapsu. Jenže ten někdo zapomněl na elfy. Ne elfy z Lothlórienu, nýbrž temné elfy....hodně temné.... Tak samozřejmě by to mohl být býval masomlejn v přímém přenosu, ale ne nutně. Rozervaná těla a utržené hlavy zde nahradily kutálející se helmy a úplně to stačilo. Koneckenců i na rozervaná těla dojde, jenom trochu jiná. Řemeslně výborné, kluk dokázal hrát jen výrazem obličeje, napětí, zima a neohrožená trojice lovců sobů, co je vyměnila za elfy a Santu. Nasazení v prime time o Vánocích by nebylo od věci. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Luxusní seznámení s podstatou vánoční legendy bez rušivých amerických komerčních vlivů. Finové se zase jednou utrhli z řetězu, a kdyby už v roce 2010 znali kapelu Nabodnutá prdel, bylo by jasné, komu by svěřili soundtrack k tomuto radostnému vánočnímu dobrodružství. Finská filmová tvorba sice nepatří mezi světově nejvyhledávanější, mně ale humor severských Maďarů vyhovuje velice velmi, takže jsem si tento vánoční příběh se svéráznými Sámy, soby, Santou a jeho elfy pomocníčky opravdu užil. Bavil jsem se výborně, a i když byl hlavním hrdinou filmu Pietari, mé sympatie si jednoznačně získal Piiparinen. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (4)

  • Název filmu se objeví až chvilku před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)
  • Identifikačné číslo pasu, ktorý patril vo filme Brianovi Greenovi (Jonathan Hutchings), bolo 314159265. Rovnaké číslice aké obsahuje Ludolfovo číslo známe aj ako "pí". (MikaelSVK)

Související novinky

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

14.05.2013

Být americkým prezidentem je prostě ta nejnebezpečnější funkce na planetě. Ale zároveň je to dobrý způsob, jak se stát akčním hrdinou. Tak to alespoň vidí Hollywood. Ani se nebudeme prohrabovat v… (více)

Reklama

Reklama