Reklama

Reklama

P.K. (Aamir Khan) pristáva na Zemi v indickej provincii. Pochádza z planéty podobnej Zemi, ale v určitých oblastiach dosť odlišnej. Hneď zo začiatku mu Zem ukáže svoju drsnejšiu stránku; chudák P.K. je okradnutý o svoj ovládač. Problém je, že len s pomocou neho sa môže dostať späť na domovskú planétu. Pri pátraní po ovládači spoznáva v Dillí Jaggu (Anushka Sharma), ktorá pracuje ako reportérka. P.K. ju začne zaujímať a ona sa rozhodne, že by bol vhodný na interview.
Film zobrazuje strasti mimozemšťana so stretom inej kultúry, náboženstva a spoločenských pravidiel, na aké bol zvyknutý. Tieto stretnutia občas vytvárajú aj komické situácie. (vander19)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (125)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Loni jsem se v rámci Challenge Tour podíval z indického Bollywoodu na tamnější kultovní romantický film Statečné srdce získá nevěstu, letos ke mě zavítal na obrazovku mimozemšťan P.K. Moje pocity jsou z něj vesměs pestré až rozporuplné: Hiraniho sci-fi komedie má velmi pěkný ústřední děj, střet mimozemšťana s policejními, náboženskými i mediálními institucemi nese v sobě zábavný absurdní nádech, přináší nejeden vtipný i napínavý moment a nepostrádá hutnou myšlenku ve jménu tolerance, hlavní hrdinka s povoláním reportérky je sympatická. Na druhé straně navzdory netradiční zápletce P.K. nezapře svůj bollywoodský původ, tedy film má (alespoň pro mě měl) příšernou délku přes 2 a půl hodiny, vyplňuje ho řada muzikálových čísel, kde se to hýří různými hábity, jinými kostýmy, iritujícími zpívankami a místy až přepáleně pestrobarvenou stylizací. Nechybí i poněkud tuctová romantická linka, která končí patetickým dojákem před očima spousty diváků. Film mě jaksi střídavě chvíli bavil a chvíli otravoval, ale pro některé zábavné momenty ho asi stojí za to pro zajímavost jednou vidět. Kde jinde se setkáte s tančícími auty? 60% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Bollywoodem. Byl jsem připraven na všeobecně známý věci, jako je přemrštěná stopáž zapříčiněna závislostí Indů na tradičním křepčení za doprovodu jihoasijskýho hýkání a podobný zbytečný kulturní vsuvky. Co mě ale trochu překvapilo, jak se ve filmu řeší společenský a hlavně náboženský otázky. Že by prohnilá ruka progresivismu začala úřadovat už i v takovejch destinacích? Hmm, je to mor... P.K. je celkem nudnej, hlavně v první polovině. Čumíme na variace různejch vtípků a situací, kterými si musí procházet chudák emzák ztracenej na naší planetce. Známe. Ale aspoň se dá potěšit oko tou Anežkou z Dillí. Pak se začne řešit nosný téma filmu a trochu se zvednou otáčky. V závěru se mnou dokonce malinko zacloumala paní Emoce, takže jsem to neposlal vyloženě do pekel, ale nemělo to jako celek tolik šťávy, jak jsem si maloval. Zkrátka mi tam chybělo víc vtipu a víc sci-fi. Ale ještě to s Indama někdy zkusím. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Indické filmy si dávkuji v patřičných rozestupech ne proto, že je považuji za příliš jiné, ulítlé a rozvrkočené. Je to naopak. Těch emocí a rozjuchanosti je vždycky tolik, že kdybych tyto filmy sledoval pravidelněji, nejspíš bych si na to časem zvykl. A to nechci. Dostávat takto intravenózně směs barev, chytlavých písní, krásných hereček, humoru, lásky a pozitivna, mi totiž dělá moc dobře. Byl jsem zvědavý, jak moc sci-fi to bude, ale nijak mě nepřekvapilo, že vlastně vůbec. Postava PK autorům posloužila především jako ukazovátko na mnohé nesmysly a podivnosti, které my lidé děláme. Velmi odvážně se otírá o náboženství, resp. modlářství. V zemi, kde je nejvíc náboženských uskupení a k nějakému z nich patří přes 99% obyvatelstva (Wiki), museli tvůrci nakrknout spoustu lidí. I když zazní věta, že Bohové jsou jen dva...ten, který nás stvořil a ten, kterého stvořili lidé, interpretovat se to dá různě. Tvůrci si očividně rochnili v porýpávání do mnohých náboženských praktik, ale je to na úkor dynamiky. Zbytečně tím zamázli slušně fungující a veselý úvod. Ale pravda, vše je zapomenuto díky veleromanticky dojemné závěrečné třetině, takže na mé hodnocení nebudou mít ani tyto slabší pasáže velký vliv. Naopak za vyzdvihnutí stojí skvělý A. Khan, krásná Anushka a překvapivě chytlavé písně...především v první půli. Na romantiku si vůbec nepotrpím, ale ta indická bezelstnost, nebo co to je, na mě působí jako čerstvě nakrájená cibule... . Ten film je tak dlouhý a pestrý, že i když má pár hluchých, nepovedených míst, dokáže nabídnou dvakrát větší hromadu těch vynikajících. Takže ve výsledku může nadávat snad jen někdo, kdo se podíval na PK bez toho, že by se na indický film předem naladil. Bez toho to většinou nejde. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nejen skvělá pointa, ale i bezvadně zpracovaná, aniž by film jakkoliv rezignoval na běžné bollywoodské standardy, které ovšem ve vícerých bodech převyšuje :-) U filmu jsem se bavila, leč v některých okamžicích jednoho až zamrazilo, když se hlouběji zamyslel, jak to tne do některých choulostivých míst. I by mě zajímalo, jak byl film přijat v samotné Indii. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Originálny námet s množstvom pesničiek, ktoré ma síce až tak nedostali (skôr ma to dosť iritovalo), ale scenár je veľmi zaujímavý. Naproti tomu nerozumiem, prečo dostal film nálepku fantasy. Skôr ide o scifi komédiu s pekným melodramatickým koncom. Postava P.K. ma síce zo začiatku mierne vytáčala, ale bola to len otázka zvyku, zakrátko si ma Aamir Khan svojim zjavom a bláznivou povahou úplne získal. Prvá polovica fungovala ako perfektná komédia, hlavne niektoré kúsky súvisiace so zoznamovaním P.K. s tamojšími zvykmi boli bláznivé, pričom mi niektoré scénky poriadne prevetrali bránicu. Jadro filmu tvorí zaujímavá filozofická úvaha o náboženstve ako takom, ktorá je divákovi vysielaná prostredníctvom tejto bláznivej postavičky mimoriadne zábavnou a hravou formou, takým Sokratovským spôsobom - otázkami. V závere prišlo aj na emócie, takže u mňa veľká spokojnosť. 80/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Je to první indický snímek, který v kinech v USA vydělal víc než deset milionů amerických dolarů. (Terva)
  • S filmem byl spojován i indický herec Arshad Warsi. Ten ale později prohlásil, že se nejednalo o oficiální nabídku, a zatímco se veřejně spekulovalo o jeho účasti, připravoval se herec na roli v jiném snímku. (Conspi)
  • Kostýmy, ktoré nosí Aamir Khan vo filme, boli v skutočnosti náhodne pozbierané od verejnosti. (Laslo)

Reklama

Reklama