Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Scénář logicky jakž takž drží pohromadě, skvělá a dobře napsaná je postava astronoma Burgera (Brodský), která vypadá, jako kdyby do tohoto filmu omylem zabloudila z nějakého dobrého snímku. Celkově je film ale bohužel utahaný a ke dnu ho táhnou zlí západní špioni a neuvěřitelně nesympatický macho hlavní hrdina. Hudba skvělá. Pokud Otakar Fuka a mimozemšťané, tak raději "Kam zmizel kurýr". ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pocit, vyvoláváný tímto velmi průměrným filmem, je v mnoha ohledech dán kontrastem atraktivního námětu a jeho šedého, bezvýrazného scénáristického zvládnutí. Zdá se, že film nepřekonává hranice doby svého vzniku a že čas, který uplynul od jeho vzniku, jen zvýrazňuje jeho zřetelné slabiny. Poměrně atraktivní herecké obsazení působí díky tomu samoúčelně a zmarněně. Jako obal, který marně sobě i jiným předstírá vábivý a kvalitní obsah. Slibné, zdánlivě snadno zvládnutelné potenciality tak zůstaly ztracenou příležitostí. Škoda. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

,,Stačí jen kapička vody navíc a Bororo pak už ne život, Bororo pak nic..." Nebýt těch zápaďáckých zlých agentů, oné pověstné přebytečné "kapičky vody", považoval bych tuhle československou sci-fi za téměř dokonalou. Parádní je už samotný nápad využít reálné postavy cestovatele Alberta Vojtěcha Friče a jeho výzkumných cest do krajů jihoamerických Indiánů. I při minimalistických tricích a nemožnosti točit v zahraničí dýchá z filmu jistá exotičnost (viz i dialogy v různých cizích jazycích). Téměř exotická krása pak sálá z Božidary Turzonovové v roli mimozemské ženy Ori. A vrcholem všeho je téměř nadzemská ústřední melodie Petra Hapky. Škoda jen té přebytečné "kapičky vody" ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Bylo by nefér srazit nějakou tu hvězdičku za tehdejší (ne)trikové možnosti nebo za to, v jakém politickém kontextu film vznikl. Ano, dneska by mohli natočit super akční trhák jako remake, ale zvolená každodenní atmosféra podle mě perfektně zapadla do daného konceptu. Má to přiměřenou dávku akce, romance, mytologie, filozofie i otázek o morálce a odpovědnosti, aniž by to ztratilo šmrnc. Kromě toho Seturi vypadá jak Spock :-D ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná mimozemšťanka a vědec v nerovném souboji s nenasytými a krvelačnými farmaceutickými byznysmeny. Atmosféra i nadčasové poselství filmu činí nedostatek triků naprosto podružnou záležitostí. / update: V naší galaxii je 640 milionů obyvatelných planet. Jak to ten podvodník ví, když žádnou neviděl? A žije na nich milion civilizací. Pane jo, žádnou z nich neviděl a už jich nepočítal milion. Akademik se asi pořádně bouchnul do hlavy, ne? Při přistání kosmické lodi nastane třetí světová a nikdo nic neviděl. No, takhle tady přistáváme běžně. Vždycky novinářům nakecáme, že je to magnetická bouřka! Prstencové letadlo dosáhlo výšky 12.000 m ve třech minutách (= kód 33). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)
  • Když Dr. Burger (Vlastimil Brodský) ukazuje Zuzaně Plejády, děj se má odehrávat na Slovensku (evidentně na Lomnickém Štítě, odkud Burger mává přilétajícímu letadlu). Dalekohled, kterým Plejády pozorují, je však na observatoři ČSAV v Ondřejově u Prahy a má průměr 2m, zatímco na LŠ se nachází koronografy a nikdy tam 2m dalokohled nebyl. Ondřejovský dalekohled vždy byl a dosud je největší v ČR i ČSSR. (pjotri)

Reklama

Reklama