Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 2

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (275)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Když bojujete o přežití v drsné norské přírodě, izolovaní od okolního světa, v jedné chatě s lidmi, které byste měli nenávidět, protože to tak nastavila válka, jenomže vám dochází dřevo na topení a nemáte co jíst.. je najednou to válčení a zabíjení tak absurdní a zbytečné. Takový dojem jsem měla z celého filmu, jakoby se nám snažil říct, že válka je prostě absolutní nesmysl. A já souhlasím. Pěkně se tu mimo to prolnul britský humor a nadsázka s německou posedlostí pravidly. Přestože jsem od počátku sympatizovala s Angličany (jak jinak), v závěru se pravděpodobně nevyhnete i soucitu s "nácky". Na každé straně byli dobří i špatní lidé a tak to bylo, je a bude vždycky. Svět prostě není černobílý. Jinak musím pochválit Ruperta Grinta, i za jeho naučený liverpoolský akcent (asi jsem první, která jej umí ocenit). Vcelku se vyvedl. Herecké výkony v normě, žádný oscarový výkon se nekonal, jak byste asi u sezení a kecání v chatě čekali. Je to určitě sympatické dílo, ale podruhé by mě to dost možná nebavilo. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nic akčního, ani přehnaně válečného, jen hezky podabný příběh o soužití tří Němců a dvou Britů, kteří se vzájemně sestřelil, v dřevěné chajdě v drsné norské zimní přírodě. Nakousnuty jsou otázky (ne)důvěry, (ne)spolupráce, (ne)přátelství. Nutí k zamyšlení, že každá mince má rub a líc a ne každý je svině jen proto, že je určité národnosti. # 70 % # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 6 | humor 1 | akce 1 | napětí 1 | pustil bych si znovu 7 ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Válka států a vztahy jednotlivých lidí-nepřátel jsou dva zcela rozdílné světy. Kdyby se ti lidé znali, asi by po sobě nestříleli. V obecné rovině naivní představa, v jednotlivých extrémních situacích tohle pravidlo platí téměř bezvýhradně. Když se to umí natočit, vznikají z toho pak takovéto pěkné příběhy ()

castor 

všechny recenze uživatele

Komorní drama z dob druhé světové války, které dává jasně najevo, co si o válce jako takové myslí. V hlavní roli: dřevěný lovecký srub, dva Angličané, tři Němci a nevlídné počasí zasněžených norských hor. Nejprve rivalita a strach z nepřítele, následně málo pravděpodobný náznak přátelství. Žádné „ti dobří“ a „ti špatní“, ale prostě jen setkání člověka s člověkem, který není vždy jen ve válečné pohotovosti. Konverzační kousek své kvality jistě má, herecké výkony jsou velmi solidní, dialogy nabízí mnoho úsměvných situací, ale emočně mě tenhle kousek prakticky minul a na vlaštovku ze Skandinávie je trochu moc „bez koulí“. ()

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele

Drsné norské podmínky, globální boj dvou zemí o potřebné suroviny, skupinový boj o přežití sestřelených pilotů. Pilotů, kteří nesdílejí stejné uniformy a nesdílejí stejné lidské hodnoty. Snímek, který zobrazuje, jak směšné je škatulkování lidí do určitých skupin, ať už národnostních či rasových. Poměrně slušné obsazení a skvělý náměť, jak jinak než podle skutečných událostí se řadí do dalších povedených filmů na téma 2. světové války. Pravdou je, že nelidské prostředí, nejlépe v mrazech, se z vyhřáté postele velmi dobře sleduje. Scéna, kterou lze vidět na obrázku, kdy Rupert Grint (Ronald Wiesly) "zpívá" Over the rainbow za svitu polární záře je minimálně čtyřhvězdičková. 68% 4* ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Až na pár komparzistek ve filmu nehraje větší roli žádná žena. (Čulo)
  • Film je založen na skutečných událostech ze dne 27. dubna 1940. Jména německých vojáků nebyla změněna, ale jména britských vojáků změněna byla. Skutečná jména britských vojáků byla kapitán RT Partridge (Davenport) a RS Bostok (Smith). (Dragoni)
  • Replika bombardéru Heinkel He 111 vyrobená pro film je do dnešních dnů k nalezení u silnice poblíž města Grotli. Slouží jako památník události z 27. dubna 1940. (_Irbe_)

Reklama

Reklama