Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (231)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jedoznačně pětihvězdičková záležitost. Stará puška je přesně ten film, který mohli natočit jen ve Francii. Drsný, syrový, nic neskrývá, na diváka nebere ohledy. Doktor Dandieu je Noiretova nejlepší role a vy mu věříte úplně všechno, co předvádí (kdyby byla Romy Schneider moje manželka, šel bych kvůli ní celý Berlín vytřískat i suchou větví), a fandíte a fandíte. Komorní válečné drama se špičkovými hereckými výkony, napínavými scénami a lidskými emocemi, které ovšem nepůsobí strojeně. Je třeba si ho vážit, protože podobných příliš není. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěla dát o hvězdičku méně, ale film je tak silný, že si zaslouží plný počet. Lehce a nenásilně propojená současnost s minulostí, nádherná Romy Schneider a uhrančivý Philippe Noiret. Film o hlubokém vztahu v těžkých dobách a o spravedlivé pomstě. Jeden ze starých pokladů světové kinematografie. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ako dnes, keď môj nebohý otec prišiel večer domov a hovorí: "Dnes ide Stará puška". Keďže som vo svojich asi desiatich rokoch nemal šajnu o čo ide, ale zaujal ma názov, tak som sa opýtal, či ho môžem pozerať. Otec zaváhal... Dnes viem prečo. Fakt som netušil, čo ma po takom kľudnom úvode čaká. Na vtedajšiu dobu veľmi presvedčivo a surovo zobrazené násilie so mno trošku zamávalo a také upálenie manželky plameňometom vo mne zostalo dodnes. Pomsta bola nevyhnutná, krutá a práve svojou krutosťou a dovtedy nezvyčajne násilnými scénami, bol a je tento snímok známy. Rád by som si ho pripomenul, nepamätám si, kedy som ho naposledy videl v TV programe. Potešil by som sa DVD vydaniu, dúfam, že už čoskoro. 100%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Příběh o ztrátě a pomstě nepřináší nic nového. Já mám takové filmy rád, Noireta také, takže jsem se docela bavil, ale moc nechápu ten úspěch u odborníků. Spíše mi to přijde jako komerční film, který se snaží o umění pomocí spousty flashbacků, které mě zase dost rušily, neboť zpomalovaly výrazně děj. Film získal Césara za nejlepší film, hudbu a Philippe Noiret za hlavní roli (byl skutečně výborný). Nominován byl režisér, scénář (nechápu proč), kamera, střih, zvuk a ve vedlejší roli Francoise Jean Bouise. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Scéna, kdy přijíždí Julien za svou manželkou a dcerou na venkov bude patřit velmi dlouho mezi nezapomenutelné. Zdrcující drama o člověku, který ztratil v jednom momentě vše co miloval a já se vůbec nedivím jeho proměně (zlomu) z klidného a mírumilovného lékaře v muže pomsty. Moc se mně líbila prolínající se současnost s romanticky krásnou minulostí, protože to dodalo na síle a pochopení celé akci, kterou Julien vzápětí odstartoval. Noiret je vynikající herec, o tom vůbec nepochybuji, ale tady byl v mnoha záběrech zcela nepřekonatelný a pohled na jeho tvář smáčenou slzami v závěru filmu nemohla snad nikoho nechat chladným. Romy Schneider byla jako vždy velmi krásná, bez jejích kouzelných pohledů by to možná nebylo ono, ale já tentokrát smekám před Phillipem Noiretem. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (15)

  • Robert Enrico na Romy Schneider při jejich prvním setkání, mnoho let před tímto filmem, dobrý dojem neudělal. Mladý režisér to neodhadl a příliš silně jí tehdy, v Moulin de Vende, stiskl ruku, přičemž jí rozlomil vzácný prsten od Viscontiho. „Na Vás hned tak nezapomenu,“ vyštěkla rozčilená Schneider. (theSaint)
  • Režisér řekl, že Romy měla obavy z určitých scén, především z té ze znásilnění. „Čekala na mě ve 2h ráno, když jsem se vracel ze střižny. Upozornila mě, že se může hodně rozzuřit. Já jsem tedy na druhý den upozornil komparz. Romy byla tak prudká, že se hercům nepodařilo udržet ji na stole. A když se ji podařilo utéct, málem vypíchla oko herci, který ji bránil v cestě. Zjizvila mu obličej. A to byl teprve první zaběr!“ (theSaint)

Reklama

Reklama