Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi přišlo, že scénáristi zapomínali na Aspergerův syndrom, nebo se jim to jen nehodilo do příběhu. Jeden den Simon vyvádí, že má mít místo tacos pizzu se zpožděním, ale druhý den mu nevadí, že jí v jinou hodinu v jiném bytě a jiné jídlo než na které je zvyklé. Jinak je to dobrá romantická komedie. Navíc jedna z mála, která skončí dobře. :D "Nejsou v tom city? Ty nesnáším." ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně jak hodnotit, ale dám průměr.. Pro lidi, kteří se cítí jako podivíni nebo jsou jen velcí introverti je jistě tohle bomba (gíci). Mě spíš Simona bylo líto a taky ho mám ráda. Nezvyklé téma, ale celkově pro mne film nebyl bomba jen zajímavý průměr. Slušné herecké výkony. Já se zase tak nezasmála, já jsem totiž citová a né logická. Závěr byl pěkný. ()

Reklama

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Celkem sympatický snímek shazuje především Cecilia Forss jako naprosto tuctová blondýna, které NAPROSTO NELZE UVĚŘIT vztahový vývoj k jedné z hlavních postav. Hodně mi to celé připomínalo výpravou spíš nějakou telenovelu. Ale třeba to takto u švédů chodí. Bill Skarsgård jako autista výborný, ale jako hrůzostrašný klaun už o dost méně. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2011) SIMONŮV VESMÍR je přesně ten typ filmů, který nemám rád, protože svou perspektivu přizpůsobuje postavě s mentálním/psychickým problémem, jenž zde slouží pouze k dolování emocí z diváků. Nemáme tak možnoust nahlédnout do mentality jedinců s Aspergerovým syndromem, ale ten je použit k ozvláštnění romantických komedií. Scény, v níž hlavní hrdina Simon nakoukává všechny filmy s Hughem Grantem, aby porozuměl žánrovým kódům, jenž pak aplikuje na fikční svět filmu, jsou nesmírně opojné a vůči žánru zábavně podvratné. Moje hlavní výtka se tak týká pouze toho, že se podoba romcomů nemění, ačkoliv k tomu bylo nakročeno, protože na místo leitmotivu kruhu, s kterým se pracuje i ve stylistické rovině, se přes peripetie v podobě trojúhelníku končí ustanovením heterosexuálního, i když tak trochu "jiného" páru. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Čas nejsou peníze. Čas je čas - a peníze jsou peníze." ----- Se Simonem mám trochu problém. Dokáže takřka v mžiku zahodit zažité zvyky, rituály - a dokonce i přesný časový harmonogram, jenom aby bylo zase po jeho ... aby ze mě mohl vyždímat plný kýbl emocí. Jenomže má smůlu ten milý hoch. Možná jsem trochu jako on: Ráda si udržuju odstup - a dávám si dobrý pozor, koho a za jakých okolností si pustím k tělu ... Simon u mě prostě momentálně nemá šanci ... 2,5* ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)
  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno