Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z filmov kde tematicky by mal zapadnúť k filmom o autistoch, resp. s témou Aspergerovho syndrómu. Tu však tento fakt bol až druhoradý. Vytváral podklad pre jednoduchú nenáročnú švédsku komédiu, kde brat s Aspergerom sa snaží pomôcť staršiemu bratovi, pritom sa to akosi zvrtlo a objavuje nový - nepoznaný vzťah . ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Musím pochválit tvůrce, nápad postiženého chlapce, sehnat pro svého milovaného bratra novou přítelkyni, je protkán celou řadou veselých, bláznivých a bizardních nápadů, jak celou akci provést. Výsledek rve srdce každého diváka, musí! Mladý Bill Skarsgard je výborný, hraje mu to na jedničku a hudba skvěle doplňuje celý perfektně sladěný orchestr pánů filmařů. ()

Reklama

gezper 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, jejíž největší a snad i jedinou chybou je vystavění na typu autistické poruchy hlavního hrdiny. Ve chvílí kdy tohle zjistíte a naplno uvědomíte čemu se vlastně vy a všichni okolo smějí, tak už to zase tak ideální záležitost není. Přece jen život s takovým postižením takováhle skvělá jízda jako zde určitě nebude. Lze-li od toho s nadhledem odhlédnout, tak je to jeden z nejzábavnějších počinů co jsem za poslední dobu viděl. Ale kdo to úplně dokáže ? Jinak nenáročná naivní dějová kostra nemá ve své realizaci žádné hluché místo a panoptikum postaviček, které se v průběhu objeví a ve finále plně projeví, je skvělé. Z kina jsem odcházel, i přes občasnou svojí vlastní rozpolcenost z průběhu sledování, velice dobře naladěn a nestydím se za to. Ať si kdo chce co chce říká, tak z filmu záměr tvůrců především pobavit je jasně patrný. ps: Sheldon z BBT po chvíli jednoznačně rozpoznán [80%] ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Rain Man, Lužin, Shaldon Cooper a Simon a jiní autisti, ke kterým patří i lidé s Aspergerovým syndromem, jsou zábavní (občas) jenom ve filmech a seriálech. V realitě je život s nimi spíše nudou nebo utrpením - mám na mysli těžší formy autismu. Bylo by zajímavé zjistit, zda procento autistů v populaci stoupá v porovnání s minulými stoletími nebo jsme svědky jen zdánlivého nárůstu hlavně v důsledku definice a diagnostiky těchto forem fungování lidského mozku (záměrně se vyhýbám označení "porucha"). Každopádně bylo by naivní se domnívat, že současný svět a moderní civilizace nemají žádný vliv na lidské geny. Vždyť i genetika již dnes potvrzuje, že genotyp + prostředí = fenotyp. Krátce řečeno, tito lidé v lidské společnosti jsou a dokonce si získávají u filmových diváků nejen pozornost, ale i jistou popularitu. ___ Simonův vesmír je příjemný, spíše teenagerovský film, který moc nenadchne, ale ani moc nezklame. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Poviem to asi takto. Tento film som dostal ako odporúčanie a priznám sa, že som od neho čakal iba nejaké to rutinné komediálne drama. Našťastie som sa pekelne mýlil a tento film je proste úžasný. Ľudskejší než väčšina ostatných. Krása, toto milé švédske prekvapenie pridávam do topky európskych filmovVidel som 1x v českom dabingu ------------------ 95% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)

Reklama

Reklama