foto

Rachel Griffiths

  • nar. 18.12.1968 (48 let)
    Melbourne, Victoria, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Rachel Anne Griffiths se narodila 18. prosince 1968 v Newcastlu, Austrálii.Celé dětství ale prožila spolu se svojí matkou a dvěma staršími bratry v Melbourne, což se taky občas uvádí jako místo narození. V nedalekém Rusdenu vystudovala tanec a drama na Victoria College a stala se členkou Woolly Jumpers, což byla divadelní skupina hrající alternativu. Její první vystoupení se odehrálo na Mezinárodním filmovém festivalu v Melbourne, v představení BarbieGets Hip.

Veřejnost si jí poprvé všimla, když společně s přítelkyní Toni Collette (známou například z Šestého smyslu) ztvárnily nerozlučné kamarádky ve filmu MURIEL'S WEDDING, za což byla oceněna Australským svazem filmových kritiků, ale i Australskou cenou pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za rok 1994. Svoji pozici vycházející a talentované herečky upevnila o dva roky později výkonem ve filmu Michaela Winterbottoma JUDE.

Do Hollywoodu poprvé nakoukla snímkem MY BEST FRIEND'S WEDDING, který následovaly filmy BLOW s Johny Deppem, NED KELLY nebo HILLARY AND JACKIE, ve kterém ji role neúspěšné hudebnice vynesla nominaci na Oscara. Největšího úspěchu a širšího zájmu o její osobu se jí dostalo ale až za roli Brendy Chenowitzové v úspěšném seriálu HBO SIX FEET UNDER (u nás Odpočívej v pokoji). Její psychopatická a nepřístupná hrdinka jí vynesla obdiv fanoušků a Zlatý glób v roce 2002 za Nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Dalším jejím zářezem na seriálové pažbě je aktuálně seriál BROTHERS AND SISTERS a COMMANCHE MOON. Za první jmenovaný získala v roce 2007 cenu EMMY. I když se může Rachel jevit jako obyčejná řadová televizní herečka nevalné inteligence, opak je pravdou. V roce 1999 natočila krátký film TULIP, který zaznamenal velký úspěch u kritiků a vyhrál svoji kategorii na festivalech v Torontu a Palm Springs. Dalším počinem je krátký film ROUNDABOUT, který putoval festivaly v loňském roce.

V současnosti je Rachel už pět let vdaná za australského herce Andrew Taylora, s nímž má dvě děti – čtyřletého Banjo Patricka (2003) a dvouletou dcerku Adelaide Rose (2005)

Friedrich "Ai.ma" Pietsche

Herecká filmografie

Filmy

2017 Don't Tell
The King's Daughter
2016 Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
Mammal
The Osiris Child: Science Fiction Volume One
2013 Patrick
Válka magazínů (TV film)
Zachraňte pana Bankse
2012 Pravdivý příběh Juliana Assange (TV film)
2011 Hořící muž
2009 Překrásná Kate
2006 Let's Dance
2005 Angel (TV film)
2004 Píseň prérie (TV film)
2003 After the Deluge (TV film)
Ned Kelly
2002 Dobrodružství Toma Palečka a Malenky
Dokonalá loupež
Hráč
Showboy
2001 Co s tou Annie Mary? (TV film)
Dohola
Kokain
1999 Já, jenom já
1998 Among Giants
Divoch Jack
Hilary a Jackie
„Sladká“ pomsta (TV film)
1997 Amy
My Son the Fanatic
Svatba mého nejlepšího přítele
Vítejte ve Woop Woop
1996 Děti revoluce
Jude
Mít a udržet si
Noc bláznů
1995 Small Treasures
1994 Muriel se vdává
1993 Federální policie (TV film)

TV seriály

2017 When We Rise (TV seriál)
Part V (E05)
Part IV (E04)
Part III (E03)
další epizody (5)
2016 Barracuda (TV seriál)
2013 Camp (TV seriál)
2008 Comanche Moon (TV seriál)
2006 Bratři a sestry (TV seriál)
2005 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Všichni čekají (S05E12)
Nehybný (S05E11)
Osamělí (S05E10)
další epizody (12)
2004 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Beze jména (S04E12)
Atomový kryt (S04E11)
Temný les (S04E10)
další epizody (12)
2003 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Mrzí mě to, odpusť (S03E13)
Soumrak (S03E12)
Smrt pracuje přesčas (S03E11)
další epizody (11)
2002 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Naposled (S02E13)
Tebe beru (S02E12)
Lhář a děvka (S02E11)
další epizody (13)
2001 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Ťuky-ťuk (S01E13)
Soukromý život (S01E12)
Cesta (S01E11)
další epizody (13)
1994 Jimeoin (TV seriál)
1993 Secrets (TV seriál)

Dokumentární

2007 Sounds of Aus, The (TV film)
2005 Six Feet Under: In Memoriam (TV film)

TV pořady

2009 Flickerfest on Extra (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
2003 The 2003 Australian Film Institute Awards (TV pořad)
2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2002 Roundabout
1998 Tulip

TV seriály

2013 Nowhere Boys (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(49)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace