Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na dovolenou do Jižní Afriky určitě ne. Ponurý, brutální thriller. Výborně zahraný, skvěle zrežírovaný. Klasická vyšetřovačka mrtvého bílého děvčete se zvrhne v jatka kombinující obchod s drogami s etnickým vyhlazováním. Dějí se tu hodně nepříjemné věci ke sledování (sekání končetin, kastrace psem), ale ještě děsivější je, jak vyrovnaně to ty postavy přijímají. P.S: Bloom by už měl brát jenom tyhle role. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Kriminální atmosferická pecka! Detektivka z Kapského města, jež je velice drsným místem pro pohodový život (není to zrovna snímek, který Vás naláká na příští dovolenou). Filmu dominuje především skvělý scénář, který míchá etnické problémy, politiku, historii státu, osobní problémy hlavních postav atd. Herecky nejvíce překvapil Orlando Bloom (jedna z jeho nejlepších rolí)! Režisér Salle mě mile překvapil! ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat, že jinak skvělou a velmi drsnou kriminálku "Zulu" v závěru podkopává poněkud překombinovaná zápletka, ale... to nemůžu udělat. Protože stačí jen chvíli hledat a číst. Pak zjistíte, že nejen nedávná (co je to dejme tomu 20 let?) historie JARu byla a je potřísněná spoustou krve. Protože brutální násilí páchaly obě strany původního konfliktu. Protože překotný přerod rasově oddělené země v duhový národ s sebou přinesl i chudobu, korupci a vzestup zločinnosti. Protože Project Coast opravdu existoval. Protože necklacing. Protože odpuštění občas nedokáže smazat všechny bolestné křivdy... těch protože je hodně... a jestli mě donutila se nad nimi zamyslet přímočará a nekompromisně vedená krimi, ctící žánrová pravidla (a formovaná drsnou francouzskou školou), musím před jejími tvůrci smeknout. Atmosférická podívaná s fantastickým Forestem Whitakerem a překvapivě skvělým Orlando Bloomem funguje díky dynamice vyprávění a výborné práci s prostředím a postavami samotnými nejen na úrovni žánrového filmu, ale dokáže zejména ve svém závěru vnímavého diváka i nepříjemně kousat. Finále totiž odhaluje tu jedinou a skutečnou pravdu - že krutost se změní jen v další krutost... až k úplnému (sebe)zničení. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá kriminálka klasického střihu. Často bývá přirovnávána k momentálně módní severské knižní/filmové tvorbě, nicméně já si myslím, že mnohem blíže má ke starým dobrým francouzským záležitostem. Ostatně právě Francouzi Zulu napsali i natočili, tak se není čemu divit. Pomalu se odvíjejícímu scénáři záleží na postavách, napětím a překvapením rovněž nešetří, herecky je to také bez chybičky, protože Forest Whitaker ani špatný být neumí a v závěrečných titulcích mě velice mile překvapilo, že ten dobrý herec podobný Orlandu Bloomovi je Orlando Bloom. Díky strhujícímu pouštnímu finále (v němž opravdu není problém si na místě Foresta Whitakera představit třeba Lina Venturu) přemýšlím o páté hvězdičce. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hups, překvápko. Dostalo se mi fajnové syrové ze světa, kde život je jen vzduch, Jižní Afriky. Pohublý Forest a troska Orlandu spolu s parťákem vyšetřují smrt mladé dívky, umlácené na kaši. Její tělo je ale prvním ze střípků skládačky, která se postupně rozkrývá za cenu ztrát nejvyšších a nemalých.Má to smysl, příběh, odsýpá to, vypadá to nenudí to a Orlanda bych skoro nepoznal. Vůbec se povedlo francouzskému filmu s přispěním několika nefrancouzských ne-neznámých herců. Potud překvapení (napsal bych milé, ale vzhledem k ději a scénám by to bylo nevhodné, tam nic milého nenajdete). ~ Problémem jsou drobné nesmysly, snažící se vysvětlovat např. získání potřebné indície, jež děj posune potřebným směrem. Tím myslím onu hackerku, její získané informace a její spolupracovníky. To na mě působilo zbytečně hloupě vzhledem k ostatnímu vyobrazovanému, až skoro směšně. Asi jako kdybyste u nás vzali nějakou neznámou herečku vedlejších rolí, udělali z ní hackerku nechali plácat pitomosti "o tom aj tý". Tohle si mohli autoři odpustit, do filmu ani děje se to nehodilo a vypadalo to jen jako špatný pokus o opičení se po jiných "větších" hollywoodských filmech )ve kterých to stejné také mnohdy vyznívá pitomě). Druhým problémem je, že se tam určitá část děje motá kolem apartheidu a Zuluů, což si dovolím tvrdit není téma neznámé, ale zase nic natolik známé, aby si to nezasloužilo lehké entrée, přinejmenším pár vysvětlivek k zainteresovaným postavám. Těch pár prohozených slov slov mi tak přišlo jako dovysvětlení již řečeného, přičemž to "řečené", nebylo nikdy řečeno. Tahle drobnost tak dávala filmu vyznít jako jakési pokračování něčeho, co se událo v prvním dílu, který jaksi autoři zapomněli natočit. Obě tyhle věci filmu trochu ubíraly na kvalitě. Ale i tak to bylo překvápko. Žádné happyendy, tady to jde 'zvostra'. ~~~ 3,5* ~~~ PS: Potěší, že zdaleka ne vždy se mluví anglicky nebo francouzsky a je využito i místní breptání. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama