Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

O něco pomalejší a méně naléhavější než Půlnoční dítě, ale poslední záběr si pátou hvězdu prostě zaslouží. Skvělá hudba, sny, ptáci, kryt, plynové masky a čekání na bouři. Tenhle snímek je ovšem bouří plný... Michael Shannon jakoby vypadl z oka Richardu Kielovi (Jaws - Zub z J.Bonda), jen ocelové čelisti mu chybí. Duševní rozpolcenost ovšem zvládl na jedničku! Pro neznalé je lepší neprozrazovat nic. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hutně psychologické, extrémně paranoidní drama o otci mladé rodiny, který pravděpodobně cítí v kostech, že konec světa roku 2012 nebude jen takový indiánský blábol, a který se navzdory krutému nepochopení celého svého okolí snaží zachránít své nejbližší. Není to moc povzbudivá podívaná, nicméně za jedno zhlédnutí to stojí, jelikož z toho plyne ponaučení SPOILER "Vždy dej na své pocity". 70% ()

Reklama

arie 

všechny recenze uživatele

Imponuje mi vidiecke prostredie obývané prostými typmi, ktorých životy sa potýkajú s problémami rôznorodého rázu. Neprekáža mi pomalé tempo, perly vyhľadám v nezávislých rybníkoch a slintám pri pokusoch filmárov ponechať multiplexového diváka vlastnej nechápavosti a unudenému výrazu v tvári. To sú atribúty, ktorými disponuje i Nicholsov titul, no faktorov, prečo jeho počin nemôžem označiť za viac, než snaživú prácu nadaného študenta, ktorý sa musí na svojej filmovej púti ešte mnohému učiť, je hneď niekoľko. Akceptujem, že kronika filmových postáv s narušenou duševnou rovnováhou by nemala byť paletou jedincov, s ktorými by ste chceli okamžite tráviť svoj drahocenný čas, a preto si i Michael Shannon, majúci patent na podobný typ úloh, pravdepodobne nezíska vaše sympatie, no jeho herecká presnosť je najväčším pozitívom filmu. Pomalé budovanie napätia a emočnej vypätosti postáv mierne dopláca na dramatickú nerovnomernosť, na ktorej sa prejavuje prehnaná minutáž, no minimálne sekvencie odohrávajúce sa v stiesnenom podzemnom bunkri hodnotím o hviezdičku vyššie ako celkový film. Za samoúčelné a klišéovité považujem snové sekvencie, až na úvodnú, nakoľko v prípade nasledujúcich som nemal problém identifikovať, kedy sa film nachádza v realite a kedy v mysli titulnej postavy. Ich stvárnenie je výborné, no ich samoúčelnosť mi evokovala tisícky tuctových lacných hororov, čo však považujem hlavne za svoj subjektívny problém, nakoľko ma už dlhšiu dobu zaujíma viacej psychológia postáv, než efekty. Nad stavom súčasnej americkej produkcie možno až príliš predpojato lámem palicu skôr, ako sa oboznámim s konkrétnym výsledkom, preto ma každý podobný príspevok núti veriť v lepšie filmové zajtrajšky. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Možná nepochopitelně, ale o to víc jasně a zřetelně jsem si vzpomněl na scénu na verandě z jednoho filmu, kde po setmění do mřížky elektrického lapače hmyzu nalétávají mouchy a jsou na ní uškvařeny. A po každém suchém zapraskání elektrického výboje jsem ucítil svěží ostrou vůni ozónu, provázenou ale i nepříjemným zápachem pálících se křídel. Navíc - navzdory občasnému zaburácení hromu - Take Shelter byl tak neuvěřitelně tichý film, že mě téměř ohlušil... Posledních pár záběrů mi nesedělo, ale jsem za ně rád, neboť daly spoustě lidí možnost jiného náhledu na blížící se bouři a soucitně jim pootevřely dveře k úniku z Curtisovy hlavy. A ze stejného důvodu jsem rád, jestli opravdu ve filmu nebyly ty příznaky propukající nemoci popsány lékařsky erudovaně, ale jen volně, dle fantazie autorů. Zaplaťpánbůh za tu šanci si něco nalhat a tak se z tohoto (jako trosky zříceného krytu těžkého) příběhu alespoň trochu vzpamatovat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VAŠÍ MATCE BYLA VE 30ti LETECH DIAGNOSTIKOVÁNA PARANOIDNÍ SCHIZOFRENIE. VÁM JE TEĎ 35. CHCETE SI O TOM PROMLUVIT?“..... /// Curtisovi trochu hrabe. Z hladu? To ne (nežijou si špatně a z nemocí dcerky se taky vyrovnávaj)... spíš z deště. Ze spaní řve, budí se spocenej a tak další kroky logicky vedou ke snaze vybudovat protibouřkovej úkryt. Jsou to jen sny nebo vize? Prase aby se v tom vyznalo a tak mu hrabe čím dál víc a pěkně mě sere, (tedy emoce tu jsou.) protože su rodinnej typ a tady to spěje k pěknýmu průseru! Na velkým prostoru je mi umožněno nahlídnout za oponu ,,stavu“, když se sny mění v pocity a začíná strach z toho, že se něco blíží. Dramaticky dojemná síla rodiny (hlavně obětavost manželky) je zároveň mentální sílou filmu a já si hodně přeju, aby všechno dospělo k očekávanýmu ,,neočekávanýmu“ rozuzlení. Medicínsky zajímavej M. Schannon a stavy, kterým unikám pomocí alkoholu (taky si občas smáznete ,,disketu“?). Každopádně o tom, co je či není pravda, budete muset rozhodnout sami. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím si, že je lepší místo dovolený u moře investovat do přepravního kontajneru . 2.) Rozhoduju se pro Kochleární imlantát. 3.) Thx za titule ,,Brousitch“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Curtis LaForche (Michael Shannon) jezdí pickupem Chevrolet K-1500 Extended Cab Silverado přibližně z roku 1994. Dalším autem rodiny je čtyřdveřový sedan Ford Focus první generace (verze pro Severní Ameriku), který se vyráběla v letech 2000–2007. (J.F.B.)
  • Dcéra hlavného protagonistu Curtisa (Shannon) pôvodne nemala byť hluchá už od narodenia ale postupne strácať sluch pred udalosťami filmu kvôli rôznym chorobám. (Real Tom Hardy)
  • Režisér Jeff Nichols uviedol ohľadom mysteriózneho finále, že hoci má presne v hlave, ako sa film skončil, nič ho neteší viac ako sledovať rôzne konklúzie divákov a ich úvahy a teórie. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama