Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Vladimíra Brabce (S03E33)

(epizoda)

Obsahy(1)

Vladimír Brabec byl od roku 1959 členem Národního divadla. Hrál tam mnoho hlavních postav a jeho herecká kariéra měla nastartováno i na televizní a filmové role. Do cesty mu ale vstoupily dva důležité momenty, které jeho pracovní a i soukromý život ovlivnily a posunuly trochu jiným směrem.
Fenomén totalitního seriálu Třicet případů majora Zemana, v němž Vladimír Brabec hrál hlavní úlohu, je stále tématem k diskusi, která souvisí s tím, zda máme či nemáme dělat tlustou čáru za naší minulostí. Pro Vladimíra Brabce je to také stále živé téma, i když se o něm nechce vyjadřovat a odmítá o něm komunikovat s novináři. Přiznává, že mu tahle role ovlivnila jak pracovní, tak soukromý život. A dokonce ovlivnila život i jeho dětem, které se kolem filmu a herectví pohybují dodnes.
Seriál o historii československého komunistického bezpečnostního sboru Třicet případů majora Zemana dodnes vyvolává rozporuplné reakce. Někteří říkají, že jde o napínavé detektivky, jiní v něm právem vidí nástroj propagandy. V tomto seriálu hrála celá řada populárních českých herců. Někteří se tváří, že s tím nemají problém, jiní by na seriál raději zapomněli a jen menšina o svém účinkování v něm dokáže mluvit jako o pochybení. Život Vladimíra Brabce ovlivnily dvě věci. Jednak tato role, ale také nemocné srdce, které ho v jeho životě zradilo dvakrát. V roce 1974, když už byl seriál roztočen, dostal infarkt přímo na jevišti Národního divadla. Filmaři na herce počkali, až se uzdraví, protože natáčení seriálu bylo v plném proudu a on pokračoval dál. Tehdy Vladimír Brabec nepředpokládal, že si touto rolí paradoxně zavře dveře do televizních studií, do divadla a k dalším filmovým projektům. Když byl seriál hotov, mnozí mu záviděli, že "si hodně vydělal", ale režiséři ho přestali obsazovat. Dodnes mu málokdo z lidí řekne jeho pravým jménem - vždycky "major Zeman". Když ho takto oslovují lidé na ulici, občas mu povolí nervy a zeptá se, zda znají jeho pravé jméno.
Jak se dnes na účinkování v seriálu dívá jeho představitel? Přiznává si jeho propagandistické zaměření? Kdyby měl v rodině někoho, kdo byl v padesátých letech vězněn, viděl by to stejně? Jak se herec Vladimír Brabec dívá na mediální útoky proti své osobě i proti seriálu? Jak řeší otázku, kterou museli v totalitních dobách řešit mnozí herci - vzít roli, či ji veřejně odmítnout?
13. komnata Vladimíra Brabce by ale neměla být pouze o jeho roli v kauze "major Zeman", i když i ten druhý problém s ní vlastně souvisí. Je to jeho nemocné srdce. Zradilo ho ve čtyřiceti letech a v roce 2002 znovu. Když se na sklonku života začal tento bezesporu vynikající herec ze stínu majora Zemana dostávat a mohl by se "přehrát" například do rolí dědečků a podobně, potkala ho na ulici zástava srdce a téměř zemřel. Vyřadilo ho to definitivně z rozjetých hereckých projektů a z milovaného jeviště. Dnes se Vladimír Brabec věnuje dabingu, práci v rozhlase a hostuje ve dvou představeních na pražských scénách. Film mu už nikdy od doby majora Zeman nedal příležitost. On už dnes přiznává, že major Zeman mu v herecké kariéře ublížil. Za jeho talentem a ztrátami v hereckém životě se poohlédneme v jeho 13. komnatě.
Průvodcem bude moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Právě jsem dokoukal Brabcovu 13 komnatu a nestačím žasnout jak moc Vladimíru Brabcovi zasáhl major Zeman do života. Hned na úvod, aby bylo jasno, seriál 30 případů majora Zemana nenávidím, musí tak strašně ubližovat některým lidem, že si to nikdo z nás neumí představit, ale Vladimír Brabec ?? Předně už je to tady zase, to nejnechutnější pokrytectví co může bejt. Tak v národě, kde snad každej třetí byl komouš a každej šestej donášel a udával fízlům budeme lynčovat jednoho člověka ?? Za celej rudej teror může Vladimír Brabec ? Prej že se měl omluvit !!! A co ty zmrdi co dneska sedí v sněmovně, v kontrolních komisích, ve vedení státních organizací a přitom prokazatelně byli u StB !! Co je s nima, do hajzlu?? Oni si tady dál vesele kradou, lžou devastujou naší zem a všechno jim prochazí a geniální herec a z tohoto dokumentu je patrné že i vynikající člověk to má jako všechno odsrat !! Má se před pokryteckou společností kát ?? Vždyť kdyby to nevzal on, vzal by to jinej. To, že tento seriál vzniknul a ublížil tak mnoha lidem není chyba Vladimíra Brabce, ale nás všech. Nás, že jsme všichni v té době drželi huby a krok, protože jsme měli stejnej strach jako Vladimír Brabec z odmítnutí této role. Neskutečně mě vytočilo, že tak užasného herce nechtějí obsazovat do TV, do seriálů , do filmů, proč ? Co to má jako znamenat ! Kdejaká píča co tady šuká na potkání s kdekým a přitom si umí okorát ožrat držku dostává jednu roli za druhou a takovejhle HEREC a člověk je vyřazen ! Je mi z toho všeho na blití ! Prasata co mají tenhle přístup k Vladimíru Brabcovi jsou totiž úplně stejný jako komunistický prasata a já na takovouhle hru nikdy nepřistoupím. Vladimír Brabec pro mě není major Zeman, pro mě je to především vynikající herec ! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající dabér a herec, to je Vladimír Brabec. A je úplně jedno v čem hrál, je podstatné, jak hrál. Je mi na blití z blbých keců těch, kteří za socíku byli zalezlí na chatě hluboko v lesích a ani tam si nedovolili byť jen naznačit, že se jim něco nelíbí. Dnes mají celou tu svoji sprostou držku plnou pitomých plků o svém hrdinném odboji proti něčemu, co už víc jak dvacet let neexistuje. A nejvíc mě dokáže nas...štvat, když takové pindy mají neumětelové, kteří stojí před kamerou jak žehlící prkno, tváří se jak čerstvě vyoraná myš a jejich verbální projev je srovnatelný se zvukovým doprovodem plynatosti. Pro všechny tyto novodobé odbojáře bych měla jedno místečko, kam by mohli jít. Ale ne do mé. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nikdy som netušil ako postava majora Zemana zasiahla do života pána Brabca. Seriál mám rád, ale vždy som naň pozeral ako na seriál a nie na životné osudy herca. Je neprípustné, aby sme zaťažovali herca, jeho rodinu a nálepkovali ho minulým režimom. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejhorší v životě pana Brabce myslím nebyla role majora Zemana, ale fakt, že se s tím, jak vidno z tohodle dílu komnaty, ještě sám vnitřně nevyrovnal. Ale chápu, že to v naší republice, kdy se každej, kdo má kousíček totalitního másla na hlavě, snaží odklonit pozornost od sebe na ty druhý (kór tak lehce polapitelný), není vůbec lehký. Ale je to asi taky o člověku samotným. Nohavicovi už všichni odpustili a přitom on ve skutečnosti pomáhal režimu ve svým důsledku zřejmě mnohem víc. Nohavicu neposlouchám, takže by pro mě bylo ještě lehčí ho za to odsuzovat, ale myslím, že je to na nic. S minulostí se každej musí vyrovnat sám, důležitý pro nás ostatní je, jakej je ten člověk TEĎ. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce, co chce, tak Brabec je u mě pan herec, navíc velmi charakterních, kterých dnes už tolik nemáme. A na jeho 13. komnatu jsem se podíval právě dneska, abych si ho připomněl, když teď odešel a žádnou další roli už bohužel nepřidá. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý dokument o jednom z našich nejlepších herců a dabérů (nejen) staré školy. Škoda, že je díky určité skupině lidí (rád bych napsal "ignorantů", ale nepřísluší mi urážet) zatracován a je snadným terčem urážek. Přece jen, tito lidé se ani třeba kolikrát nedokáží zamyslet, jak by se oni rozhodli, jestli tu roli Zemana odmítnou nebo ne... Největší uznání jsem k němu choval v momentu, kdy vyjádřil svůj respekt k Národnímu divadlu. Takový přístup k řemeslu se při vší úctě už jen tak nevidí. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Vladimír Brabec: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Fakt 1: Byl Major Zeman těžce propagandistickým seriálem? ANO. Fakt 2: Měl seriál alespoň v dílčích parametrech umělecký přínos pro kriminalistický filmový žánr? ANO. Fakt 3: Hráli v něm stěžejní a nejvíce angažované role jedni z nejlepších českých herců své doby(tedy automaticky všech dob).....Brabec, Němec, Větrovec? ANO. Fakt 4: Měl seriál pro Vladimíra Brabce nějaký kariérní přínos? ANO. Fakt 5: Stála ovšem právě Vladimíra Brabce jeho titulní role více než jiné herce spoustu potencionálních rolí příštích v televizních inscenacích i celovečerních filmech předrevoluční éry? ANO. Fakt 6: Je to škoda? ANO. Fakt 7: Je logické, že se představitel hlavní role stal hlavním subjektem negativních reakcí(byť někdy neadekvátních) od porevolučních kritiků? ANO. Fakt 8: Je namístě dělat zásadní rozdíl v určování jakési viny při srovnání rolí agenta Bláhy R. Brzobohatého a majora Zemana V. Brabce? NE. Fakt 9: Odvedl Vladimír Brabec dobrou práci pro seriál? ANO. Fakt 10: Ač je Brabec ztělesněním snad nejamorálnějšího filmového díla, je u mě jedním z těch absolutně nejoblíbenějších a nejcharizmatičtějších herců? ANO. To si pište. ()

