Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červnu 2020. Katakomby jsou satirizujícím drážděním prostořekého kabaretního klauna s melodramatickou složkou a doprovodným zpěvem mužského chrámového sboru. Hierarchický systém úředního aparátu je vydán na milost klauna, v jeho nezdvořilých rukách mění vnitřní strukturu a kymácí arogancí stavovských předsudků. Nálada pracovních vztahů je vyzývavá a jízlivá, v těch partnerských je koketní a lechtivá. Martin Frič vypustil klaunské satirizování a konejší. Vůdcem útoku je Borman (dobře připravený klaun Vlasta Burian), dlouholetý oficiál archivu Pozemkového úřadu. Klaun je mistrem mariáše a slovních inzultací v rytmu jízlivé upřímnosti. A když dostane povolení vstupu do manéže, celý svět se rázem rozetřese. Bohatýrem melodramatického políčku je dr. Marek (příjemný Antonín Novotný), úředník Pozemkového úřadu. Vzpomínka na rodinnou slávu potichu sedí v podzemí a sklepním okýnkem si maluje vzdušné zámky. Hrdost vítězí. Důležitou postavou je Kryštof (zajímavý Čeněk Šlégl), ředitel Pozemkového úřadu. Zkušený velitel ústavu je připravený k vlastní ženitbě, přesto především ochotně plní přání svého představeného. Výraznou postavou je Klásek (velmi příjemný Theodor Pištěk), samotný prezident Pozemkového úřadu. Vášnivý hráč mariáše dostává rozhřešení s jasným dovětkem spásného nápadu. Hlavní ženskou ozdobou je Nasťa Borková (příjemná Adina Mandlová), dětinsky nezralá a rozmazlená schovanka pana prezidiálního. Povýšenost je poraněna nevšímavostí a ihned nato se vzteká. Výraznou ženskou postavou je Malvína (zajímavá Růžena Šlemrová), energická manželka prezidenta Kláska. Je posedlá protěžováním sympatického mládí. K výraznějším postavám filmu patří také Sýkora (dobrý Jaroslav Marvan), akurátní přednosta Pozemkového úřadu. Je prodlouženou rukou vedení, přesto nedokáže odhadnout nevyzpytatelnou proměnlivost nálad. Z dalších rolí: ředitelova mladá dcerka s problematikou vlastní svatby Irena (Nataša Gollová), Markův bývalý spolužák, plánovaně protěžovaný na místo tajemníka úřadu, ing. Jiří Rudík (Raoul Schránil), bezelstný sluha Pozemkového úřadu Baltazar (Jindřich Láznička), třetí karbaník mariáše a poslušný úředník Šmíd (František Filipovský), či párek podlézavých revidentů úřadu, vrchní Kefurt (Miloš Nedbal) a spodní Hlinka (Bohuš Záhorský). Katakomby jsou rozjásaným a vášnivým filmovým dílkem s tím lehkým klaunovým satirizovaným biřmováním. Zábavný to filmový jásot. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem viděla dost Friče, protože i když jsem přesvědčená, že nikdo neupustil ze svých kvalit, tenhle film mě ne a ne oslovit. Náměty sice střídají lokality a postavy, ale v podstatě je to pořád to samé. Je samozřejmé, že u podoných snímků, nikdo nečeká šokující konec a čitelnost vývoje příběhu se tak trochu očekává, nicméně bych uvítala něco více nápaditějšího. Hvězdou celého snímku byl jednoznačně Vlasta Burian jako oficiál Borman-výborný scénář a ještě líp zahraný. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmů s Vlastou Buriánem jsem viděl hromadu, vlastně téměř všechny. Vždy jsem se bavil a někdy přímo skvěle, proto si postupně doplňuji i těch pár, které mi zatím unikaly. Katakomby byly jedním z nich a jako film opět nezklamaly. Není to sice od Vlasty Buriána to nejlepší (doporučil bych spíše klasiky: Přednosta stanice, Ducháček, U pokladny stál…), ale stále jde o velmi dobrou zábavu na volný večer. Příběh je jako vždy naivní, nicméně o ten tady ani nejde. Hlavní jsou dialogy a scény, ve kterých vystupuje samotný Vlasta Burián. Opět podává velmi dobrý výkon v roli úředníka Bormana. Borman má pár dnů do důchodu a tak si už může dovolit být upřímný, což si náležitě užívá a to zejména směrem ke svým nadřízeným. Zbytek hereckého osazenstva mu „jen“ skvěle sekunduje a dotváří příjemnou atmosféru bezstarostné komedie v nelehké době Protektorátu. Rád dávám tři velké hvězdy. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Jesliže se připojím k názorům, kdy byl, nebo nebyl Burian dost přesvědčivý, v případě Katakomb - který je mým oblíbeným filmem právě pro výborně zahraného oficiála Bormana, a přednostu Sýkoru (J. Marvan).Katakomby jsou pro mě velice úspěšnou komedií. Pokud by ovšem někdo požadoval seriozní herectví, musel by se vrátit poněkud zpět příkladně k filmu podle románové předlohy Ignáta Hermana "U snědeného krámu", kde Burian ztvárnil vysloužilého rytmistra naprosto brilantně... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian je skutečně Král komiků a v tomhle snímku to dokazuje mimo jiné tím, že je jeho postava skutečně správně cynická a vlastně i zlá, ale stejně tak je neodolatelná. Navíc každá další postava, která ve filmu je, mu skvěle nahrává na smeče, nejlépe pak Jaroslav Marvan a Theodor Pištěk, i když v jeho případě většinou stačí i mlčení. Vlasta Burian byl prostě neskutečný bavič. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Úradníkov z katakomb a spievané predstavenie na večierku si zahrala hudobná skupina "Kocourkovští učitelé". (Raccoon.city)
  • Cena Baťových závodů na Filmových žních ve Zlíně (1940). (argenson)
  • Večerné róby vo filme zabezpečil salón Hany Podolskej z Prahy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama