Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nikdy neprovdaná, čtyřicetiletá učitelka angličtiny Linda Sinclair (Julianne Moore) žije v malém městě. Společnost jí dělají jen její dvě siamské kočky a spousta klasických knih. Její život je, na rozdíl od hrdinů jejích oblíbených knih, velmi klidný. Jednoho dne se do města vrátí její bývalý žák Jason (Michael Angarano). Jason se chce stát dramatikem v New Yorku, ale jeho arogantní otec Dr. Tom Sherwood (Greg Kinnear) chce aby jeho syn vystudoval právnickou fakultu. Linda se rozhodne, že Jasona v jeho snu podpoří a začne ho v jeho úsilí povzbuzovat. Jejich osudy se začínají proplétat. (Terva)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (64)

venison 

všechny recenze uživatele

„Linda Sinclairová, jež právě dovršila 45 let, byla neprovdanou středoškolskou učitelkou Angličtiny bez vyhlídek na manželství. Měla, dá se říci, docela obyčejný život, který byl plný disciplíny, střídmosti, pokory, skromné naděje a zklamání. Žila sama v Kingstonu, v Pensylvánii, nedaleko od místa, kde se narodila. Neužívala si žádného velkého luxusu. Místo toho upřednostňovala jednoduché radosti života. A i když její život možná zní jako chladný a nudný, mohu Vás ujistit, že slečna Linda Sinclairová taková rozhodně nebyla. Byla to vášnivá žena. A také romantická. Což bylo důvodem, proč byla sama, a ona vždycky bývala sama. Jako citlivé dítě, našla Linda své útočiště v literatuře. Velká díla v ní vzbuzovala nadšení, a až nezkrotné vzrušení, díky čemuž se pak všední svět zdál ještě více deprimujícím. Nechápala, proč by se měla účastnit nějakých dětinských aktivit. Její nepatrný zájem o banální záliby mladých lidí, a její velkodušný cit, Lindu pomalu směrovaly k jejímu životnímu cíli. Zasvětila svůj život snaze, aby zapálila oheň literární vášně mladých lidech. Utvářela jejich ideály tím, že oceňovala jejich názory. A oni ji za to zbožňovali. Leč její nekompromisní duše, i když ve třídě tak milovaná, ji odsoudila k životu staré panny.“ Takhle silně a přesto s nadsázkou začíná film, který nemá nijak výrazný děj, ale o to zajímavější postavy. Vlastně především tu hlavní, kterou ztvárnila moje oblíbená Julianne Moore. Učitelku angličtiny zahrála věrohodně, nenápadně a hodně emotivně. Linda Sinclairová se nechtěně zaplete do řady událostí, které jí můžou stát milovanou kariéru na škole, a i když jí spousta lidí hluboce ranní, tak i přes to jim dál dokáže zcela nezištně pomáhat – klobouk dolů.. V příběhu o „english trachet“ jsem se ve spoustě situacích našla. Mnohem hořčí a mnohem sušší Bridget Jones. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to docela chytrý film. Linda je odtržená od reality a žije ve fantazijním světě oblíbených románů a tak není divu, že je rozčarovaná, když se svět a lidi v něm nechovají podle knih. Stejně je na tom podle mě i divák, který k Učitelce angličtiny zasedne v očekávání klasické romantické komedie, a ejhle, ona se ta idyla rozsype jako domeček z karet, když je divácké očekávání rozmetáno na kusy současně s tím, jak Linda zjišťuje, že svět, který si vysnila, neexistuje. ()

Reklama

Gyl 

všechny recenze uživatele

Julianne Moore jako jediná nemá úplně dementní postavu a i její herecký výkon je dobrý. Naopak Michael Angarano hraje takového debila, že je naprosto neuvěřitelné, aby se s ním jeho bývalá učitelka alespoň bavila, natož aby ho osouložila. Panoptikum pokračuje otcem hlavního hrdiny, ředitelem školy, dramatikem, který vede herecký kroužek a tak dále. Na místě paní učitelky bych se odstěhoval někam, kde žijí normální lidé a nikdo by o tom nemusel točit film. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film pre oplzlých gurmánov, ktorým sa páči pohľad na staré neukojené matróny, ktoré slnko ani nevideli a tak sú biele a pehaté a strašne nevzhľadné. Ono, Julianne Moore v poslednom čase všade hrá len lesbu alebo nejakú zašlú neuspokojenú kravu. Asi čerpá z vlastných skúseností. Nič na tom, v tomto filme vyzerá ešte staršie ako v skutočnosti je. Jednu hviezdu pri scenári akoby vybratom z miništrantskej prdele dávam za chudáka spisovateľa, pretože je to ozaj utrpenie pre spisovateľa, keď sa mu divadelníci alebo filmári snažia zmeniť to, čo sám napísal. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na základe toho nízkeho hodnotenia a komentárov som očakával poriadnu katastrofu, ale podľa mňa to vôbec nebolo až také zlé. Síce námet bol úplne vlažný, no v prípade filmov zo školského divadelného prostredia je ťažko vymyslieť niečo originálne. Ale aspoň snaha o zaujatie tam určite bola, to treba bez pochýb uznať. Príbeh okolo celého toho predstavenia beriem, no mal jedno obrovskú chybu, ktorá značne ubrala tomuto filmu na kvalite - a síce, že samotný scenár tej divadelnej hry bol naznačený pramálo a pritom práve tá hra určite korešpondovala s dejom. Takže práve toto z môjho pohľadu ten film zabilo... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Film měl nesoutěžní premiéru na Filmovém festivalu Tribeca 26. dubna 2013. (Terva)
  • Ve scéně, kdy Linda Sinclair (Julianne Moore) přijde žádat Jasona (Michael Angarano) o nový konec hry, si Jason vyhrne rukávy a opře se o pult. V dalším záběru z Lindy zpět na něj má rukávy znovu normálně, a to aniž by se jakkoliv pohnul. (dandislav1991)
  • Natáčelo se od října do prosince 2012 v americkém státě New York. (BMW12)

Reklama

Reklama