Reklama

Reklama

Únos

Trailer 1

Obsahy(1)

Realisticky vyprávěný příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. Životy jednotlivých členů posádky se náhle ocitají v rukách Somálců a stávají se jen předmětem nelítostného vyjednávání pirátů s vládou, sídlící v Kodani. Snímek se vyznačuje dokumentaristickou estetikou a klaustrofobně budovanou atmosférou strachu a zvyšujícího se napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (164)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale notáák..žeby nás tu někdo vodil za nos? Kde jsou ty letadlové lodě? Kde jsou ti snipeři? Kde je přímý zájem presidenta? Ahá jasně to mají jen ve velkém a nejlepším USA.. Všude jinde(jako např. v zaostalém dánsku) kde nemají na palubě Foresta se musí spokojit jen s telefónem, faxem, pevnýma nervama a hromadou trpělivosti.... Pche-Pól Zelenátráva se může jít se svou propagandou tak akorát vysrat........ Spoilery..............Mám jen dvě výtky 1.Ta bezhlavá koza byla zbytečná. Dopad té scény by byl stejný i bez toho záběru.. 2. Koncovkový twist s mrtvým kapitánem byl taky trošičku jako pěst na oko. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Nevím sice proč se v obsahu píše, že únosci vyjednávají s vládou (politici tam vůbec nefigurují), naopak hlavním vyjednavačem je tam šéf soukromé firmy, která vlastní tu unesenou loď - a také u toho jediného "probíhají" ty správné emoce. Jinak mě to ale celkově příliš nebavilo. Víc než tři hvězdy nedám. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

určite netreba porovnávať dánsky Únos s Hanksovým Kapitán Philipom. Toto bolo viacej dokumentaristické, loď more .. chudí vychrtlí černosi (zase mi pri pohľade narástli troška rasistické miery na Somálčanov) . V scenári ušla drobnôstka ... 10 dní na mori, a zásoba vody pre minimálne dvojnásobný počet ľudí, ako aj pohonné hmoty .. ale budiž, možná šetrili, aj keď kuchár na začiatku avizoval , že v najbližšom prístave treba doplniť vodojemy. Tiež film neustále vzbudzuje otázku, či je naozaj vhodné riešiť otázku únosov takto , "súkromne" nevojensky, len s jedným "odborníkom", bez pomoci armády ci nejakého námorného spoločenstva, Indický oceán nie je síce Kaspické jazero ale aj tak .. vo svete družíc a špacialnych jednotiek od výmyslu sveta ..hm .. neviem .. či išlo o milióny alebo životy posádky .... Vie sa koľko somalski piráti prepadli napríklad amerických či ruských lodí ??? :) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ako by niekto mohol povedať, toto je dôkaz, že človek pochádza z opice. Teda tých pirátov myslím. Retardi, ktorým daj do ruku palic a myslia si, že vládnu svetu. Čakal som ale silnejšiu drámu. Všetko je to hrané na formu, obsah sa vytráca, celé je to o vyjednávaní, ale fakt že nudnom. A prichádzajú aj také nepravdepodobné scény, ako rukojemníci si fajčia, pijú a zabávajú sa spolu s únoscami, pardon primátmi nižšieho radu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky vyprávěný civilní drama o únosu posádky lodi vychrtlíkama. Celé napětí a dramatično je naroubováno na dvě postavy, uneseného kuchaře na lodi a majitele burzovní firmy. (prosím opravte si v obsahu, že piráti vyjednávají z vládou, to vůbec není pravda ). Díky těmto hlavním postávám, sledujeme prostřednictvím kuchaře vývoj situace na unesené lodi, kde se během únosu postupně velmi proměňují vztahy mezi únoscema a unesenýma a prostřednictvím majitele firmy, pod kterou spadá i unesená loď jsme svědky dramatického vyjednávání o výkupném. Díky tomuto pojetí se napětí násobí dvěma a přiznávám, že s přibývajícím časem jsem nedokázal odhadnout ani ň. Geniální scénař, podporují výborný herecký výkony. A tak zatímco piráti v somálských vodách unášejí posádky lodí s cílem získání výkupného, tak Tobias Lindholm unáší v kinosálech diváky s cílem udržet je v napětí do poslední možný minuty, což se mu v tomhle případě zadařilo na výbornou. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu je i reálná komunikace. Ředitel Ludvigsen (Søren Malling) a kuchař Mikkele (Pilou Asbæk) telefonují skutečně mezi Dánskem a Somálskem. (Terva)
  • Natáčení probíhalo na moři, kde hrozilo skutečné napadení piráty. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Piráty ve filmu ztvárnili neherci najatí v Keni. (Terva)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama