Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Buenos Aires. Zlodejíček Johnny Farrell (Glenn Ford) sa osudnou náhodou zoznámi s Ballinom Mundsonom (George MacReady), prevádzkovateľom ilegálneho kasína a začína preňho pracovať. Jedného dňa si Ballin privedie novomanželku, speváčku Gildu (Rita Hayworth) a Johnnyho požiada, aby na ňu dohliadal. V Gilde Johnny spoznáva svoju bývalú milenku. Veci sa skomplikujú viac, než by ktokoľvek z nich očakával... (MIMIC)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film je spíš jen rámečkem, do kterého je zasazená divukrásná a hvězdná Rita Hayworth. Většina peripetií je pouze naznačených, příběh se soustředí na ústřední vztah drásavé, spalující lásky, která se ale opět odehrává pod povrchem navenek předstíraných emocí. KOUSEK DĚJE Problémy s nacisty, monopolem za účelem ovládnutí světa, hráčským doupětem - to vše si musí divák domýšlet. Především ale nevíme vůbec nic o minulosti hlavní dvojice a o jejich vztahu před tím, než se znovu setkají ve filmu. Rozešli se před dlouhou dobou nebo jen krátce před začátkem příběhu? Proč? Kdo z nich k tomu dal impuls? Nevíme a ani se nedozvíme. ____ Krátce po zhlédnutí mi to vadilo, a tak jsem film ohodnotila jako průměr. Jenomže ani do druhého dne jsem nad tou vášnivou nenávistí mezi Glennem Fordem a Ritou Hayworthovu nepřestala přemýšlet. Jsou filmy, které mají zajímavější příběh a napínavější zápletku, jenomže tenhle má kouzlo. A není to jenom Ritina bujná kštice a vábivé pohyby, kdy jí stačí svléknout rukavičku a vybičuje představivost víc, než kdyby se jiná herečka svlékla do naha. I Glenn Ford, který tak nádherně trpí a přitom to téměř nedává najevo, bere za srdce. ____ Zvedám hodnocení na čtyři a ráda se do baru v Buenos Aires znovu podívám. /14. 7. 14./ ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zde je ta Rita ze Shawshankské věznice v plné kráse a velkoleposti (a to jsem žena). Osudová žena, která zničí přátelství dvou mužů, aby je mohla ovládat. Film má zvláštní náboj, napětí, a to nejen sexuální, ale i takové to zvláštní, neurčité, prostě noir. Hodnocení dávát zejména za skvělou atmosféru, která celý film prostupuje. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žena a hra, to nejde dohromady." No to určitě nejde, ale já jsem byl zpočátku přesvědčen, že půjde o podvodné hraní, pak zase o německé patenty, ale nakonec z toho vylezla love story krásné dračice Gildy a šarmantního křupana Johnnyho. Dýchlo to na mne kouzlem starého dobrého Hollywoodu, což mne potěšilo a navíc mě pořád bavil holič a filozof Pio, jehož hláškovací nálada byla nakažlivá. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rita Hayworth pohodí hlavou a mne bolo jasné, prečo sa ten pohyb stál kultom a pretrváva vyše pol storočie. Jej Gilda je bezpochyby úžasná po každej stránke, či sa smeje, smúti, zúri, spieva, tancuje. Čo sa týka snímku, je klasickou ukážkou film-noir, scenáristicky aj réžijne perfektne zvládnutý, nedá mi však nespomenúť určitú podobnosť s Casablancou ( ústretový policajt, temná minulosť, milovaná žena, prostredie ). ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Gilda, are you decent?" - "Me? ...Sure. I'm decent." Nestává se mi obvykle při sledování filmu zrovna často abych se po každé druhé, třetí vyslovené větě pousmál či uznale pokýval hlavou nad tím jak svižně, trefně a chytře jsou repliky vkládané do úst herců napsané. V "Gildě" se zdánlivě nic neděje, ale přesto diváka neustále udržuje v permanentně dráždivém napětí a nejistotě, poněvadž pod jejím prahem to vře až k nevíře a každá z ústřední trojice má svá tajemství a motivace... jež přece musí vyjít najevo! A přitom je nám stále povoleno vědět mnohem míň než oni. Mnohem míň než by se zdálo záludno. Nastupují tedy doměnky, tušení... přinejmenším do té doby než vše obestře a zcela pohltí omamná vůně ženy. "Gilda" patří k těm málo filmům jejichž dialogy si lidé přeříkávají zpaměti. A pak že jsou dokonalé filmy mýtus... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (11)

  • Rita Hayworth ve filmu skutečně nezpívá. (Kulmon)
  • Ve scéně, kdy se Rita vrací zpět do Argentiny od Toma plácne Johnnyho přes obě tváře. Ve skutečnosti mu zlomila dva zuby a Glenn Ford držel dokud se scéna nenatočila. (Kulmon)
  • Pier Paolo Pasolini vo svojej autobiografickej próze "Amado mio" z roku 1948 popisuje návštevu kina, v ktorom hrali Gildu. Názov prózy je totožný s názvom jednej piesne z filmu. Pasolini si všíma napr. "krátkozraký pohľad" či "božsky milú nevýraznosť" hviezdy. (MIMIC)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama