Reklama

Reklama

Svatyně zla

  • USA The Sacrament (více)
Trailer 1

Traja novinári sa rozhodli zdokumentovať život v izolovanej náboženskej komunite, aby odhalili tajomstvo ľudí, ktorí tvrdia, že tu našli skutočné šťastie... Patrickova sestra Caroline prepadla drogám a odišla z New Yorku, aby sa liečila v jednej z náboženských komunít v Mississippi. Po čase pošle bratovi list, v ktorom mu opisuje svoje nádherné zážitky a skúsenosti prežité s novými kresťanskými priateľmi a zároveň ho pozýva na návštevu. V liste uvádza aj telefónny kontakt, na ktorom ju môže zastihnúť. Keď však Patrick na číslo zavolá, neznámy muž mu oznámi, že jeho sestra spoločne s ďalšími členmi komunity odišli na ťažko dostupné miesto, kam sa možno dostať iba s pomocou vrtuľníka. Fotograf Patrick skúma záhady a bizarnosti sveta, preto osloví kolegov z médií, aby jeho sestru vypátrali, strávili s jej novou rodinou zopár chvíľ, zdokumentovali život v náboženskej komunite a odhalili tajomstvo ľudí, ktorí tvrdia, že tu našli skutočné šťastie. Investigatívny novinár Jake Williams, kameraman Sam Turner a Patrick sa vrtuľníkom dopravia do kempu Eden Parish. Ako zistia, Eden Parish nie je len obyčajnou usadlosťou uprostred zdanlivo pokojnej prírody. Naopak, je to veľmi zlovestné miesto, chránené ozbrojenou strážou, v ktorom sa odohrávajú tajomné aktivity a temné udalosti. Ako tu môžu byť ľudia šťastní? Ale aj keby to novinári odhalili, svet sa už o tom nedozvie, pretože milovaný guru kresťanskej komunity zvaný Otec ich nikdy nezamýšľal pustiť späť domov... (TV JOJ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (112)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ti West natočil svůj první čistokrevný thriller, a mám obavu, že u svých fanoušků touhle volbou klesne jeho renomé coby autora nízkorozpočtových, avšak mimořádně děsivých hororů. Za celé 4 miliony pořídil tenhle pseudodokument, který sleduje nečekaný masakr "Eden Parish", městským lidem přísně kryté osady, v níž obyvatelé žijí sice (alespoň na první pohled) harmonickým životem, bohužel pod nadvládou "Otce". Trojice hrdinů nechtíc spustí počátek konce této vesnice a divák bude u toho... The Sacrament je v podstatě Found Footage, avšak jeho hranice s klasickou filmařinou se tentokrát dost stírají, a to díky nezvykle profesionální (rozuměj nekodrkavé) kameře i při vypjatých situacích. První polovina je čistě seznamovací, ta druhá už nabídne trochu toho napětí, přímo děsivý ale není ani jednou. Moje obavy z nepříliš přesvědčivého traileru tentokrát plně potvrzeny. Ano, toto je nejslabší West. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tady se mi líbilo téma, ale bohužel ho dostal do ruky jeden z nejnešikovnějších hororových matlalů Ti West, který z tématu, jenž si žádal dramatické zpracování, udělal pomatenou FF blbost se vším, co k tomuhle pažánru patří. Z kánalu to vytahuje scéna, kdy sekta účtuje. Za to smekám klobouček. Ale na víc, jak na 30%, to stejně nevyšponuju. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem netušil, že se jedná o FF, naštěstí dobře udělanou. Film je jasně inspirovaný jednou z největších hromadných sebevražd - členové sekty Jima Jonese vypili v noci ze 17. na 18.listopadu 1978 smrtící nápoj obsahující cyankáli (kyanid draselný). Zemřelo přes 900 lidí včetně dětí... Film pro mne není hororem, ale dramatem ukazujícím kam lze dojít pod praporem náboženského fanatismu. A mé hodnocení zvedá především fakt, že TOHLE SE STALO, na rozdíl od spousty filmů, které si přidávají nepravdivý slogan - podle skutečných událostí - jako lacinou reklamu. Nejpůsobivější scény - poslední setkání sestry s bratrem, loučení matky s dcerou a vůbec konec sekty. Po Kanibalech pro mne asi nejlepší film FF. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Ti West. Ten člověk je bůh. Na fotce vypadá jako úžasný hovado a v reálu to dost možná bude odpovídat. Moje cesta k němu byla trochu jiná než u ostatních "J.A.S.M.ovidců. Viděl sem V/H/S 2 a naprosto mě tam rozeskávala jistá povídka. Ano, víte která. Začal sem se pídit po tom, jakej bůh to natočil. Došel sem k tomu cool jménu a vzpomněl si, že sem od něj vlastně už viděl Inkeepers a vůbec se mi to nelíbilo. Jednu temnou a smradlavou noc jsem tomu dal znovu šanci a snad poprvý u mě nějakej film vyskočil z 5/10 na 9/10. Nevím, co jsem u prvního shlédnutí pil, ale je to divný i na mou maličkost. Já sem zase neskutečně rozkecanej a tahle a podobné věty by tu vůbec nemuseli být. Sacrament není horor, je to tzv "mockumentary" o návštěve jednoho idilického městečka, který si založili bývalí feťáci, povaleči a zloději (nabízí se tady strašně moc vtipnejch věcí, který bych mohl napsat, ale odolám), našli zde boha a žijí v utopickém společenství, kde se nefetuje, nepovaluje a nekrade. A to vše pod dohledem oka vševidoucího. Mrkněte na to, je to hodně zajímavý. A vedlejší toličku tu má i kámoš Zeuse (Ti se tak skloňuje) Joe Swanberg, kterej natočil mimojiné můj oblíbenej improvizovanej film Drinking Buddies, kde West btw taky hraje. A tím se nám kruh uzavírá. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ti West, rejža, kterej i kdyby natočil reklamu na prací prášek, tak to bude nářez. Jeho dva předešlý majstrštyky, The House of the Devil a The Innkeepers vsázely na trefný retro feeling, v The Sacrament od něj maestro už trochu ustupuje (ale přeci si sem tam nějaké to pomrknutí neodpustí, viz. ta oranžová krev) a větší důraz klade na problematiku všech těchto potrefených sekt, v jejichž vedení je vždycky nějakej Otec, kterej to s váma myslí jenom a jenom dobře. V tomto případě navíc natáčí poprvé formou found footage a i když by tomu jeden nevěřil, bylo to asi nejlepší eFeFko od doby Blair Witch, překvapivě dobré, překvapivě málo roztřesené. Ne, tenhle borec asi nemá šanci mě zklamat, haleluja! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel v Savannahu v Georgii. (rafix)
  • Dvaja bývalí hráči basketbalového tímu Harlem Globetrotters si zahrali menej významné role. (PATWIST)
  • Spoločnosť VICE, pre ktorú pracujú novinári vo filme, v skutočnosti existuje. Je mediálnou spoločnosťou založenou v Brooklynskej štvrti Williamsburg v New Yorku. (PATWIST)

Související novinky

West natočí western pro Blumhouse

West natočí western pro Blumhouse

23.03.2014

Americká hororová nezávislá scéna poslední roky rozkvétá a jedním z jejích nejvýraznějších tvůrců je mladý režisér Ti West (foto). Ten si získal jméno díky svému retro hororu Dům ďábla, podílel se i… (více)

Reklama

Reklama