Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem nechápala o co jde, proč je zavřen osm hodin vkuse v popelnici, pardon v kosmické lodi. Nepřečetla jsem si dřív obsah, tím to bude. Nicméně můj obdiv Billovi alias Simonovi. Skutečně obdivuhodný herecký výkon. Vyloženě komediálního mi tam nepřišlo téměř nic, kromě usměvavé Jennifer, kterou jsem podezírala, jestli není permanentně sjetá. Spletla jsem se, pořádala jen pravidelný tequilový babinec. Né... :-) doopravdy bylo milé, že zvládla brát všechny Simonovy autistické "úlety" v pohodě, s těžkým nadhledem a humorem. Z pohledu diváka hodnotím tento film velmi pozitivně. Nicméně bych se opravdu nechtěla ocitnout v podobné situaci jako byl Sam, jeho bratr. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Jednoduše hezké! Utkané z procítěně nevšedních pohledů. Úplně jednoduché a přitom láskou komplikovaně kompromitující. Simon je "rainmanovsky" vyprávějící podivín, který proto,aby žil svůj obyčejný standard, neváhá vkročit do světa obyčejných neobyčejů....děla to přitom úplně prostě,aby ve výsledku učinil z tohoto snímku dechberoucí zážitek... ()

Reklama

markyzgero 

všechny recenze uživatele

jasný. autista, potažmo aspergerovec začne řešit romantickej život bráchy, aby dosáhl svýho. do toho voice overem tak nějak moudře analyzuje život náš vezdejší. proboha! kdyby to natočil nějakej českej zaprděnej rejža, tak se tu kinosály nestačej odvodňovat. navíc mam pocit, že asperger vypadá přeci jen trochu jinak http://www.youtube.com/watch?v=j0z0OJ3jL2A&feature=bf_next&list=PL56E9EFB905904737vhled do duše zvláštního člověka, co zanalyzuje všechno kolem sebe a nahlídne na svět novejma očima? takovejch už tu bylo... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

SPOILERY JAKO JENNIFER: Konečně vtipný Rain Man. Bill Skarsgard si zřejmě bral hodiny u Dustina Hoffmana, a tak je jeho Asperger divácky velmi přitažlivý a vtipný. Co na tom, že spousta věcí krapet nesedí, komedie, navíc laskavá, přece vše vysvětlí. Scéna první: Bezradní rodiče, kteří si ani po letech výchovy svého tak trochu jiného syna neví rady a volají tomu druhému, aby je zachránil. Myšlenka: Simon bude asi pěkně v prdeli, tolik let nepochopení... Rozuzlení: Simon je v pohodě, aha, komedie. Scéna druhá: Simon se baví s dívkou celý den. Bratr pobíhá, ztracený a zničený, kde se Simon ukrývá? Myšlenka: Simon nemá mobil? Rozuzlení: Nemá. Proč, nevíme. Asi proto, že není kulatý nebo aby bratr mohl být v prdeli. Scéna třetí: Jennifer je dokonalá! Po schůzce se Samem však odchází jen jako jeho přítelkyně. Simonův vesmír se hroutí. Myšlenka: To mu to nemohla přijít říct i se Samem? Tedy hned. Rozuzlení: Nemohla, nebylo by to takové překvapení, nebylo by to tak, tak, marně hledám slova, silné! Famfáry, přichází ta nejnádhernější pointa ze všech, a tak to máme přece rádi! Rozhodně laskavá komedie, překvapivě slušně nastudované příznaky Aspergerova syndromu, sic mírně až moc vytržené z kontextu, ale nejvíc ze všeho bez ohledu na výše zmíněné průhledně vykalkulovaná fraška, ale tak to máme přece rádi. Jennifer je totiž jen mýtus, i když krásnej. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Simon a svět, který má uzavřený ve své hlavě. Všechno musí být přesně na čas a v jisté podobě - prostě nesnese změny. I takový člověk má právo na život v naší společnosti. Svým způsobem umí i cítit, ale dává to najevo jiným způsobem. Krásný příběh neobyčejného kluka v tomhle obyčejném světě. Film byl skvěle zpracován, že jsem se od něj nedokázala odpoutat. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama