Reklama

Reklama

Kluci z party

  • USA The Boys in the Band (více)

Obsahy(1)

První film, ve kterém gayové tvoří většinu. Osm přátel pořádá narozeninový večírek. Jsou to normální lidé, kteří žijí většinou vcelku obyčejným životem a od svého okolí se nijak zvlášť neodlišují - až na svou sexuální orientaci. Před sebou si nemusí na nic hrát, a tak se jejich večírek začne odvíjet v té nejlepší pohodě. Avšak přece jen nastanou situace, které nikdo nezamýšlel a nečekal. Jedním z "omylů" pořadatele Michaela je, že byl na oslavu pozván i jeho heterosexuální kamarád Alan. Podruhé to zaskřípe, když dárek pro oslavence Harolda, vnadný mladík Tex, přijde předčasně a zkazí tak připravený vtip s "Půlnočním kovbojem". Atmosféra večírku zvolna houstne... A nakonec dojde na takové odhalování charakterů, s jakým nikdo z přítomných nepočítal... Ve své době značně provokativní film režiséra Williama Friedkina vznikl podle divadelní prvotiny dramatika Marta Crowleyho. Je jedním z prvních filmových děl, které zobrazují tematiku homosexuality zcela otevřeně a ve kterém jsou prakticky všechny postavy homosexuální. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Show me a happy homosexual and I'll show you a gay corpse. 1) Ano, o této smutné pravdě je v podstatě celá divadelní hra. Začíná nenápadně jako vtipná komedie plná bonmotů a postupně s pokračujícím večerem a narůstajícím množstvím vypitého alkoholu a vykouřené trávy se mění na existencionální drama reflektující gayovské vidění světa._____ 2) Mart Crowley, autor divadelní hry i filmového scénáře, prosadil kompletní původní herecké obsazení z divadla. A i když dílo "smrdí" divadelní hrou na sto honů, přesto některé záběry kamery dodaly příjemný filmový nádech._____ 3) Hra je svižná od začátku až do konce, téměř nemá hluchá místa. A i když mi některá místa připadala jako přejatá z výuky dramatu na DAMU, nebyla v tom žádná křeč. Konec konců je milé vidět dramaturgii i režii takovou, jaká by měla být._____ 4) Smutný osud řady herců, kteří zemřeli na AIDS, jen dokresluje celkové vyznění hry (Kenneth Nelson - Michael, Frederick Combs - Donald, Leonard Frey - Harold, Robert Latourneaux - CowBoy)._____ 5) Who do you have to fuck to get a drink around here? ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Perfektní drama, celý film se odehrává v jednom bytě, takže moc záleží na hercích, scénáři a režii. A ti všichni odvedlí skvělou práci. Herci byly neobyčejně dobří, nominace na objev roku (Zlatý Glóbus) pro Kennetha Nelsona zasloužená, scénář a to především dialogy je na výborné úrovni a režisérovi se daří udržet divákovu pozornost a atmosféru celé 2 hodiny. I přesto, že je z filmu poznat že jde o adaptaci divadelní hry, není to vůbec na škodu. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Uřvané a stupidní, herecké výkony hrozné. Režijně docela zvládnuté, ale jinak děs a hrůza. Nikde nic, co by zaujalo a ty pitomosti, co herci vypouštějí z úst... K tomu jakási hra na hru, která dokáže rozhodit způsobem, že se z toho hroutí a zase jen hysterák. No prostě dokoukat se to dalo jen s velkým sebezapřením. Vidím, že jsem tu s negativním hodnocením jaksi osamělý, ale tohle si nic jiného nezaslouží. Takový je můj názor. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek se skvělými a přirozenými herci. Začíná narozeninová oslava, na kterou postupně dorazí osm různých, odlišných osob. Začínáme se seznamovat s jednotlivými charaktery a rozpoznáváme, jaký vztah mají k ostatním zúčastněným. Jenže pak se tam objeví někdo, kdo tam původně vůbec neměl být. Díky němu a za pomoci konzumace návykových látek začne pomalu houstnout atmosféra a začíná se mezi kamarády vytvářet napětí. A pak začne hra, o které nejspíš nikdo netuší, jak skončí. Je však jisté, že pro většinu z nich to bude hodně znamenat a změní to vztahy mezi nimi i vztah k sobě samotným. Ve filmu je velký prostor věnován dialogům a díky tomu, že jsou velmi inteligentní, vtipné a svižné, mne ani na chvíli nenudily. Oslava Kluků z party začíná jako velká zábava a končí velkým zamyšlením pro všechny. Za celý život potkáme spoustu lidí, máme je rádi, ale někdy nám po celý život zůstane v srdci jen jeden. Konec filmu je otevřený a to je možná dobře, dává divákům možnost, aby se zamysleli. I když já jsem již od začátku byla zvědavá a napjatá, proč vlastně Alan Michaelovi zavolal a proč měl slzy v očích... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ou, ou... tak tady jsem se s Williamem Friedkinem (po 7 skvělých zkušenostech) poprvé totálně minul. Filmařsky zručně natočené, jistou atmosféru na půdě jednoho domu se tu Friedkinovi s přibývajícmi zvraty (zvláště s příchozím deštěm) vybudovat podařilo a v rámci děje ve víru postupně gradující charakterní hry jde najít pár celkem zajímavých momentů... ale co s tím, když pojetí téměř všech homosexuálních postav, pokud jde o jejich výstředně stylizovaný tón a infantilně přihřátou mluvu, mi připadalo hodné maximálně tak parodie či komedie typu Klec bláznů, zatímco tvůrci se snaží s tímto stylem rozehrát seriózní drama? Nehledě na to, že problémy či spíše pseudoproblémy homosexuálů mi byly ukradeny, strávit v téhle společnosti dvě hodiny trapně zkaženého večírku bylo pro mě místy nesnesitelné a nekonečné a zvládl jsem to jenom díky rozložení filmu na tři části. Postupně zesílující naději, že se film pořádně rozjede a zlepší, začala v poslední třetině vystřídavat pouze naděje v brzký konec. Příliš se mi nechce chválit ani tu Bacharachovu hudbu, když zde tvůrci jako ústřední motiv zvolili (a pouze zrecyklovali) šlágr „The Look of Love“, který zazněl již o 3 roky dříve v Casinu Royale. Snad jen fakt, že Friedkin natočil gay film v době, kdy tohle téma ještě nebylo v módě cpát do každého druhého filmu, naopak šlo o ožehavě minoritní záležitost, lze brát jako zajímavost k dobru. [45%] ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Všetci herci si zahrali rovnaké postavy aj v pôvodnej divadelnej hre. (dwdb)
  • Producent Ray Stark mal záujem o adaptáciu divadelnej hry do filmu ako prvý. Chcel ale nahradiť všetkých hercov, ktorí boli v skutočnom živote homosexuáli a nahradiť ich slávnymi hercami. (dwdb)
  • Pôvodná divadelná hra "The Boys in the Band" mala premiéru 15. apríla 1968 a mala viac ako tisíc opakovaní. (dwdb)

Reklama

Reklama