Reklama

Reklama

Noční vlak do Lisabonu

  • Švýcarsko Train de nuit pour Lisbonne (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Náhodné setkání se záhadnou Portugalkou donutí uznávaného švýcarského profesora, aby se vzdal kariéry a odcestoval do Lisabonu. Tam hodlá vyhledat doktora a básníka v jedné osobě, který zasvětil svůj život boji proti diktátoru Salazarovi. Raimund je učitelem latiny a odborníkem na starověké jazyky. Jeho život obrátí vzhůru nohama mladá žena, kterou ve švýcarském Bernu zachrání před spácháním sebevraždy skokem z mostu. Raimunda celá situace zaskočí, žena však zmizí a zanechá na místě pouze kabát, ve kterém je kromě lístku na vlak i kniha portugalského lékaře. Raimund se rozhodne vydat do Lisabonu. Při hledání autora knihy znovu otevře temnou komnatu staré historie a odhalí tragický milostný trojúhelník. Je vtažen do propletené skládanky. Nakonec na své cestě překoná hranice času i prostoru a díky historii, filozofii, medicíně a lásce se dotkne i skutečného smyslu života. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (75)

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Učiteľ sa stane posadnutý knihou, ku ktorej náhodne príde a neskôr jej autorom a tak rozplieta jeho životný pribeh z histórie Lisabonu. Zoznamuje sa s aktérmi a rieši s nimi, čo sa vtedy stalo. Film má dve dejové linky a príjemnú atmosféru. Je to trochu nuda a nepochopila som prečo naraz opustil svoj život a išiel pátrať do cudzieho mesta, ale koniec mal v sebe nádej a to sa mi páčilo. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Někdo už to tady přirovnal k the Words. Chápu proč. Romantiky je sice méně, navíc ale dostaneme nenásilnou lekci z Portugalských dějin. Která působí trochu televizně - ale to je tak jediný zápor, který mě napadá. Příjemný film v pěkných středoevropských kulisách a s Ironsem, který zase jednou přesně ví, co hraje. A hraje to dobře. ()

Reklama

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Proti knížce ve filmu chybí tři postavy: Amadeova manželka, druhá sestra a přítel, s nímž se seznámil v nočním vlaku do Lisabonu a u kterého bydlel. Některé motivy byly přidané: dramatické převezení Estefanie přes hranice a hlavně identita mladé ženy, kterou na začátku potkal Gregorius na mostě. Ale vůbec nebyly ke škodě, naopak. Konec konců v té podobě, jak je román napsaný- se sáhodlouhými úryvky z Amadeovy filosofické knihy, dopisy otci a otci Amadeovi atd. - by to bylo prakticky nezfilmovatelné. Mimořádné dílo, i díky Ironsovi. A vůbec nevadilo, že nebyl plešatý jako Gregorius v knize :) ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Především je třeba říct, že toto je zcela jiný příběh, než jaký se vypráví v Mercierově knize, na kterou se film odvolává. To pro případné natěšené čtenáře. Film zcela přetváří mnohé klíčové okamžiky a radikálně zrychluje děj, ale to vše na úkor popisu vnitřního života a motivací hlavní postavy... Raimund Gregorius Jeremyho Ironse není "ten" Mundus, jak si ho pamatuju z četby (což by samo o sobě nemuselo být špatně, ale filmový Mundus je velice neživotný). Film je poměrně těžkopádný, strohý; některé momenty působí (z praktického hlediska) dost neuvěřitelným dojmem a scénář v mnoha ohledech hraje na náhodu, což je dáno zhuštěním velmi obsažné knihy do stominutového filmu. To je také důvod, proč film je oproti knize tak neuvěřitelně plytký: Vedle dějových detailů i myšlenky se ztrácejí v překladu mezi literární a filmovou řečí. Zkrátka typická filmová ilustrace knihy, která se na jedné straně nedokáže od předlohy odpoutat, ale na straně druhé knihu deformuje po narativní i myšlenkové stránce. Film sám o sobě (dost už toho srovnávání) je po technické stránce velmi zdařilý. Skvělá kamera, úžasná atmosféra Lisabonu, herci, co umí hrát... :) Jen ten scénář je prostě slabý... ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Banální milostný příběh, zahalený do hávu pseudofilosofických řečí. Hodně mě rušilo mezinárodní obsazení a to, že každý mluvil jiným přízvukem (Švýcar Bruno Ganz a Francouzka Mélanie Laurent hrají Portugalce, Američan Jeremy Irons zase Švýcara apod.). Nehledě na to, že z Bernu se přes noc vlakem do Lisabonu opravdu nedostanete. Věřím, že knižní předloha je asi povedenější, ale pouštět se do ní rozhodně nebudu. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natočený podľa rovnomenného románu Pascala Merciera z roku 2004, ktorý sa stal bestsellerom. Kniha má prívlastok duševná detektívka a pôvodne vyšla v nemeckom jazyku, ale nachádza sa v nej však aj mnoho pasáži v portugalčine. Česká verzia vyšla v roku 2011. (matkoulko)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. února 2013 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Dej filmu sa odohráva v portugalskom Lisabone, vo vlaku a v švajčiarskom hlavnom meste Bern, odkiaľ pochádza nielen hlavný hrdina Raimund Gregorius (Jeremy Irons), ale i autor knižnej predlohy Pascal Mercier, vlastným menom Peter Bieri. (matkoulko)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama