Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle typický případ filmu jehož název slýcháváte dlouhá léta z různých stran, ale nějak se k němu nemůžete dostat. Proto od něj hodně očekáváte, a když ho konečně zhlédnete - jste zklamáni. Prostě mi tam něco chybělo, není to špatný námět, ale jeho zpracování bylo velmi povrchní a nedotažené. Myslím, že se s tím dalo udělat víc. Dvě hvězdy za námět a herecké výkony. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mám k tomuto filmu nostalgii z mládí a tak proto to vysoké hodnocení. Přesto si ale myslím, že film i po 37 letech má atmosféru a bez počítačových efektů i napětí. Má ale i něco podstatného navíc - konfrontuje mnohem vyspělejší civilizaci s tou naší a značně prohráváme. "Vy lidé jste tak pyšní a přitom tak málo víte!" Tuhle větu mimozemšťanky ve velmi zajímavém podání B. Turzonovové si pamatuju od prvního shlédnutí filmu. Nebo: "Vysíláme stále signály do vesmíru a snažíme se o spojení. Proč jste se nám neozvali?" Váš svět je rozdělený. Válčíte spolu. Nikdo se za vás nemůže zaručit." Hrozně by mne zajímalo který pitomec napsal oficiální text distributora k filmu. Proč proboha ČSFD převezme vše, co distributor zplodí?! Autoři filmu se lopotí s tajemnem a dramaturgií, aby byl divák napnut a překvapen a pak nějaký trol vybreptá vše na pár řádcích. Nakopat do zadku!!! ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

V Československu se točily jen dva druhy sci-fi: komedie, které bývaly slušné, a vážné filmy, které až na pár výjimek (třeba Ikarie XB-1) byly kraviny. Bohužel Akce Bororo patří do té druhé kategorie. Jedna zajímavůstka - tenhle film jde celý stáhnout z webu Vesmírných lidí, kteří si myslí že je natočený podle pravdy :-) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zub času ďábelsky zahlodal a díky tomu je tohle cosi ve výsledku nekonečně nudné a propagandistické (scéna, kde dojde na nepotřebnost majetku je dokonale zrůdná) nic, které si ovšem v první půlce drží v solidním nadprůměru a příběh vypadá spíš jako šestákový, dobrodružný film... Kéž by tomu tak zůstalo, protože v druhé části a především po vyzrazení toho, co je kdo zač (ještě že jsem nečetl obsah, kde nějaký tupý degenerát vykecal celej film - mučit žhavým železem a činčilí močí!!) všechno upadne do hlubokého podprůměru a nudy takové, že jsem si pro vlastní obveselení v závěru začal čistit klávesnici - čiže říkám, slabé tři, které zachraňují Božidara a V. Brodský, S. Matyáš hrál celkem tužku. Kdyby místo takového špatného námětu zfilmovali cestu slepých ptáků... Jo a mimochodem, proč tam sakra jsou dlouhé pasáže hovoru v cizích jazycích rozličných bez toho, aby někdo alespoň okomentoval, o co se jedná..? Howgh ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

"Stačí jediná kapka vody a bororo už ne život, bororo pak nic." - To je věta, kterou jsem si od dětství v sobě nesla skoro jako nějaké zaklínadlo. Jako základní formuli nějakého tajného učení. V duchu se mi u toho vybavovaly mlhavé záběry indiánů a pralesa... Dnes jsem tento film viděla po zhruba třiceti letech a překvapilo mě, jak moc se mi znovu líbil. Jistě, sedmdesátá léta z něj čouhají v každém záběru, ale co jiného by také z něj mělo koukat?! V porovnání se současnými filmy na podobné téma je samozřejmě po trikové stránce na nulové úrovni, ovšem některá současná "díla" nabízejí naopak zase jen ty triky. A - s prominutím - já se dívám na filmy kvůli ději. Zajímavému ději. Proto se mi příběh návštěvníků z jiné planety naroubovaný na mého oblíbeného spisovatele a cestovatele A. V. Friče líbí. A čistě technicky: pokud tu má dnes někdo potíž s tím, že "majetek svazuje", nechť si pustí laskavě Star Trek. On se tam ten majetek tak nějak prapodivně neřeší. Pročpak asi? ;-) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)
  • V úvodních titulcích jsou dvě chyby: Jsou uvedeni J. Ševčík a J. Furst, což je špatně. Správně mají být uvedeni Otto Ševčík (špión) a Vladimír Fürst (profesor Pereira, brazilský etnolog). (pjotri)

Reklama

Reklama