Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thérese sa vydá za Bernarda Desqueyrouxa, nudného a samoľúbeho muža, ktorému ide len o majetok a zachovanie rodinného mena. Obaja žijú na vidieckom sídle obklopenom borovicovými lesmi. Lesy si Thérese zamiluje, ale sú tým jediným, čo ju uspokojuje. Neustále v nej rastie osamelosť a zúfalstvo, až jej náhodná udalosť ukáže, ako sa manžela zbaviť. Avšak veci sa začnú vyvíjať inak...
Režisér Georges Franju obsadil do hlavnej úlohy Emmanuelle Rivu, nositeľku Ceny za najlepšiu herečku na MFF v Benátkach, a neskoršiu hviezdu francúzskeho filmu Philippe Noireta. (Flego)

(více)

Recenze (7)

PAGE 

všechny recenze uživatele

Krásný film, jak po stránce obrazové tak i obsahové. Skvěle zahraná role od Emmanuelle Riva a u mladého Noireta už začínalo probleskovat jeho budoucí skvělé herectví. Jasných pět hvězd, tenhle film mě prostě chytil za srdce. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na filmu je poznat, že je převedením románu a nikoliv pouhým filmovým scénářem. Postavy jsou plastické, na každé najdete rysy příjemné i nepříjemné, chvilku jdete s nimi za okamžik zase už ne... zkrátka život. Příběh je promyšlený do všech zákrutů a jejich detailů, skvostná výprava, člověk se nemůže odtrhnut. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Je to príbeh plný osamelosti, zúfalstva a sklamania zo života. Thérese ( vynikajúca Emmanuelle Riva ) je mladá, inteligentná, jemnocitná žena, ktorej život nedoprial lásku, o ktorej túžila. Celý film je retrospektívnym rozprávaním hlavnej hrdinky o dramatických udalostiach jej života a nesie sa v znamení melanchólie a poetiky. Tú zvýrazňuje krásna hudba Maurice Jarreho a citlivý prístup režiséra, ktorý natočil svoj asi najlepší film. Druhý komentár. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Slyšet Rivu deklamovat a zemřít - její smutná, precizní francouzština zní každému, kdo viděl Hiroshima mon amour v uších ještě dlouho. Uživatel Šokin trefně připomíná Jeanne Moreau - Riva je oproti ní křehčí, mnohem míň tělesná - anebo: Moreau a tělo je vždycky kus perverze, to u Rivy nevidím. Jinak je to poněkud staré kino. Občas v něm děvčata navzájem v náručí tonou v krokodýlích slzách tajené zášti hlubokých padesátek, ba možná i let třicátých, kdyby se vzal v potaz výtečně vystavěný a překrásně napsaný (a přesto lehce zatuchlý) Mauriacův scénář. Podobně hudba - Jarre je tu stará škola na způsob Georgese Aurica, byla pro mě velmi iritující. Jsou mi zkrátka velmi vzdálené Landes i s jejich provždy saturovanými rodinami, které chovají jako škodnou odcizené paní. Přesto krásné, silné. Zejména druhá půlka uhne s nesmírnou elegancí očekávanému. ()

šokin 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek, u nás ne příliš známého francouzského režiséra, na mne udělal dojem po všech stránkách kvalitní podívané. Snímek se na jedné straně opírá o chytře napsaný scénář a jeho ještě lepší realizaci a na straně druhé mu jasně dominují herecké výkony obou představitelů hlavních rolí novomanželského páru, Desqueyrouxových. Excelující Emmanuele Riva, která bravůrně zvládla scény s vnitřními monology, našla ve svém mužském protějšku ne méně brilantního, tehdy ještě mladého, Philippa Noiret. Oba byli za ztvárnění svých rolí po právu oceněni. O silnou atmosféru snímku se vedle hereckých osobností a scénáře zasloužila rovněž velmi kvalitní kamera, režie a koneckonců také vhodně zvolený hudební podklad. Velmi zajímavé je i použití snově navozených vzpomínek v již probíhajícím retrospektivním vyprávění děje. Nakonec se však ještě vrátím k Emmanuele Riva, která mě ve snímku přímo uchvátila… Typově velmi podobná Jeanne Moreau měla ER v tomto filmu těžkou úlohu, již se však zhostila naprosto mistrně! Je to především její výkon, který ve filmu vytváří místy až hroznou atmosféru bezvýchodné situace a vnitřní nesvobody. Ostatní autorovy práce jsem sice neviděl, ale tímto snímkem mě velmi zaujal a zároveň si v mých očích nasadil laťku hodně vysoko! ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Perspektivní příběh podkopává nevhodně zvolený způsob vyprávění. Skoky vzpomínek a záběry jízdy autem zbytečně kouskuje děj. Nějaké zamilování si lesů jsem tam tedy neviděl. ()

Reklama

Reklama