Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 039)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Nápad tzv. výročnej očisty, kedy počas 12 hodín nebudú zločiny ilegálne, aby sa ľudia vyzúrili a boli slušní po zvyšok roka, je bez pochýb zaujímavý a neprišiel mi ani taký nereálny, pretože si viem predstaviť, že „v srdci demokracie“ môže byť za pár rokov možné všetko. Čo sa však týka filmového spracovania, je škoda, že sa týmto nápadom zaoberá iba zo začiatku a po chvíli sa to bezhlavo prehupne na home invasion vyvražďovačku; síce dobrú, ale so zbytočne premrhaným potenciálom. Atmosféra je zo začiatku príjemne znepokojivá, ľudia sa pripravujú na očistnú noc a vo vzduchu cítiť napätie, neistotu a strach. Keď sa však v dome jednej rodinky ukryje chlapík, ktorého vonku čaká kopa fanúšikov s (nielen) mačetami, rozbehne sa napínavý boj o život. Bohužiaľ tu ale priveľa postáv lezie na nervy, zápasí s demenciou a napriek slušnému vygradovaniu všetko končí v podivnom, rozporuplnom finále. Ale za jedno pozretie to stojí. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Monstrózně nevyužitý potenciál. Myslel jsem si, o jakou půjde řežbu a místo toho se vše točilo jen v kruhu rodinném, což byla docela škoda. Určitě by to mělo větší grády, kde by na jedné straně byla parta mladistvých sympaťáků se svými specifickými charaktery místo rodiny a na straně druhé nějací násilníci. No jo, musel jsem se spokojit i s touto verzí, která taky nebyla špatná, ale opravdu se z toho dalo vymačkat o hodně víc. ()

Reklama

vteco 

všechny recenze uživatele

Očista mohla být naprostá pecka, krásně originální námět se ale bohužel až trestuhodně nevyužil. Celou noc se může vraždit, znásilňovat, krást, a to kdekoliv, jenže zde se vybere jeden dům, pár naprosto stupidních rozhodnutí a nepovedený pokus o atmosféru plnou strachu. Takhle zklamán jsem nebyl dlouho a bohužel ani Ethan Hawke nedokázal tento snímek posunout alespoň do pomyslného průměru. /35%/ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $64,473,115Tržby Celosvetovo $91,100,541Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,133,240 //počet predaných kusov 138,269Tržby za predaj DVD v USA $4,007,679 //počet predaných kusov 217,303║ námet ako taký nie je zlý ale padol do rutinnej réžie a tam to všetko hasne, ešte prvá polovica filmu má čosi do seba ako také napätie tu je vybudované ale potom keď príde na likvidáciu príde na jednu banálnu obohranú scénu za druhou a tým konečný dojem dosť padne, škoda, herci v celku ušli /videl v kine: 45%/ ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

James DeMonaco si natočil svoj "národný film", v ktorom s hymnou na perách a americkou vlajkou v ruke nastavuje zrkadlo samotnej podstate násilia a zločinu v Amerike, zakotveného v ústave, a pritom divákovi predkladá klasické, sympatické štýlové hororové béčko, nie nepripomínajúce Funny Games USA a mnohé iné, ktoré však svojou filozofiou a niektorými mimoriadne zaujímavými scénami vybočuje z rady a ponúka o poznanie iný zážitok. Viac v recenzii. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Námět na film se zrodil v hlavě Jamese DeMonaca poté, co mu manželka připomněla incident, který se jim stal během jízdy autem, když je málem zabil opilý a agresivní řidič, který režiséra vyprovokoval ke rvačce. Jeho manželka to pak okomentovala slovy, jak by bylo skvělé mít jednu beztrestnou vraždu ročně. (Mrs.Blue)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 3 miliony amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama