Reklama

Reklama

Indie Game: The Movie

(festivalový název)
  • Kanada Indie Game: The Movie
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument zachycuje snažení a pocity vývojářů tří nezávislých počítačových her. Od prvotních návrhů přes těžký a dlouhý vývoj bez záruky úspěchu a navrácení vložené energie, až po samotné vydání hry. Sleduje příběh autorů hry „Super Meat Boy“, dvojici Edmund McMillen a Tommy Refenes. Dále v něm vystupuje Phil Fish se svojí dlouhá léta složitě vyvíjenou hrou „FEZ“. V menší míře pak představuje autora hry „Braid“ Jonathana Blowa. (montana_cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Dobrá forma, velmi zvláštní, ale zajímaví lidé, ohromně neprozkoumané téma a slušná gradace. Dokument mnou rychle projel, protože opravdu odsýpá, ale stopy stihnout zanechal. Pravda, že ne všichni mi byli sympatičtí a ne každou z her bych nakonec chtěl hrát, ale to není podstatné. Tak to i má být. Ten polohipster byl zvláštní, ale rozhodně bylo nač koukat. Více takových. Téma je mi ukradené, když bude celek dostatečně lákavý. A tenhle je. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dokument sledující několik tvůrčích týmů, které se v malém zabývají tvorbou menších tzv. Indie her. Nicméně i tak jsou světovými megastars ve svých oborech a ačkoliv je to brutálně těžké, tak jejich výtvory vydělávají horentní sumy.  Hodně egocentricky zaměření jedinci, kteří by nemohli pracovat ve velkých studiích a být jenom kolečkem v obrovském soukolí. Takhle si mohou vytvořit vlastní menší tvůrčí vize a dobýt s nimi svět. Zábavné a velmi zajímavé. ()

Reklama

Philcze 

všechny recenze uživatele

Čistá srdcovka. Jedinou chybou tohohle perfektního dokumentu je, že se přeci jen asi trochu musíte zajímat o videoherní svět, aby vás to naplno sežehlo. Nejzajímavější složkou je samozřejmě Phil Fish, tak nadějný a extrémně talentovaný vývojář, který kdyby neměl prořízlou hubu víc než Joker a uměl se ovládat, tak by byl miláčkem indie scény. Jeho zatraceně dlouhá cesta za vydáním FEZu by asi vydala i na samostatný dokument, ale McMillen a (překvapivě i) Blow nabízejí oproti věčně zdrcenému Fishovi příjemně optimistický nadhled. 90% O ROK POZDĚJI: Speciální edice je definitivní verze IGTM, kterou prodává Fishův mrazivý epilog (mrazivý v kontextu nedávných událostí kolem FEZu). ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Kamarád je taky vývojář indie her, a z toho, co jsem mu viděl přes rameno, to vypadá, že je tohle po čertech trefný dokument. Pokud se trochu orientujete na herní scéně, potěší vás rozhovory s autory Braidu a Fezu. Jen škoda, že dokument šel po faktické lince toho, co všechno se může pokazit, když děláte hru, a motivace tvůrců zkoumal jen povrchně. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejde o dokument v pravém slova smyslu; vypadá to spíše jak celovečerní verze zdařilého kickstarterovského videa na produkt "vývojáři indie her". Je to sice o nezávislé herní scéně, ale soustředí se to výhradně na trio FEZ, Braid a Super Meat Boy, kterým se dostalo před, při a po vydání značné mediální pozornosti (zasloužené, ne že ne) i kritického úspěchu; a v zásadě i toho komerčního. "Skutečnou" indie scénu to tedy nijak neřeší a ostatně ani nezmiňuje. Není to o vývoji, není to zase až tak moc o pohledu do zákulisí a je to tedy především o čtyřech lidech. A o tom zda mají co říci. Tady sice mají co říci všichni, ale s výjimkou Jonathana Blowa a Edmunda McMillena jenom tak žvatlají a nic moc kloudného neříkají. Na druhou stranu se tu potvrzuje, že aby byl člověk génius, tak musí být i tak trochu blázen či popřípadě debil. Tady jsou více či méně narušení (každý po svém) všichni. Nejvíce to zarazí u Phila Fishe, což je ukázkový sebestředný konfliktní zámořský duchebag, u nějž byste vzhledem k jeho arogantnímu projevu čekali, že bude trávit dny trolováním v internetových diskuzích (i když... možná to dělá, bylo by mu to podobné) a ne že zrovna on je autorem něčeho tak nezměrně nápaditého, poklidného i inovativního jako je FEZ; tedy hra, která patří do toho vzácného ranku titulů, které dokazují, že i herní scéna může dát vzniknout uměleckému dílu. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl získán pomocí služby Kickstarter, kde lidé sami přispěli penězi na jeho vznik. (montana_cz)
  • Ve filmu je uvedeno, že nová hra Jonathana Blowa, "The Witness", bude vydána v roce 2012. Lidé si však museli počkat až do roku 2016. (Melcoiro)
  • Hra "Fez", jejíž strastiplný vývoj film dokumentuje, vyšla 13. 4. 2012 a sklidila obrovský úspěch. Na Gamerankings dosahuje hodnocení takřka 89 %. PC verze hry "Fez" pak byla uvedena 1. května 2013 (Yokolobuna)

Reklama

Reklama