Reklama

Reklama

Evado

(studentský film)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2011, 77 min

Režie:

Dan Pánek

Obsahy(1)

Snímek pojednává o Petru Gajerovi (Daniel Pánek), který přežívá mimozemský útok ve svém improvizovaném úkrytu. Pronásledují ho četné vzpomínky na poslední dny, kdy byl svět ještě takový, jaký ho známe. Čeká ho životní rozhodnutí a vydá se do "válečné zóny" hledat přeživší a sám sebe. Film natočila nezávislá amatérská filmová skupina Big Heads Films. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

nehorázná zhovadilost! I na amatérskou tvorbu (o to hůř, že to zde má nálepku studentského filmu, fakta zjišťovat nehodlám), ono po stránce čistě technické je to celkem fajn, ale bože, ty nehorázné chyby! Tak nápříklad je zcela běžné, že když otevřete dveře, tak se na vás vyvalí několik metrů krychlových mlhodýmu, obzvláště když těmi dveřmi před pár minutami někdo prošel a nic tam nebylo, dále je zcela normální, že mlhodým je všude a najednou bžžllž a kde se vzal, tu se vzal, je mlhodým pryč (že by se rozbil stroj na jeho tvorbu)! Dál by si mohli tvůrci zjistit, co je to vlastně ta inkubační doba, když se jí ohání, nebo by se mohli pokusit najít alespoň jednoho vojáka, či snad někoho, kdo alespoň někdy někoho viděl v reálu střílet, neb hle! Vojenské jednotky stříleli jako osmiletý talibanec po půlhodinovém výcviku se zavřenýma očima s maketou pušky v podobě hlavice vysavače a takových hovadin je tam mnohem, mnohem víc (nebudu spoilerovat, takže si je nechám pro sebe). Herecké "výkony" jsou neskutečně příšerný i na poměr amatérskýho filmu, fakt to bylo strašný, měl jsem chuť rozkousat si počítač, když sem na to koukal, snad jediný člověk nezahrál slušně, nebo alespoň podprůměrně a doufám, že si to tvůrce alespoň s hlavní ženskou představitelkou pořádně užil, páč jinak nevím, proč by si ji do filmu nakýbloval. Dál je tu scénář, který jenom kombinuje pár nejhorších, ale fakt nejhorších klišé a nechutně komické "zombíky",l které by si klidně mohl pozvat Bolek Polívka do své manéže. Vlastně ani nevím, za co jsem dal tu jednu hvězdičku, protože pozitiv bylo fakt málo, např. jedna scéna s brokovnicí a zombíky, pár dobrejch triků (dokud to nezačne vybuchovat) ale to je fakt všechno, i ten hlasovej doprovod který má hlavní postava byl totálně herecky mimo... info pouze pro mne: komentáč č. 700 ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce bezpochyby nejlepší film skupiny Big Heads Films. Tady klady víceméně končí. Největší slabinou je jednoznačně scénář, který nabízí v podstatě jednu plochou postavu s nejasnou motivací, Petra Gajera. Ten se po mimozemské invazi ukrývá nějaký čas ve sklepě, dokud ho vlastní svědomí nevyžene ven na povrch. Od začátku do konce vlastně ale není jasné, o co mu jde. Dialog se svědomím naznačuje, že by snad měl být nějaký spasitel lidstva, jenomže už neříká, proč zrovna on. Pokud má hledat svou přítelkyni, příjde mi, že ji vlastně moc nehledá. Na jeho cestě pustou krajinou se sem tam objeví nějací zombíci, jejichž přítomnost je relativně zbytečná, protože pro vývoj příběhu má zcela nulový význam. Docela nadějná je linie vedlejší postavy Noela. Ovšem ta se taky rozplizne do ztracena. Celý film na mě působí jako velmi nekonzistentní skládačka žánrových cvičení a promarněná příležitost. Přitom úvodní čtvrthodinka v bunkru slibovala atmosférickou napínavou podívanou. Vyzdvihl bych taky hudbu Karla Antonína a trikovou práci Honzy Kuchaře. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaké děti, které jen debilně nerapujou, trotlovsky neposkakujou a nehulej vostošest nějaký smradlavý shity, ale místo toho si hrajou na Spielberga. Chvályhodný počin, i když much to má víc, než týden píchlej cigoš v mlází. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Neznám BHF. Vždy se rád kouknu na nějaký ten studentský prvopočin. Občas je to dobrá bžunda i když nechme být, každý jednou musí nějak začít... Oceňuji snahu a celkem dobře vybrané prostředí, které s šedivými a okrovými filtry dodává podzimní krajině pocit postapokalyptického zmaru a konce civilizace... Na tento druh tvorby byl povedený i soundtrack. Chvilkami mne snímek udržoval dokonce v jistém napětí. Co ale skřípe jsou dialogy a občas šílené přehrávání zúčastněných a to zejména hlavního hrdiny. Každopádně jsem to dokoukal až do konce a chvilkami i zaujatě sledoval co bude dál. Takový český mišmaš The Road :-) mixnutý Stalkerem a zombie horory. Snahu i námět, (který je pro zpracování docela velké sousto) však oceňuji, tvůrci se s tím celkem popasovali! * * ()

honajz 

všechny recenze uživatele

I když odhlédnu od toho, že jde o amatérský film (na studentský je amatérský přespříliš) a že hlavní hrdina sice háže drsné pohledy, ale hlas mu kňourá, a že i ostatní spíše deklamují, než hrají, zbyde mi ale pořád notně vyčpělá historka opajcnutá z různých Shyalamanů, s tak upachtěným koncem, který by chtěl citově vydírat, až by jeden brečel. Po technické stránce to docela ujde na amatérský film, vrtulníky, nějaké ty efekty, vykolejení vlaku na tyhle pomměry velmi dobře natočené. Kameraman dokonce slyšel i něco o zlatém řezu a umí postavit dobře kameru. Ale co naplat, když tomu chybí trocha nadhledu, bere se to děsně vážně, a už tím je to směšné? Protože skutečně příběh není ten, co vás vezme za koule, co vám nedá vydechnout. Spousta scén zbytečná, natahovaná, jen aby to mělo celovečerní stopáž. A ty dialogy tahají za uši přímo bolestně, takhle se nikdo nebaví! Rozhovory bývají většinou stavěné trochu jinak v reálu, než na šustícím papíře. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tož přežil jsem to dokonce na jeden zátah a neusnul jsem u toho. Český amatérský scifi snímek se „zombie – zákeřným virusem“ – to není můj šálek čaje, ale i přes varování a slabé hodnocení na netu jsem do toho šel. Pánek disponoval docela přijatelným scénářem, který zas až tak špatný být nemusel, jen kdyby pečlivěji vybíral herce a trochu zapracoval na dialozích. Ty byli ve většině případu opravdu hrozné, stejně jako nechápu, který dement navrhl to, že budou mluvit i v plynových maskách (kdy jim bylo rozumět už úplné hovno) a nedal k tomu alespoň titulky. Po hudební vložce i akční stránce (hlavně ve druhé polovině stopáže – ta první skutečně uspávala) by to ještě s přivřeným okem ušlo, ale ve finále to nestačí ani na průměrné hodnocení. 40% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Krátký film natažený násilně na celovečerák. A vůbec to nefunguje, jen to neskutečně nudí a to natolik, že mi bylo úplně fuk, co se tam stane, jak to celé dopadne a po fakt hodně, hodně dlouhé době jsem měl chuť se na ten film vykašlat a pustit si něco zajímavějšího. Nakonec jsem to nějak dal, ale stejně to za moc nestálo. Na amatérský film to je slušně natočené a i efekty ujdou, ale herecké výkony jsou slabé, dialogy hloupé, postavy nepromyšlené a nezajímavé (jaké motivace měl Petr?) a děj chabý, který by - jak už jsem psal - vystačil na krátký film, ale rozhodně ne na celovečerák. Tu slabou druhou hvězdu dávám jenom za to, že si vážím každého českého pokusu o sci-fi, protože tenhle žánr se u nás už netočí skoro vůbec. Jinak je to ale dost nepovedené. Hodně slabé 2* ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

V tento den zemřela většina lidské populace. Ale Petrovi Gajerovi (Daniel Pánek) se podařilo útok v úkrytu přežít. Vzpomínky, ale hlavně svědomí jej donutí bezpečný úkryt opustit, a vydat se hledat zbytky lidské populace... Prvních dvacet minut bylo docela hrozných - příšerné dialogy (hlavně hádka Petra Gajera s přítelkyní byla jak vystřižená z televizního seriálu), a koneckonců se zbytkem filmu nijak nesouviselo. Pak se to ale začalo hezky rozjíždět, a na český, a ještě k tomu amatérský film dost dobrý. Naprosto skvělé exteriéry (kde se autorům takové polorozbořené paneláky podařilo najít?), výborná hudba i scénář. Jednu věc ale musím přece jen klukům vytknout - velmi slabé ozvučení, kdy většině rozhovorů v plynových maskách nebylo vůbec rozumět. Jen tak dál... ()

LudeCZek

všechny recenze uživatele

I při tak krátké stopáži jsem zvládl 2x usnout a nedostat se ani do půlky, nehodnotím.... ale kdyby ano, pochybuji, že by to bylo přes 2* ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdy, trošku vláčnější začátek a špatně uvěřitelné herecké výkony, do nichž aktéři nevkládali žádný prožitek a iluzi, zato dobrý námět, i přes chatrnější scénář, a nejsilnějšími momenty je střih a kamera! Ovšem ochranné (plynové) masky bez filtrů... ty by asi ani při dobré vůli nemohly fungovat. :) ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

No..musíte samozřejmě přihlédnout, že se jedná o studentský film, takže herecké (ne)výkony nelze komentovat, stejně tak triky, ale scénář by mohl být o poznání lepší, protože tohle je neskutečně plochý, nelogický a nezajímavý. ()

Grejsi 

všechny recenze uživatele

Efekty filmu mají dobrou úroveň na to, že nebyly úplně jednoduché. Obraz i postavy taky v pořádku. S čím mě však tento studentský film zklamal je zvuk, zvláště pak v částech, kde mají kluci ty plynové masky. ()

adamcikv 

všechny recenze uživatele

GREAT! Skvělá atmosféra vyvolaná vynikající režií D.Pánka, dobré obsazení (i když pro nepříznivce BHF dost neznámé) a skvěle zahrané, natočené, sestříhané. Efekty super. Vážně jsem se bavil. ()

Ricci 

všechny recenze uživatele

Na český amatérský film nadprůměrné. Postapo +++. Herecké výkony ovšem velmi, velmi podprůměrné. Triky a efekty s ohledem na rozpočet vynikající. Na scénář bych ještě vzal pilník, (místy rašpli). Co mne ale neskutečně štvalo, byla absence filtrů u plynových masek :o) ()

Psychotic17 

všechny recenze uživatele

Spíše zklamání. Nic moc zpracování samozřejmě odpouštím, je to koneckonců jen studentský film. Co odpustit nemohu jsou tragické herecké výkony, špatně napsané dialogy ("Chcípnete v pekle!") i postavy, absenci zápletky a hlavně haldu logických lapsů a nepravděpodobných chování postav. Neustálé flashbacky matou, herci drmolí, příběh (lze-li to tak nazvat) utíká pomalu a beze spádu, zhruba tak by se Evado dalo popsat.. Bod nahoru jen za hudbu a za to, že to není žádné pitomé drama o obyčejných lidech ani nevtipná komedie jako to v Česku bývá zvykem a snad se toho boudou tvůrci držet i v budoucnu. Zatím se mají co učit. 30% ()

Ondrew 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujimavy pocin, ktory by napr. vdaka vyssiemu rozpoctu urcite prekvapil znacne mnozstvo ludi. Moje dojmy su trochu rozpacite. Namet a samotny dej su na pomerne slusnej urovni a napr. predovsetkym v prvej casti, kedy sa hlavny hrdina ukryva v podzemi, mi nedalo zaspominat na staru dobru "Vojnu svetov". V tomto pripade vsak musi pracovat predovsetkym divakova predstavivost napr. na zaklade ruchov z povrchu a komentarov Petra Gajera. Naopak, zhruba v polovine snimky som si vychutnaval spracovanie na sposob pocitacovej hry S.T.A.L.K.E.R., ktora -- dla mojho nazoru -- zafungovala staby inspiracia. Napokon tu mame poslednu tretinu, kde veci naberaju priam survival-horor nadych, nakolko nechybaju ani "zombie style" prvky. Ked sa to vsetko zmiesa dokopy, vznika vskutku zaujimavy "elixir". Na druhej strane, samotny pribeh je rozpravany kapanek chaotickym sposobom. Najma rozne dejove linie jednotlivych osob (ich zivotne osudy) posobia akosi rusivo, takze obcas som sa mierne stracal v pribehu. Herecke osadenstvo, zial, taktiez neposobi prilis presvedcivo, lez nad tym mozem prizmurit oko. Kamera a strih su rozhodne slusne, so zvukom je to uz trochu horsie. Vo finale vsak ide o poctivy filmarsky kusok, ktory dokazuje, aky potencial sa v Big Heads Films ukryva. Konecne je tu snimka vybocujuca z radu a co na tom, ze ide o dielo amaterov. Co sa mna tyka, je to za 65%. ()

Maaarecek 

všechny recenze uživatele

Na české poměry mě ten film velmi překvapil...Bál jsem se že příběh bude katastrofa....kterou díkybohu nebyl....Doporučuju zhlédnout....Stidenti se předvedli ;) ()

Reklama

Reklama