Reklama

Reklama

David prchá z blíže nespecifikovaného vězení, kde byl podrobován mučení. V pohoří Ardeche potká Thomase a Julii, kteří žijí v bývalé pastýřské usedlosti. Thomas píše knihy a Julie je výtvarnice. Oba se vzdali hlučného pařížského života, aby mohli v klidu tvořit a žít. Neznámý muž, kterému jen podají pomocnou ruku, vzbuzuje pochybnosti a podezření. Před čím se schovává a kde se vzal uprostřed hor a bez zavazadel. Thomas je důvěřivější, chce Davidovi pomoc, ale Julie se bojí, i když neví přesně čeho. A strach není dobrý rádce... Film s hereckým hvězdným triem Jeanem-Louisem Trintignantem, Philippem Noiretem a Marlene Jobertovou natočil režisér Robert Enrico, z jehož filmografie známe především film Dobrodruzi a Stará puška. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

{Společnost tvoří mechanismy, které posléze nedokáže ovládat.} David utíká z psychiatrické "léčebny", ale nevidíme na něm žádné poškození, tělesné ani duševní. Posléze zjistíme, že zná nějaké 'tajemství', že viděl něco co neměl a také, že každý, kdo se s ním dostane do styku (tj. jak tajemství, tak David) zemře. David se dostane do styku s nemanželským párem. Zatímco Thomase uchvacuje nová situace jako možnost dalšího dobrodružství (prvním je jeho vztah s Julií a druhým jeho obydlí), Julie chce poznat ono tajemství. Jejich cesty se dělí: Zatímco Thomas definitivně podléhá Davidovu vlivu, Julie, poté co se s Davidem vyspí a ani přitom se tajemství nedozví, stane se jeho smrtelným nepřítelem. Tajemství není prozrazeno a vy nikomu neříkejte, že jste znali Davida, Thomase, Julii, ani jejího bratra! Zapomene se na něj! Tajemství jaké, tajemství koho, tajemství chráněné kým a před kým, se rozplyne hned potom, co se objeví další, nové tajemství. Staré už nikoho trápit nebude. Ale vy buďte i nadále opatrní. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Roberta Enrica mám docela rád a tenhle film mě nalákal i svým obsazením, ale myšlenkový pochody Thomase a Julie jsem někdy nepobíral. Především díky další famozní hudbní práci mistra Morriconeho má v sobě film určitou tajemnou paranoju z hlediska zápletky, ale některé věci v něm zkrátka nedávali smysl. ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Paranoia thriller s nemalými psychologickými deficity a výbornou Morriconeho hudbou. JeanLouis Trintignant je téměř charakteristickým znakem ambiciózního filmu, jenže ambice nestačí. Nemá to tempo, vtip, žádné vzrušení, režisér s námi hraje trochu nefér hru místo aby nás vtáhl do problému a ve finále to končí pomocnou berlou špatného scénáristy. Asi nejslabší hl. role mého velkého oblíbence JLT, pro Enrica je toto bohužel standard s čestnou vyjímkou Staré pušky. Tam Enrico zamířil do černého. Jinak má ovšem mušku pramizernou. 50% Produkce: Président Films ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jean_louis Trintignant /Atentat v Parizi, Muz a Zena, Konecne nedele/ v roli akehosi Davida, ktory usiel zo psychiatrickej liecebne a istej rodine tvrdil, ze bol muceny. Na tomto sa rozbehol film. Teda nemyslim si, ze Trintignant stal o sucit, to urcite ne. Ale mal zaujem o film, a to je super. Film ani nema ucelenu dejovu liniu, je to len sled volnych asociacii, vybornych dialogov a exterierov. Skoda, ze cesko-slovenske televizie film ignoruju, ide fakt opresvedcive dielo, skor pre artove hnedopichy nez pre fundov strhujuceho deja a namakanej akcie. 92 % ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

No ono těch vodítek kdeže je ta pravda se ve filmu nachází povícero (klíč už v rozhovoru co vede Jean-Louis se svou něco hned po útěku z blázince),- je to předvídatelný a né že ne.Ono jde spíš o tu paranoiu co se tak hezky vine evropou posledních padesát let a co hlavně v šedesátých a sedmdesátých letech právě francouzi (a italové) uměli v některých filmech (třebaže i melodramaticky,ale co..)pěkně podat.Tak jako tady. K tomu tři moji oblíbení herci (sice občas vypadají jako by rejža už zase nedorazil). Takže nadprůměr.Ovšem. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na hradě La Chèze v departementu Côtes-d'Armor v Bretani v severozápadní Francii. První známá zmínka o pevnosti La Chèze je z roku 1278, hrad byl vždy obýván až do 5. července 1944, kdy ho během bitvy o Cheylard vypálili nacisté. Takto hrad ztratil střechu, všechny francouzské stropy, nástěnné dekorace a podobně. V roce 1946 hrad koupila obec a téměř 45 let zůstal k dispozici erozi a rabování. V roce 1989 se někteří obyvatelé rozhodli zámek obnovit a bylo vytvořeno Sdružení pro ochranu dědictví Boutièrois. (sator)

Reklama

Reklama