Reklama

Reklama

Koncem 90. let zaznamenala kriminální a drogová scéna na Islandu drastickou změnu, kdy z relativně malého a nevinného světa drobných zločinců a příležitostných dealerů přerostla ve vysoce organizovaný a násilný průmysl, který funguje dodnes. Film se odehrává v bouřlivých časech a je postaven jen na hrstce skutečných událostí té doby. Líčí revoluci Extáze, ozbrojené bankovní loupeže, rozsáhlé pojišťovací podvody a největší zátah proti drogové mafii v historii země. Všechny tyto události velmi hluboce otřásly islandskou společností, hlavně kvůli jejich vysoce profesionálnímu provedení. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Už během filmu jsem věděla, že bude problém s jeho hodnocením, doufala jsem, že mi konec přinese nějaké řešení, ale bohužel. Navíc nad tím vší poblikává neonový nápis "podle skutečné události", kteroužto formuli začínám ze srdce nenávidět. Dalo by se říct, že to je klasický příběh o tom, kterak normální študák ke "štěstí" ve světě s drogami přišel, jak se mu zalíbily peníze i pocit toho, že patří do nějakého společenství. O tom, že kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti, se poučí poměrně brzy a teď jen, jak z toho vycouvat a jestli je vůbec kam vycouvat. Filmů s takovým dějem je bezesporu hodně, takže by byl Svartur á leik odsouzen k průměru, to by ho ale nemohli natočit na Islandu, pochmurném to ostrůvku, kde se snad nic nemůže natočit obyčejně. Nebudu zastírat, že mě některé předkládané scény znechutily, a to hodně moc, ale na druhou stranu je to dobrá sonda do života narkomafie. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

V mnohých ohľadoch ide o pomerne rutinný kriminálny film. Čo ho robí charakteristickým, je jeho islandská príchuť. Dramatická krajina a kultúrne detaily odlišujú tento gangsterský film od ostatných. Tak neváhajte a ponorte sa do života plného šialenstva a nezákonných udalostí. S väčšinou postáv nemusíte sympatizovať, no možno budete natoľko zvedaví, že budete chcieť vedieť, kam smeruje ich cesta. Veľmi dobre spracované a plné napätia. 7/10 ()

Reklama

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

O kvalitách severskej kinematografie nemám žiadne pochyby, Svartur á leik bol pre mňa však aj tak príjemným prekvapením. Islanďanom sa podarilo natočiť svižne odsýpajúcu gangsterku v britskom štýle (Biznis, Po krk v extáze, Rise of the Footsoldier a pod.) v ktorej sú na každom kroku prítomné drogy, ostrí chlapci, nepredvídateľné reakcie v podaní vyfetovaných palíc či nejaké tie drsnejšie momenty, takže zo žánrového hľadiska je všetko ako má byť. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Island si evidentně nedávno prošel mediální reflexí své drogové scény a organizovaného zločinu, což mělo za následek výrobu thrillerů z příslušného prostředí. Po "City State", který byl pojatý v duchu klasických mafiánských dramat ala Scorsese přichází "Black's Game" s jakoby britsky zemitým a frenetickým pohledem na distribuci drog na Islandu na přelomu tisíciletí, který organizovaný zločin zobrazuje nikoli jako promyšlený systém, ale naopak vyšinutý vaudevil groteskních figurek. Na islandském příspěvku do kategorie moderních dynamických kriminálek o obyčejných týpcích přežívajících ve světě zločinu je osvěžující, jak se opájí životem na ilegální vysoké noze a nezrazuje své publikum tím, že by mu podsouval nějaká prefabrikovaná poselství. Sféra organizovaného zločinu je zde prostě ukázaná jako svět, který je současně sexy, ale také hodně o hubu, a žít v něm je jako trip, který se postupně z příjemného a zábavného úletu mění v noční můru prosycenou paranoiou. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

severská gangsterka. vypilovaná do maxima ve,které se divák ,který má k dispozici pouze titulky,velice těžko orientuje.Děj je nabitý akcemi a gradován ke konci který vám je dodán momentem, kdy se opět sejdou klíčové postavy, během těch pár sekvencí tak akorát jste napínáni a....trhni si! Fakt dobrý. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Film byl spolufinancován Islandským filmovým fondem, který přispěl částkou 64 milionů islandských korun, což byla téměř polovina celkového rozpočtu filmu. (Terva)
  • Film měl premiéru na filmovém festivalu v Rotterdamu 2012. Soutěžil zde o hlavní cenu v kategorii nejlepší režie, ale skončil až na osmém místě. Vyhrál film Klip (2012) režisérmy Majy Milose. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno