Reklama

Reklama

AO: Poslední neandrtálec

  • Francie Ao, le dernier Néandertal
Trailer

Obsahy(1)

Více než 300 000 let vládli neandrtálci naší planetě. Už je to minimálně 30 000 let, co navždy vymizeli. Koluje snad jejich krev i v naších žilách? Odpověď může znát jen AO... poslední neandrtálec. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se Dellamorte ten cover jsem sem poslal já. Po pravdě jsem i upozornil na absenci tohoto filmu zde adminku wictorii. Mě se ten film docela libil. Kolik podobných filmů je - Boj o oheň, Ayla. Po pravdě moc ne. Pár nedokonalosti ve filmu je, ale třeba depilované nohy Aki - Indiáni také nenosí vousy. O proti Boji o oheň je tu vypravěctví hlavních postav, což pomahá lépe pochopit děj. Kladně oceňuji, že film staví na příběhu a ne a speciálních efektech. Takže krajina ve filmu je skutečně přirozená a zvířata živá. Tedy vyjímkou jsou červené oči ledního medvěda. Ao je netypický film, který se asi nebude libit každému. Trochu na odpočinek, trochu na přemyšlení a trochu na srdce. ()

StevenW. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na život posledního neandrtálce.Na konci filmu jsem si položil otázku:" Opravdu byl AO posledním neandrtálcem?" Přestože se ve filmu skoro vůbec nemluví (když nepočítám hlas samotného vypravěče) film ani trochu nenudí.Potěší po delší době vidět film který je jiný než většina současných "moderních" snímků. ()

Reklama

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Chápu zdejší smíšené pocity a názory. Mně se to ale líbilo. Pravda, že to asi nebude učebnicový materiál pro studenty historie případně antropologie, ale mně to vůbec nevadilo. Pro laiky si myslím úplně v pohodě. Doba, kdy H. sapiens začal vyhlazovat, spíše vytlačovat H. neandrtalensis je vyobrazena hezky. Mně tam chybělo trochu víc zvířat. Na Boj o oheň to sice nemělo, ale i tak se mi to líbilo. Filmů s touto tématikou opravdu moc není a já na to rád kouknu, i když si to evidentně pro oscary nejde. A. Shields je nádherná žena a i s těmi zoubky jí to moc slušelo. Neandrtálci byly udělaní taky dobře. A celkvoé vyprávění příběhu se mi taky líbilo. Nechci být rýpavý, ale fakt nevím, co LIVINGDEAD čekal. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Francúzsky experimentálny film o jednom humanistickom neandertálcovi, ktorému zlí Homo sapiens sapiens vyvraždia rodinu a tak sa vydá zo Sibíri až niekam na Balkán, kde by mali prežívať jeho poslední príbuzní. Cestu mu znepríjemňujú jednak ďalší zlí Homo sapiens sapiens a jednak záhadná choroba, ktorá (ako sa dozvedáme z jeho voice-overu) už skolila väčšinu jeho druhu, zároveň mu je ale spríjemňuje jedna dobrá Homo sapiens sapiens so svojou malou dcérou... Herci iba hrajú a tvária sa, na dialógy nedôjde (iba na vnútorné voice-overy hlavnej dvojice), masky a kostýmy ujdú (aj keď výzor hlavnej ženskej hrdinky príliš praveky nepôsobí), o realistickosti filmu možno diskutovať (súboj s ľadovým medveďom?, niekoľkotisíckilometrová cesta? navigácia skrze 20 rokov staré vzpomienky?) ako aj o jeho príbehu samotnom a celkovom spracovaní, ale treba uznať, že je to celkom zaujímavý počin/pokus o praveký príbeh s nejakým zamyslením do súčasnosti. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Filmů, vyprávějících o pravěku, není nikdy dost. Až na trilogii podle Eduarda Štorcha (Osada Havranů, Na Veliké řece, Volání rodu) a zahraniční Boj o oheň a Aylu z kmene Medvědů prakticky žádný další pravěký neznám. (vidím tu bokem "Chybějící článek" - asi další do pravěké sbírky:) V Boji o oheň ve srovnání s tímto počinem rozhodně vedou masky (depilovaná manekýna opravdu do pravěku nepatří), ve Štorchově trilogii, je nesrovnatelně lepší děj a dialogy. A Ayla je pro mne uvěřitelnější. Film AO se nemůže mnoha lidem líbit, má jasné nedostatky, ale snaha tvůrců je viditelná a ocenitelná. Kritizovat z pohodlí domova, nebo kina je jednodušší, než něco vytvořit. Za tu snahu a za to téma a také pro srdeční záležitost, kterou pro mne pravěk je, to dělá dohromady tři hvězdy. Většinu komentáře uživatele "Ampi" můžu podepsat - ale nechci ho opisovat:) Stále a velmi dlouho čekám na konečně pořádný, uvěřitelný a hlavně realistický film, odehrávající se v pravěku. Film, kde nebude katolická cudnost, civilizací pokroucený vzhled herců a další "věci", co do pradávných dob lidského rodu opravdu nepatří... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Film je adaptáciou novely "Ao l'homme ancien" od Marca Klapczynskiho. (Ampi)
  • Film je sice z francouzské produkce, natáčení však probíhalo ve více zemích. Scény v jeskyních byly filmovány v Bulharsku, scény v bažinách ve Francii a některé scény pochází z Ukrajiny. (dandislav1991)
  • Mladý neandrtálec se na své cestě setkává s dravým ptákem, konkrétně orlem bělohlavým. Vzhledem k tomu, že se děj filmu odehrává v Evropě, není možné, aby se s tímto ptákem setkal, protože orel bělohlavý se vyskytuje a vyskytoval pouze v Severní Americe. (Prochy38)

Reklama

Reklama