Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry dozajista nadprůměrná záležitost. Alespoň v době vzniku film vedle naší běžné filmové produkce plné filmů s postavami soudruhů řešící pracovní úkoly kdovíkolikátého sjezdu Komunistické strany, působil jako zjevení. Masová návštěvnost nebyla a tak film celkem neprávem upadl v zapomenutí. Zajímavá zápletka a především milostná linie vynahradí absenci trikových sekvencí. Hlavní obsazení postavy Ori-Any slovenskou herečkou Božidarou Turzonovou byl dobrý tah. Dalším plusem bylo, že nebyla předabovaná a tak její postava byla o to více uvěřitelná. Celkovému vyznění filmu hodně pomáhá Hapkova hudba. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, dobrodružství, romantika, špionáž. To všechno obsahuje snímek o hledání pozemského léku mimozemskou civilizací, který byl natočen na základě románu Miroslava Hanuše 'Expedice Élauné'. Nízkorozpočtový snímek bez vizuálních efektů, pomalejším tempem a příběhem tak pevným, až to vlivem doby vzniku překvapuje. Snímek je bohužel dnes pozapomenutý a těžko říci proč. Normalizace se na tom samozřejmě místy podepsala, ale jinak je vše naprosto bez závady. Na sci-fi je sice krapet zvláštní poetické nastavení, ale v tom je vlastně celá ta síla dané koncepce zpracování. Natočit něco takového Hollywood, tradičně by se to neobešlo bez akčních scén. Barrandov samozřejmě západním stylem jít nemohl a tak je vše spíše především v konverzačním kabátě za použití přírodních krás pro některé scény. Centrem všeho dění je určitý deník cestovatele, který má však reálné základy. Takový totiž skutečně existoval, jehož autorem byl cestovatel po Amazonii Alberto Vojtěch Frič (1882-1944). Jako obvykle je však těžké posoudit, co bylo z onoho deníku inspirací a co si scenárista přimyslel. V rámci české filmové sci-fi tvorby je snímek výrazný a pro fanoušky tohoto žánru takřka povinností. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Když jsem si cirka v roce 1997 listoval Březinovým Lexikonem, zaujaly mě svým názvem především snímky Atomová katedrála a Akce Bororo (a Babičky dobíjejte přesně). Na oba první jsem si musel počkat pěkných pár let, protože tohle nejsou filmy, které by tehdy existující celoplošné televize hrály. Bororo bylo dokonce známé i mé sci-fi pozitivní mámě, to už je co říct. Asi takhle - na ranně normalizační produkci je to krása, Velice mě bavily nepřeložené dialogy v minimálně čtyřech různých jazycích (hlavně dva vedené napůl v němčine a napůl ve francouzštině byly skvělé), Hapka inspirující se v El condor pasa mě potěšil, hlavně jsem si ale celou dobu říkal, že takhle by mohla vypadat adaptace Součkovy Cesty slepých ptáků. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

V Československu se točily jen dva druhy sci-fi: komedie, které bývaly slušné, a vážné filmy, které až na pár výjimek (třeba Ikarie XB-1) byly kraviny. Bohužel Akce Bororo patří do té druhé kategorie. Jedna zajímavůstka - tenhle film jde celý stáhnout z webu Vesmírných lidí, kteří si myslí že je natočený podle pravdy :-) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle československé scífko jsem viděla jako malá copatá a moc se mi líbilo, trochu jsem se obávala opakování, no naprosto zbytečně, líbilo se mi to i dnes.. Božidara Turzonovová je krásná žena a každá paruka jí sluší, Zita Kabátová jako vdova po Fričovi úchvatná, pánové Svatopluk Matyáš a Vlastimil Brodský jako nerozluční přátelé báječní.. Pochvalu ode mne zaslouží i nádherná hudba Petra Hapky.. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)
  • Film musel spĺňať socialistické predstavy, že hlavný hrdina má byť mužný junák z ľudu, poznávacím znamením „záporáka" zo západných firiem boli okuliare a dlhý nos. (Raccoon.city)
  • Fričova vila se ve filmu nachází na adrese Pod vyhlídkou 5, Praha-Střešovice. Skutečná Fričova vila, pojmenovaná Božínka, se nacházela na adrese U Malvazinky 148/18 na Smíchově. I přes četné snahy se nepodařilo vilu památkově ochránit a v roce 2005 byla zbourána. (sator)

Reklama

Reklama