Reklama

Reklama

Nevědomí

  • USA Oblivion (více)
Trailer 3

Planeta Země už dávno není obyvatelná. Lidstvo bylo napadeno vetřelci a rozhodlo se bránit. Použilo jaderné zbraně a v důsledku toho je svět neobyvatelný. Lidstvo bylo nuceno přesunout se na Saturnův měsíc Titan, kde byla vybudována dočasná vesmírná stanice. Jack a Victoria už pět let slouží na Zemi jako údržbáři. Starají se o bezpečí obřích hydrověží, které odčerpávají energii z mořské vody. Za pár dní, až skončí služba, se oba vydají na Titan. Victoria už se nemůže dočkat, ale Jack má pořád jakési zvláštní pocity sounáležitosti k Zemi, nemluvě o divných snech, které ho pronásledují. Při plnění svojí mise je svědkem nouzového přistání kosmické lodi, jejíž jediná členka posádky tvrdí, že ji s Jackem pojí společná minulost. Její příchod spustí řadu událostí, které Jacka donutí pochybovat o všem, co doposud věděl. Osud lidstva je nyní v jeho rukách. (TV Nova)

(více)

Videa (34)

Trailer 3

Recenze (1 858)

POMO 

všechny recenze uživatele

Kosinskiho sci-fi svetom nejde neodpustiť príbehové nedostatky, ak sa vôbec o nejakých nedostatkoch dá rozprávať. Jeho vízie technickej a dizajnovej dokonalosti a ambientné precítenie “zvuku reality” sú natoľko unikátne, že potreba viesť diváka vývojom príbehu popri nich takmer stráca opodstatnenosť. Kosinski prekračuje našu snovú predstavivosť. Žiť v jeho svete by znamenalo nepotrebovať čuch. Oblivion navyše posúvajú kupredu nie streľačky, ale neočakávané zvraty, a atmosféru má prihliadnuc k minimalistickej výprave fantastickú (minimalistickou výpravou rozumej krásne, pusté exteriéry Islandu a Kalifornie, kde nič nebliká ani nesvieti). Zvukovo-hudobné aranžmá v bazénovej scéne, a vôbec bazénová scéna sama o sebe, urobila tento film a skoro aj mňa. Spomenúc na scénu obliekačky v Tronovi začínam dúfať, že Kosinski pokladá prvé kamene nového subžánru transcendentného ero-sci-fi (rozumej erekcia v mozgu). Ak raz Google (a ČSFD) ovládnu svet, budú im k tomu hrať M83. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Myšlienkovo, dejovo a vizuálne nenáročná oddychovka s presahom. Formou i dejom zapadajúca do dnešných schém. Väčšina zamestnancov robí, podobne ako hrdina príbehu, rutinné servisné práce pre korporácie (súkromné, štátne alebo mimovládky), pričom o skutočných motiváciách a cieľoch majiteľov má len hmlisté alebo vôbec žiadne tušenie. Chýbajúce dobrodružstvá a emócie nahradzuje všeobecná zaujatosť tvarmi. Dizajn ako náhrada pocitov. Čím dokonalejší, farebne výraznejší a lesklejší, tým totalitnejšia spoločnosť (o tom kedysi kdesi písal Elias Canetti). Životní partneri sa striedajú, no žiadna veľká iskra neprebieha. V podstate ide len o zachovanie rodu. Takto sa vlastne všetci na seba veľmi ponášajú, zameniteľní v čase aj výkone. Väčšina dňa sa odohráva v zvláštnom myšlienkovom otupení. A tak sa hľadajú ďalšie náhrady v podobe života v divočine, na vidieku, samote. A v podzemí živorí zopár snílkov s plánmi na oslabenie tých, čo vyťažujú zdroje planéty. Otázny ostáva záver, vo filme samozrejme švacnutý do bezbrehého optimizmu, pripomínajúceho svet bez hriechu po jehovistickom armagedone, tak dôverne známeho z ich lesklých magazínov, plných láskyplného súžitia tigra s ľudskými deťmi a podobne. Neviem, neviem, či by úspešná revolúcia rebelantov, poháňaných v skutočnosti zväčša zlosťou, závisťou a hnevom vydala práve tak príjemnú úrodu, aká sa podarila vo filmovej rozprávke. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Staromódna sci-fi, za akú by sme v 90. rokoch zabili vlastnú babku alebo aspoň Emmericha. Dnes už je námet prevarený a "prekvapivé" rozuzlenie divák odzíva (ak ho už neodhadol podľa traileru). Napriek solídnym trikom to celé pôsobí lacno, všetko odohrá pol tucta hercov v malebnej púšti a v jednom futuro apartmáne. Akcia fajn, ale je jej málo, postapo atmosféra mohla byť temnejšia a "vyvrcholenie" je chabé. Mierne nad priemerom to drží len výborný Cruise. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je pro film důležitější odvyprávění příběhu nebo vizualizace příběhu? Důležité je bezesporu oboje a objektivní odpověď neexistuje, přesto se v současné laické diskuzi filmových fanoušků častěji akcentuje představa, že výjimečně odvyprávěný děj = promyšlené umění, perfektní vizuál = pouhopouhá drahá komerce. Ono to tak často je, ale zevšeobecňovat takovouto poučku absolutně nelze. Oblivion je filmem s výjimečně povedeným vizuálem. Čímž nepopisuji, že "vypadá draze", nýbrž hodnotím estetiku jednotlivých obrazů či scén. Bazénová scéna Oblivionu bude jedním z highlighů roku. Do jisté míry je Oblivion podobný případ jako Prometheus - v jednotlivostech příběhu se ten, koho to "baví", může přízemně nimrat do aleluja, ale prameny celkového estetického zážitku leží jinde, prameny zážitku intelektuální zrovna tak. Oblivion je chytrým sci-fi (ve skutečnosti tu takhle čisté scifi dlouho nebylo, clarkovci musí mít radost!), které ve svém vyšším plánu obsahuje i dostatek podnětů k zamyšlení - dobrá to stránka všech opravdových sci-fi, zdravím Star Wars ... :-D PS: Chci, aby Kosinski natočil Setkání s Rámou !!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sci-fi efekty v kombinácii s nádhernou prírodou sú najväčším plusom tohoto snímku. Nemôžem si,ale pomôcť. Niečo pri tomto filme nefunguje. Z počiatočného očakávania nádherných záberov prišiel útlm v dôsledku akého si plochého deja či nemastného, neslaného príbehu. Mne osobne nestačí, pootvoriť ústa v úvode. Každopádne niet pochýb o tom, že tento film za pozornosť stojí. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (40)

  • Tom Cruise (Jack) souhlasil s účastí na projektu ještě předtím, než byl hotový scénář, a to pouze na základě ukázkové úvodní kapitoly nedokončeného komiksu, kterou Kosinski rozdával na Comic-Conu v roce 2010. (Reapper)
  • Universal jednu dobu zvažoval použití alternativního názvu Horizons, ale nakonec byl použit původní název Oblivion. (oje)
  • V jedné scéně Jack Harper (Tom Cruise) stojí uprostřed bývalého fotbalového stadionu a v myšlenkách si přehrává utkání Super Bowlu v roce 2017. Tvrdí, že těsně před koncem zápasu je rozdíl skóre o čtyři body a o vítězi rozhodne poslední hod. Tvrzení se pochopitelně nezakládá na pravdě už jen pro to, že film byl natočený v roce 2013, tudíž tvůrci nemohli vědět o výsledku z roku 2017. Super Bowl v roce 2017 ve skutečnosti vyhrál tým New England Patriots o šest bodů. Jedinou podobností je, že zápas dorovnávali v napínavém závěru a vyhráli jej v prodloužení. (Punisher)

Související novinky

Top Gun 2 nabírá obsazení

Top Gun 2 nabírá obsazení

04.07.2018

Není to vtip, Top Gun 2 se skutečně pomalu mění v realitu. Potvrzuje to teď i čerstvě oznámené obsazení jedné z hlavních rolí. Vedle Toma Cruise (Mission: Impossible – Fallout) a Vala Kilmera … (více)

Druhý Top Gun přiletí za dva roky

Druhý Top Gun přiletí za dva roky

01.07.2017

Po smrti Tonyho Scotta to vypadalo, že se Top Gunu 2 jen tak nedočkáme. Tom Cruise se ale tohohle snu nevzdal a nakonec ho realizuje s Josephem Kosinskim, režisérem TRON: Legacy 3D. Kosinski na… (více)

Druhý Top Gun je téměř jistý

Druhý Top Gun je téměř jistý

03.06.2017

O pokračování legendárního Top Gunu se mluví dlouhé roky a nikdy se nikam nepohnulo. Po smrti Tonyho Scotta to dokonce vypadalo, že se ho nikdy nedočkáme, Tom Cruise ale film nakonec zrealizuje bez… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno