Reklama

Reklama

Válka, kterou nevidíte

(neoficiální název)
  • Velká Británie The War You Don't See
všechny plakáty

Obsahy(1)

Další z řady mistrovských dokumentů novináře a režiséra Johna Pilgera volně navazuje na jeho předchozí snímek "The War on Democracy". Film se snaží velmi podrobně prozkoumat roli sdělovacích prostředků v utváření veřejného mínění a davového souhlasu ohledně válek a konfliktů vedených zejména vládami USA a Velké Británie za podpory spojenců - členů NATO. Podstatná část je věnována oficiální propagandě ohledně aktuálních válek v Iráku, Afghánistánu či Palestýně, ale ani na světových konfliktech či válce ve Vietnamu nezůstane nit suchá. Pilger zde zpovídá představitele nejmocnějších médií, armády či nezávislé novináře včetně například Juliana Assange (WikiLeaks). Závěr? Sdělovací prostředky kryjí a mnohdy i podporují ty nejhrůznější zločiny v historii lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Una111 

všechny recenze uživatele

"Někteří novináři získávají přístup (na místa konfliktů, ke zdroji informací apod. a samozřejmě i k financím) za to, že jsou loajální k výkladu událostí..." - - - Tahle praxe není nic nového, táhne se přes zpravodajství o svržení bomb na japonská města Hirošimu a Nagasaki až k první světové válce a ještě dál. Pojmy mediokracie, embedded žurnalistika se objevují stále častěji a my jsme nuceni se ptát po morální zodpovědnosti těch, kteří vládnou veřejným míněním? Milióny civilních obětí žalují do nebe a eufemistická pojmenování v médiích jako "strategické bombardování", "humanitární bombardování", "vedlejší škody" vinu zodpovědných nemohou zmírnit, ani umýt ruce novinářům tak servilním k mocným tohoto světa! Zástupkyně BBC se pěkně snaží vyvlíknout ze zodpovědnosti: "Není na nás, abychom vynášeli soudy!" (Tento postoj je v poslední době nějak oblíbený!) Ano, soudy by zpravodajství vynášet nemuselo, stačilo by, kdyby novináři nevydávali lež za objektivní pravdu a nabídli divákovi pohled z více hledisek. Pak by si divák mohl úsudek udělat sám. https://www.youtube.com/watch?v=u6tNXk9aB6k ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Pocitově to pro mě na plný počet není, ale myslím, že je morální povinností všech slušných lidí ohodnotit tento dokument co nejlépe a pomoci tak k němu přilákat další diváky, aby se pravda šířila do všeobecného povědomí. Osobně jsem nebyl příliš překvapený ničím, jelikož už dávno dobře vím, co se v západní politice pohybuje za bastardy, a taky vím, jak velkou úlohu v těchto válkách hrají média a že průměrný západní novinář nebo reportér má na svých rukou krev milionů obětí, ať už je ochotný si to přiznat nebo ne. Paradox je, že za prokázaná zvěrstva například v Iráku nebyl nikdo skutečně zodpovědný skutečně potrestán a že prakticky to samé, co dělo v Iráku, se dělo a děje znova, třeba v Afghánistánu nebo na Ukrajině a veřejnost se vše dozví až bude příliš pozdě, nebo taky vůbec. Tento svět je nyní v určitém smyslu odporné místo, ale je potřeba se postavit za pravdu, snažit se to změnit a věřit v lepší budoucnost. Tvůrci tohoto dokumentu prokázali mimořádnou odvahu a to by měl každý z nás také. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento výborne spracovaný dokument síce nepovie nič nové, čo by človek nevedel, alebo už dávno netušil, no je to tu informačne pekne všetko pohromade. Oceňujem aj archívne vsuvky a vstupy dôležitých a významných postáv opisovaných vojnových udalostí, či už z radov žurnalistov alebo politikov, čo ešte viac zvyšuje hodnovernú úroveň dokumentu. Jeden by si pomyslel, že tí mocipáni, ktorí sú za tie zverstvá po svete zodpovední skončia rovnako ako tá hitlerovská banda pred nimi v nejakom druhom Norimberskom procese (paralely s hitlerovským Nemeckom tu zjavne sú) a potom pekne krásne so slučkou na krku, ale to nie..... nuž, históriu píšu víťazi, nech je akokoľvek svinská. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš ukecané, trochu nudně zpracované, nicméně velmi alarmující! Těch pár odpadů bych zde opravdu ignoroval, protože je dali lidi, kteří zrovna přišly o iluze a to samozřejmě bolí. To, co mě však nejvíce zaráží a nejvíc mrzí, je obecná povědomost o tomto dokumentu a o jeho předchůdci (War on democracy). U nás je to skoro 200 hodnocení, na IMDB něco přes 350. Dohromady je to směšně zanedbatelné číslo. Doufám, že tím zájem o dokumenty neklesá, že je to jen náhoda. Pořád ale nechápu, proč z Pilgera děláte nějakého levicového breptu. Tady nejde o stranu, ale o to, že se vraždí nevinné lidi a ve zprávách to nazvou vojenskou akcí proti teroristům. Doufám, že Pilgerova snaha bude pokračovat a lidi ze sebe nebudou dělat ovečky médií....ehm vlád...přečtěte si odstavec ´´Opatření proti WikiLeaks´´ zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/WikiLeaks ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jak se říká "Na každém šprochu pravdy trochu." ovšem Dokument, který se silně strefuje a ukazuje předpokládanou dlouhodobou rafinovanost ze strany nejmocnější země světa o "Správnou válečnou propagandu proti nepříteli", kde si vláda USA a UK prosazují své zájmy, mystifikují občany svých zemí, podáváním "vyhovujících a zkreslených" informací novinářům a jejich záměrného zastrašování, donutí diváka zamyslet se nad danou problematikou v širším spektru a funguje to opravdu dobře. Dokumentem nás po celou dobu provází pan John Richard Pilger, který působí v UK jako žurnalista a válečný zpravodaj, v dokumentu je mnoho známých osobností (Julian Assang zakladatel serveru Wikileaks, zástupci vlády US atd.) a i když je pan Pilger "charakterizován jako Levičák" musím říct, že s jeho názory do značné míry souhlasím a zdají se být smysluplné a opodstatněné, a i když si tyto informace ověřit nemůžu, fakta a čísla hovoří jasně. ()

Zajímavosti (1)

  • Vojín Bradley Manning, který byl obviněn za neoprávněné nakládání s utajovanými informacemi a spolupráci s WikiLeaks a který údajně poskytl i několik video nahrávek zobrazených v tomto fimlu, byl v roce 2013 odsouzen k 35 letům vězení. (Expertt)

Reklama

Reklama