Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

Lanark 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást námětem filmu, homosexualita tu totiž jen slouží jako katalyzátor dění. Některým situacím dodává více vážnosti, jiným zase pomáhá dokreslit absurditu okamžiku. Srbové se narozdíl od nás nebojí přiznat i své stinné stránky a navíc si z nich dokáží udělat srandu. Ne však takovou, která by problém bagatelizovala, jako se to děje v českých komediích posledních let. Dragojevic umí tnout ostře do živého tak, že se vám chce brečet i smát zároveň a navíc vzadu na patře cítíte hořkou pachuť člověčenstva. Stejně tak jako to umí Kusturica. Narozdíl od něj je však Dragojevic civilnější, jeho postavy zůstávají živé a nestávají se pouhými klauny v cirkusu tohoto světa. Možná právě proto jsem se u jeho "Parády" bavil víc než u většiny "Černobílých kocourů". ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S postupující a vše zamořující politickou korektností se stále raději dívám na filmy, které se točí v Maďarsku a na Balkáně. Tento snímek mi byl doporučen, a protože šlo o důvěryhodný zdroj, nebyl důvod váhat. Bojovat za svá práva v zemích, kde nastupuje dialog až ve chvíli, kdy obě strany přežijí první setkání, musí být fakt adrenalin a mně ukápla nejedna slza nad osudem české čtyřprocentní menšiny. No, nemají to u nás lehké... Balkánci mě opravdu nezklamali, ústřední vážné téma dokázali obohatit o svůj často dost svérázný humor (který mi fakt seděl) a vložený road trip po téměř celé bývalé Jugoslávii mi slušně zahýbal s bránicí. Tvůrci vybavili film skvělými postavičkami a dokázali mě bavit od začátku po závěrečné titulky. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Dát dohromady čtyřprocentní menšinu a protřelé zločince, aby spolu uzavřeli smlouvu na ochranu proti neonacistům je zajímavý nápad, ale na to jaký to mělo komediální potenciál jsem se tedy moc nezasmála, spíš mi jen sem tam uniklo nějaké to ušklíbnutí. A na to, aby to fungovalo v té vážnější rovině, tam chyběly uvěřitelné charaktery, s postavičkami spíše karikaturního rázu se dobré drama dělat nedá. Nejvíc mě zaujalo, jak tam cestovali, namačkaní v malém růžovém autě, po Balkáně a nabírali parťáky, škoda, že to trvalo asi jen čtvrthodinku. Zato ta závěrečná citová ždímačka mě zklamala na plné čáře, ta se tam vůbec nehodila. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je to film natočený v zemi, kde většina cílového publika je otevřeně homofobní. Takže autor prostě hraje na jistotu a místo postav gayů a leseb tam vrhne jen jejich karikatury. Jistě, karikovány byly i všechny ostatní postavy, ale jde o míru. Díky tomu na mne film prostě za celou dobu nedokázal pořádně zapůsobit. Mohu ocenit některé herce v čele s Nikolou Kojem, sem tam jednotlivou humornou scénu, ale celek mě nepřesvědčil (50%). ()

zette 

všechny recenze uživatele

I pokud se odprostim od smutnejsiho konce, toto je vice nez komedie. Spise nez spojeni gayu s kriminalniky, me zaujme snaha sjednotit jednotlive narody byvale Jugoslavie, ktere prosly obcanskou valkou. Humor postjugoslavskych republik je alespon pro me jeden z nejlepsich s jakym jsem se kdy setkal, minimalne ve filmu. Proste lehce vulgarni, trefne a bezprostredni. Je velka skoda, ze bezny divak je temer bez sance, seznamit se s evropskym filmem... Takove filmy by mely bezet v hlavnim vysilacim case, misto Posty pro tebe, Modravy ci ruznych doktoru z Horni Lhoty... Od tohoto filmu jsem nic necekal, o to vice jsem prijemne prekvapeny. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, kdy Miško schovává zbraň do krabice s cereáliemi, odkazuje podobnou scénu ze snímku Kill Bill (2003). Dále lze ve snímku najít odkazy na polský seriál Bolek a Lolek (od r. 1963) nebo western Sedm statečných (1960). (awful)
  • Při scéně, kdy Ustaša a Miško močí u auta, je jasně vidět, jak se Ustaša pokřižuje po katolicku a Miško pravoslavným způsobem. (awful)
  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)

Reklama

Reklama