Reklama

Reklama

Lunochod

(TV film)
  • Česko Tank na Měsíci (více)

Obsahy(1)

Léta studené války byly provázeny i tzv. kosmickými závody. SSSR se v jejich počátcích zapsal do paměti světa "Sputnikem" a "Gagarinem", USA jako první dopravily lidskou posádku na Měsíc. Na to už Sovětům síly nestačily. Vynahradily si to "lunochodem", vozítkem určeným pro výzkum měsíčního povrchu připomínajícím tank s osmi koly. Dva exempláře se jim skutečně podařilo na měsíční povrch dopravit - poprvé v roce 1970, podruhé v roce 1973. Na svou dobu byl "lunochod" zařízením velmi moderním a jak se ukázalo, dosti spolehlivým. Jeho upravená verze došla uplatnění dokonce i zde, na Zemi. Po černobylské havárii sloužil pojízdný robot k odklízení radioaktivních trosek. V devadesátých letech se v sovětských archivech našla řada kdysi přísně tajných filmových materiálů, které dokumentovaly vývoj i výrobu měsíčního vozítka. Francouzští dokumentaristé je využili pro svůj dokument, kde vystupuje i řada osob s tímto projektem spojených. Duchovní otec populární osmikolky, Alexandr Kemurdžjan, o kterém veřejnost v SSSR i v zahraniční prakticky léta nic nevěděla, se však realizace filmu nedožil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Konštruktéri, vývojári, mechanici a celá odborná verejnosť, ktorá sa podieľala na napĺňaní politických cieľov, politických súbojov medzi Západom a Východom, si zaslúži slávu a nezabudnutie. Posunuli ľudstvo a pritom za ich života ich málokto poznal. Dokument to zaujímavo popisuje, dostáva sa až k Černobyľskej tragédii a akoby obnoveniu tohto vesmírneho programu prispôsobeného pre tieto udalosti a až k pádu železnej opony a následnej medzinárodnej spolupráci a k uznaniu vo svete, ktoré sa tvorcom dostalo. Iste to mohlo byť viac podrobné, možno po technickej stránke, možno aj po iných príbehových, ale aj tak je to celkom poučné a informatívne. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pekne a chronologicky zosumarizované fakty začiatkov objavovania Mesiaca a súperenia o prvenstvo na jeho povrchu. Naviac aj všetky trampoty Lunochodu, jeho ovládania a nácviku na Zemi. Doteraz som ani nevedel, že prvý vybuchol s raketou krátko po štarte a druhý, teda prvý na Mesiaci, tam dokázal pracovať 11 mesiacov. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Provedením i námětem skvělý dokument, která stojí za shlédnutí. Je až neuvěřitelné, co tehdy Rusové dokázali, fakt jsem zíral. Některé fakta jsou dosti známá, jiná méně. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který obsahuje jednak fakta, nad kterýma člověk vzhledem k datu realizace může tak akorát stát s otevřenou pusou. Druhá věc je, že obsahuje jakési poselství na vší tou technickou schopností lidí, kteří se projektů kolem obou Lunochodů a dalších vozítek účastnili. ()

Reklama

Reklama