POMÍK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lidé by si především měli uvědomit, že 30 případů majora Zemana je seriál, žádný dokument a dívat se na to především po filmové stránce a účelově v tom nehledat věci typu, Tinky Winky nosí červenou kabelku = Tinky Winky je gey. Major Zeman je kultovní dílo, po filmové stránce naprosto dokonalé. Nějvětší trotl je žvanělkyn z archívu, krapet mele ve stylu jedna paní povidala a z okna se to mluví, trošku by měl pochopit, že herci mají ke každému filmu určité závazky a že smlouvy se musí plnit. Čekat od něj, že bude hanět svůj chléb a slávu, může opravdu jenom idiot. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Pan Brabec je pro mne velký herec, skvělý dabér a úžasný člověk a je škoda, že ho národ zatratil kvůli jednomu seriálu. Mně 30. případů majora Zemana vůbec nevadí, neberu to jako nic politického, jen se kochám hereckými výkony ...Kéž by to tak udělal každý. Je smutné vidět, že takového PANA herce, to trápí prakticky dodnes. Jinak souhlasím s tím, že pan Cibulka se do pořadu fakt nehodí (on vlastně z mého pohledu, se nehodí nikam). ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

pan Brabec je u mě "pan herec" a vynikající dabler a z hereckého hlediska zahrál Majora Zemana naprosto skvěle... a ne všechny díly byly zaměřeny politicky. Jako teenegerovi se mi příběhy líbily a nehledala jsem v nich nic politického a světe div se - líbí se mi i dnes.... ()

Reklama

Reklama