Reklama

Reklama

Mexická jízda

  • Mexiko Y tu mamá también (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julio a Tenoch jsou stejní jako většina sedmnáctiletých kluků: vzájemné přátelství je pro ně posvátné, diktát hormonů možná ještě posvátnější. Jejich nespoutaná jízda životem však má svoji konečnou zastávku, a tou je dospělost. Během slavnostního odpoledne, kterého se oba účastní se svými rodinami, potkávají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, a začnou ji svádět s nadhledem a lehkostí, která odpovídá jejich povahám a věku. Jen tak z legrace pozvou svou osudovou ženu na výlet na nádhernou pláž Boca del Cielo; přitom ovšem nemají tušení, zda takové místo vůbec existuje. Luisa navštíví lékaře, který má pro ni špatné zprávy. Žena následně příjme nabídků překvapených mladíků, a všichni tři se spolu vydají na cestu. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Zbytky přátelství a chlapecké nevinnosti totiž mizejí ve zpětném zrcátku

Režisér Alfonso Cuarón a kameraman Emmanuel Lubezki (kteří spolu natočili pozoruhodné filmu MALÁ PRINCEZNA a VELKÉ NADĚJE) ve velmi citovém a otevřeném road-movie MEXICKÁ JÍZDA kombinují smysl pro obrazovou poetiku s nevázaným humorem, erotikou i smutkem. Vyprávějí příběh o zážitcích, jaké přicházejí jen jednou za život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Matty 

všechny recenze uživatele

Je to film zajímavý hlavně svou obyčejností, od přirození. Tedy, je to film přirozený, o teenager vedoucích dialogy ve stylu Prci, prci, prciček, jen bez té očividné snahy být vtipní. Je to film zábavný a přesto dojemný, o mládeži a přesto mládeži nepřístupný, částečně improvizovaný a přesto dobře promyšlený (například jsem nevěřil, že štáb měl natolik štědrý rozpočet, aby si mohl dovolit vyhnat na silnici stádo krav, a přece). Alfonso Cuarón dokázal, že mu práce s nedospělými herci skutečně jde a že s nimi dokáže natočit i bezdějovou stočtyřicetiminutovou road movie a přitom nenudit. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Radko, Vitason, InJo, wipeout ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mexická jízda je pěkně dusná road movie po všech stránkách. U nejedné ze scén se divák zpotí stejně jako 3 hlavní hrdinové v káře uhánějící vyprahlou a prášící krajinou. Erotické dusno by se dalo krájet, stejně jako řevnivost mezi Juliem a Tenochem. Herecké výkony chvilkami zaváněli amatéřinou, což kupodivu umocnilo dojem opravdovosti. Za závěr jsem přidal o hvězdu víc. * * * * ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Fascinující mexický kousek! Živočišný sex, přátelství, chlapecká (ne)vinnost, zrada a odpuštění. Tuhle mexickou jízdu bych si nechala líbit (asi proto, že je mi stejně jako hrdinům sladkých sedmnáct). Oba mladí představitelé, Gael García Bernal (Julio; Amores perros, Špatná výchova) i Diego Luna (Tenoch; Terminál, Hříšný tanec 2 : Havana Nights) podávají skvělé herecké výkony. Hlavně díky nim a ruční kameře působí film tak realisticky, až to bere dech. A vyvrcholení snímku - polibek těchto dvou mladíků působí tak silně a emotivně, že se ve vás cosi změní. Asi ta nevinnost zanechaná za sebou a život čekající před tebou. A konečná pointa o životě a smrti je pověstnou ranou do hlavy. Jen tak nezapomenu... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mexická jízda patří mezi ty filmy, který jsou sice poměrně pozitivně hodnocený, ale mně to nic neřiká. Opravdu nechápu, co je tak úžasnýho na filmu, kde dva extrémně nesympatický nadržený úchylové a jedna ženská jedou autem na nějakou pláž. Když jsem přetrpěl první polovinu, která byla úplně o hovně, tak ve druhý polovině to začalo vypadat, jako road-movie, což je muj oblíbenej žánr a já už se zaradoval, že teď mě to konečně začne bavit. Jenže to nadšení mě hodně rychle přešlo. Druhá polovina je sice lepší, než ta první, ale stejně je to hrozná nuda. Prostě typickej "nezávislej" film o hovně, kterej má zřejmě šokovat diváky svou otevřeností ohledně "kontroverzních" témat (sex, drogy, homosexualita). Někomu tohle možná stačí, ale mně teda ne. Po zhlédnutí jsem měl akorát tak pocit, že mexičani jsou národ úchylů. P.S. Docela se divim, že všechny ty citlivky, co si stěžujou např. u American pie, že je to nechutný, odporný a já nevim, jaký ještě, si nestěžujou taky tady. Asi holt v Mexický jízdě je to OK, když hlavní hrdinové prděj nebo si společně honěj čuráky a pak se vycákaj do bazénu. Jooo, to kdyby tohle bylo v nějaký teen-komedii z produkce Hollywůdu, to by tady bylo keců o fekálnim humoru... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bezdějová road-movie, ve které je nesmírně cítit totální herecké oddání se a zapálení od tria ústředních hrdinů. Dva mexičtí mladíci vymění úrodné klíny vstřícných vrstevnic za zralou Španělku a vydají se za příběhem, který tepe životem. Výlet kamkoliv, sexuální napětí, poznání, které bolí. A ta kamera..!! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (20)

  • Režisér Alfonso Cuarón v čase vzniku filmu potvrdil, že jeho příběh je mimo jiné i metaforickou výpovědí o tehdejším Mexiku: "Když jsme psali scénář, chtěli jsme, aby to bylo o hledání identity. Ve třech různých smyslech. Jednak jsou tu Julio a Tenoch, dva mladíci, kteří se snaží objevit svou dospělost. Druhá je Luisa, hledající identitu svobodné ženy - mám na mysli spíš ve smyslu spirituálním nežli sociálním. No a nakonec tu pozorujeme současné Mexiko, které je podle mého názoru v určitém smyslu taky ještě nedospělou zemí. Ale ve všechn liniích hlavně pozorujeme, nesnažíme se přijít s vlastními odpověďmi." (NIRO)
  • Gael Garcia Bernal v rozhovoru odhalil, že kapky proslulé značky na umývání vlasů byly ve filmu užity jako sperma v masturbačbí scéně Julia Zapaty a Tenocha Iturbide v bazenu. (Kulmon)
  • V červnu 2001 film zlomil mexický kasovní rekord, když za první týden promítání vynesl 2,2 miliónu dolarů. (džanik)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Luna mezi hvězdami

Luna mezi hvězdami

06.02.2005

Příjmení má stejné jak básnické označení měsíce a jeho hvězdný potenciál stoupá, ale dosti astrologie. Mexičan Diego Luna zůstává věrný své mateřštině. Ve filmu TU VIDA EN 65 MINUTOS, jehož natáčení… (více)

Reklama

Reklama