Reklama

Reklama

Zlatokopové z Arkansasu

  • Západní Německo Die Goldsucher von Arkansas (více)

Zlatých nugetů ukrytých na indiánském území se chce zmocnit každý! ... Když se v městečku Marble city objeví muž s pytlíkem zlatých valounů, mezi místními obyvateli se rozpoutá zlatá horečka. Chamtivý majitel místního saloonu a proradný bandita Ellis by chtěli všechno zlato uchvátit pro sebe a neštítí se ničeho. Na stranu obyvatel městečka se postaví dva chrabří a zásadoví pistolníci, kteří jsou odhodláni bojovat za spravedlnost. Koprodukční western vznikl ve spolupráci Západního Německa, Itálie a Francie a nese v sobě výraznou československou stopu – pro kulisy městečka Marble city posloužilo westernové městečko z legendárního snímku Limonádový Joe aneb koňská opera. Jednu z hlavních ženských rolí ztvárnila hvězdná Olga Schoberová a na vizuální stránce snímku se podílel přední kameraman Jan Stallich. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Průměrný western, který přišel ve stejné době jako "Vinnetou". Hlavně tu potěší přítomnost známých českých tváří. Olga Schoberová tu nemá moc důležitou roli, ale takový Jiří holý je vidět mnohem víc. Jinak je to ale celkem klasický westernový příběh o tom, jaký negativní vliv má zlato na lidi, kteří se dostanou do jeho blízkosti. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vo všetkých ohľadoch detinský západonemecký rádoby western v ústredných rolách ktorého sa okrem iných objavujú aj americký ramenáč Brad Harris so svojou neskoršou manželkou - dobovou českou sexbombou Olinkou Bérovou. Útok Apačov tu vyzerá ako neškodná pletka, počas ktorej sa indiáni premávajú na koňoch sem a tam ako počas nejakej estrády a vďačne slúžia ako pohyblivé terče pre sviatočných strelcov. Inak to ale asi nešlo, keďže komparzisti, stvárňujúci Mescalerov moc profesionálnej šikovnosti nepobrali. Jazdu na koňoch zvládali len tak tak a streľbu z lukov už vôbec nie. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dva chrabří pistolníci se postaví za nebohé obyvatele malého města a osadníky proti indiánům "na válečné stezce" a proradnému vůdci zdejších banditů Ellisovi (takový malý Santer), který chce jen velké zisky za co nejméně práce, tudíž, nedávno zjištěné zlaté žíly v okolních horách.!! Dobro vždy zvítězí a zlo prohraje, May by zajásal, ale o něj ani jeho dílo se tu nejedná, přesto film nepostrádá kvalit hlavně stran krásné české přírody.. :-) ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

S filmy Limonádový Joe nebo Vinnetou I se tento podprůměrný snímek nemůže vůbec rovnat, byť zde uvidíte i herce z obou zmíněných filmů. Matku Schoberové dokonce hraje M. Hoppe, která hrála v Pokladu na stříbrném jezeře paní Buttlerovou. Z filmových mayovek let šedesátých jsou horší než Zlatokopové z Arkansasu pouze filmy Old Firehand a Petrolejový princ, a to jen o prsa. Osobně považuji také řadu východoněmeckých indiánek s Gojko Mitičem za lepší než "zlatokopy" – Synové velké medvědice, Náčelník Velký had (rovněž natáčeny v Československu), Osceola nebo skvělý Tecumseh. Umístit meskalerské Apače do Arkansasu je nesmysl, stejné však učinili tvůrci filmových mayovek, např. Jicarillové byli apačským kmenem stejně jako Meskalerové (chyba filmařů ve filmu Vinnetou III). Lom Amerika tvoří kvalitní kulisy pro western/indiánku, avšak o českých lesích to platí podstatně méně. Meskalerové v tomto filmu nakonec pomůžou části bělochů, kteří je předtím likvidovali ve dvou krvavých bojích... Suma sumárum se jedná o podprůměrný film, jenž je pro nás zajímavý zejména českou účastí na něm. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Západní Německo v šedesátých letech chrlilo westerny jak na běžícím pásu. Zlatokopové z Arkansasu sice patří do skupinky těch, které nejsou podle Karla Maye, pár herců z klasických "májovek" tu ale uvidíte. V první řadě Maria Adorfa, který je jedním z největších pozitiv filmu. Filmaři tentokrát angažovali i echtovního američana s prďáckým jménem Brad Harris. Podle všeho měl hrát hlavní roli, ale jeho postava je tak nevýrazná a dějově nedůležitá, že to nelze říct na sto procent:-). Máme tu i partičku českých herců, z nichž stojí za zmínku hlavně Olga Schoberová a Jiří Hollý. Hudbu sice nedělal legendární Martin Böttcher, ale i tak je docela slušná, hitovku Viel Gold und keine Freunde nemůžu z hlavy dostat už několik dní. Celkově sice dle mého názoru Zlatokopové z Arkansasu nemají to kouzlo nejlepších májovek, ale možná k tomu přispívá i to, že už mi není deset a že český dabing tu rozhodně není tak vymazlený jako u pecek s dvojkou Brice-Barker... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • První film zahraniční produkce ve kterém pracovali čeští kaskadéři. (sator)
  • Film, který běžel v socialistickém Československu v kinech s českými titulky, se natáčel nedaleko Berouna, ve skalách v Srbsku a proslavil se hlavně tím, že při útoku Indiánů plavaly v záběru po řece kelímky od piva. (Mariin)

Reklama

Reklama