Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 9

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (Cinemart)

(více)

Videa (13)

Trailer 9

Recenze (582)

misterz 

všechny recenze uživatele

Mne sa to celkom páčilo, nenáročná pukancová záležitosť, príjemná na pohľad. Ulietavam na podobných fantasy nezmysloch, a tento snímok bol navyše aj po vizuálnej stránke veľmi dobre urobený. V niektorých momentoch hotová farebná pastva pre oči. Potešili aj bubáci, ktorí pôsobili celkom prirodzene a vôbec nie nejako extrémne digitalizovane ako je často zvykom. Skrátka po technickej stránke film nemá chybu. Samotný príbeh síce moc epickosti nepobral, ale tieto nedostatky trocha vyvažujú slušní herci a pár scénok, v ktorých sa príjemným spôsobom strieda humor s akciou. Nechápem čo všetci šomrú. Ja tomu 4 hviezdy dám rád. 75/100 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Samotný snímok bol spočiatku prezentovaný ako historický film, čo značne zmiatlo očakávanie diváka. A tak ma vôbec neprekvapuje hodnotenie na úrovni 60%, lebo toto rozhodne nie je Trója, ani Gladiátor, v čo zrejme mnohí dúfali. Čínsky múr bol v podstate iba využitý ako zásterka pre fantasy príbeh s monštrami, čo mi z pohľadu veľkej histórie veľkého národa, príde ako značne nevyužitý potenciál i akási forma, použijem veľmi silné slová s nadsázkou - prejavu neúcty. Nečudujem sa teda, že sú mnohí viac menej sklamaní, pričom by ma naozaj zaujímalo, ako by tento mdlý príbeh bez nápadu, dopadol bez Matt-a. U mňa je to tak pol napol. Bolo sa načo pozerať, nenudil som sa, no na riť som rozhodne nepadol. Tretia na hrane ... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

K Velké čínské zdi se váže několik legend. Pro středoevropana je zřejmě jedno, zda měla takovou nebo onakou roli, zvlášť když ví, že z režisérského ostrůvku vše řídí zkušený Zhang Yimou. Toho máme spojeného třeba s poetickým Hrdinou, tady ovšem tušíme, že půjde o obyčejnou dobrodružnou řežbu. Navrch hodně digitální. Nic víc, nic míň. Nyní na legendární zeď narazili dva žoldáci, jeden má pro zaoceánského diváka zatraceně profláklou tvář, záhy jsou zajati těmi, kteří zeď střeží, aby se přidali na čínskou stranu před dotírajícími monstry. Zdá se, že pro různé „strany“ natáčí i režisér, protože jde o štědrou koprodukci. Možná se mu z toho trochu rozklepala kolena, ač jsou některé scény skutečně dechberoucí a kostýmy nebo hudba jsou na jedničku, neubráníme se místy pitomým dialogům, kecům o smyslu života, představením všech vznešených klišé a několika dlouhých pohledů do očí v platonické rovině. Naštěstí je to celé poměrně krátké, takže na další nadávky už tak nějak nezbývá čas. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Když sem poprvé viděl trailer, na tenhle film, tak sem se chytal za hlavu s otázkou na rtech, proč ????? A po dnešní návštěvě kina, proto !!! Ti ŤÍňani to docela dali, ono sice divák musí přistoupit na tu hru, že sou tam digitální monstra a že je to taková laciná zábava. Ale když tohle, divák akceptuje a přestane v tomhle hledat dvojité sysli a jiné historické odkazy, tak si to užije. Akce byla super, nicméně ta akční finále, mi přišlo takové uspěchané, představoval sem si, že to bude ve stylu vybíjená. Je to škoda, jelikož první bitva na zdi byla nejenom dobře vygradovaná, ale i vynikající co se týče týmového boje. I následující bitva v mlze, byla fantasticky udělaná a napínavá a těch nápadů. Ohh tvůrci měli opravdu, hodně nápadů a tvůrčí tvořivosti, sebevražedné komando, ohnivé koule, sekáčky ve zdech, harpuny a další super zbraně. A Raminovi bych hned hodil sošku Oscara, zaslouží si ji, ty chorály, ty bubny jak se stupňovala akce, tak se i stupňovala bojová hudba. Nicméně ta délka, je prostě nepřítel celého filmu, uspěchané finále je jedna věc, ale ani vedlejší postavy (hlavně generálové) prostě díky tomu nemohli vyniknout. Matt Damon však vynikající, já sem věděl, že ta retadovaná postava Bourna, kterou musí hrát neni jeho chyba, ale opět chyba režiséra či scénáristy. Zde si roli, užívá a jeho postava mně zajímala, hned bych bral prequel abych se víc dozvěděl o jeho postavě. No co se týče, jeho kámoše Pedro Pascal, i tady mně zajímala jeho minulost, nicméně mně mrzí to, jak se rozhodl a udělal co udělal, přeci jenom sem si ho představoval ve finální řežbě po boku Matta a té fešné generálce. Happy End, lze tvůrcům odpustit a poslat jim čtyři hvězdy, a musím podotknout, že je to lepší, než čtyřicet sedm paniců s Keanu Reevesem. https://www.youtube.com/watch?v=NwF5kcgdAso ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzeráš byť so sebou spokojný.“ Páčilo sa mi to. V scenári všetky tie hovadiny (a že ich je) museli pôsobiť neuveriteľne absurdne. No výsledok vyzerá ako dokumentárna historická dráma (!). Bungee jumping? Jasné, v pohode. Balóny? V pohodičke, zožeriem aj s navijakom. Scenár je plný kokosín od výmyslu sveta. K tomu plno strašne nelogických kravín, postavy ako zo šlabikára, kvalita trikov podozrivo kolíše, Willem Dafoe WTF a na samotnom „múre“ sa odohráva len časť deja (de facto len na ploche pár metrov štvorcových). Toto musel Tony Gilroy dlho písať. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je zobrazené použitie teplovzdušných balónov. Prvá písomná zmienka o ich použití však pochádza z Francúzska, konkrétne z roku 1783, čo je takmer 700 rokov po období, v ktorom sa odohráva dej filmu. (MikaelSVK)
  • Natáčení začalo 30. března 2015. Většina filmu se natáčela v Číně, zbylé scény na Novém Zélandě. (cihlenka)
  • Matt Damon (William) a jeho rodina strávili takmer pol roka v Číne kvôli natáčaniu. (belinko)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama