Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, nejdříve mě mnohem více bavily flashbacky do Woodyho minulosti. V zákopech byla totiž tma a bahno. A ani to bahno v té tmě nebylo vidět. A tak nějak se nic nedělo. Jenže pak se dít začalo. Když se Woody rozhodoval o Tiffinově životě, šel mi mráz po zádech. Film bez sentimentu, rozmáchlých gest a papundeklové slávy umělých hrdinů. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zahnutý klobouky - kiwi - mám rád. A mám rád jejich filmy. Australští vojáci v obou válkách měli koule a bili se opravdu udatně. Filmů z té velké války, jak se občas první světové říká je dnes jako šafránu. Z hlediska výpravy se jedná o nákladné záležitosti ač už se jedná o techniku tak o vybavení a uniformy. U opravdu dobře udělat totálně zabahněnej vyztuženej zákop se systémem střílen, krytů tak aby to vypadalo jako část fronty kdesi ve Flandrech nebo ve Francii není žádná legrace. Tvůrci Hill 60 se s tímhle vším poprali na jedničku včetně štol, krys a dalších libůstek jaké nabízelo často i několika měsíční bydlení v zákopech. Jenže to je tak vše co film nabízí. Z hodně napínavé látky kdy sapéři z obou stran fronty se snaží dostat podkopem na druhou stranu a podminováním vyhodit co nejvíce nepřátel do luftu - šlo dle mého vytřískat více. A to obzvlášť když se ještě štolaři navzájem odposlouchávali stetoskopy či se občas prokopali do štoly nepřítele... Tady jsem moc napětí necítil, což je škoda a za mně to hodně ubralo na hodnocení snímku. Hrdinové byli sympaťáci, ale nějak to všechno nestačilo na těch 122 min stopáže. Mám z toho stejný pocit jako z Roty K (2004). zde je zklamání o chlup větší protože podminování kopce je silné téma a jedná točili to kucí australský... U mně je to jen za tři svíčky. Škoda. * * * ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kdo koho dřív podkope, se u mě řadí do nej filmů z první světové. Skvěle vypadá, obsazený není špatně, snad vyjma první půlhodinky slušně vtáhne do děje, vrcholí v památný den 7.6.1917 - "Messines Ridge exploze". Dobře přiblíží jak impozantní podzákopovou složku onoho konfliktu, tak i pat na západní frontě a samu cestu vojáka, zde z řad australanů. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

S přehledem natočené válečné drama o mě nepříliš známém aspektu vedení války. Klasické schéma nedůvěry v nového velitele umě spojené s flashbacky do minulosti vytvářejí atmosferickou podívanou , založenou na skutečných událostech 1. WW. Perfektně se filmařům podařilo navodit atmosféru stísněnosti a klaustrofobie kopaných tunelů, která spolu s soudržností a kamarádstvím jednotky australských "horníků" výrazně přispívá ke kvalitám filmu. Holt pár australských krys Němcům pořádně zatopilo.... ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Parádní film z první světové války o četě australských tunelářů - saperů, kteří se podkopávají pod nepřetálské zákopy, aby je odpálili. Stejný záměr ale mají i Němci. Nastává tak hra na ticho a čekání na chybu nepřítele 25 metrů pod zemí, kde na povrchu řádí zákopová válka. Již od prvních minut filmu jsem byl v napětí, které mě neopustilo po celé 2 hodiny. Film o skutečných lidech a pravdivém příběhu. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)
  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)

Reklama

Reklama