Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

nascendi

všechny recenze uživatele

Šmejdi ma oslovili tým, že síce pomerne neskoro a tiež málo razantne odhaľujú praktiky zájazdového predaja predraženého a inak ťažko predajného tovaru dôverčivým a bezbranným dôchodcom. Nevyhýba sa ani poukázaniu na spoluvinu obetí týchto podvodných praktík, ktoré pripomínajú myši fascinované hadom. Celkom dobrý impulz pre príslušné orgány, aby legislatívne zúžili priestor podnikania pre týchto šmejdov. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Námět 8/10 Děj 9/10 Komentář 9/10 Kamera 5/10/// PLUS: námět, zpracování, Ondřej Vetchý jako vypravěč MÍNUS: Prvních několik desítek minut výrazně zajímavějších, přesto by mi nevadilo, kdyby těch informací, rozhovorů a záběrů bylo ještě více./// Shrnutí: Tak to je vážně síla. Zanechalo to ve mě silný dojem a to i přesto, že jsem měl od tohoto dokumentu vysoká očekávání. Zpracovat tak závažné téma je chválihodné, odvážné a rozhodně výtané. Dnes bych nikomu na to nenaletěl, ale vím co bude za 50 let? Budu mít někoho kdo mě "ochrání" od takových podvodníků? Způsob jak nachytat starého člověka mají opravdu vychytaný a proto je opravdu nejlepší obrana nejezdit. Proto nechápu jak na to někdo může přistoupit. Dobře možná bych pochopil že jednou se člověk napálit může, To asi i já v jejich věku. Jenže opakovaně? Navíc když nabízené zboží (nebo podobné) sám prodávám v elektru za částky kolem 500-1000 korun. A takové podvědomí by z letákových nabídek mohl mít i leckterý senior. Tak mi vysvětlete jak si někdo může opakovaně do domácnosti nakopit zboží za 200 tisíc? Možná za to může zmínená závislost, ale stejně to nechápu. To mají důchodci tolik peněz? Ale říkám si: dokáže člověk odolat tak lákavé reklamě? Navíc když je klamavá, to se to potom vymýšlí. Dnes jen doufám, že všichni nebo alespoň většina účastníků tohoto podvodu byla řádně potrestána. Přesto se obávám, že těmto podvodům není konec a je potřeba proti tomu nadále bojovat./// Celkem 80%/// ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, naléhavý, poutavý a oči otevírající. A že takovejch grázlů v povaze poznavám, Česká Republika je jejich varná půda. Doufám, že se díky filmu věci někam pohnuly. U některých úseků mi bylo niterně více ouzko jak u Srpskýho filmu. Sympatické je, že opravdu jen prezentuje skutečnosti a nenavadí k sym/antipatiím ani vůči jedné straně a tak člověk sice má chuť plivnout uvedeným prodejcům do huby (že se vůbec podívají sami sobě do očí...), ale stejně tak chce proplesknout lapené dědečky a babičky, aby se vzpamatovali. Stáří jim přece mozek nevymeje, to by musel Gandalf zkoupit celou Narnii. 90% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden z dokumentů, ve kterých nejde o formu, ale o obsah. A který nutně vyvolá emocionální reakci. A nejen tu. Ve mně vyvolal dokument zvratnou reakci (vomitus). Chtělo se mi zvracet při pohledu na ty ******, co staré a bezmocné důchodce nutí vytáhnout občanku a koupit si deku za 15 000 Kč. Že se každému - morálně alespoň trochu dobrému - člověku otvírá kudla v kapse, netřeba ani říkat. Ale co musím říci, je, že jsem cítil lítost nad naší bezmocí s tímto hyenismem (Crocuta crocuta mi promine) bojovat. To tyhle šmejdy opravdu musíme postřílet, aby přestali? Nebo najdeme řešení, jak tuhle lidskou špínu setřít zákonem? Velká výzva do budoucna pro politiky. A pro důchodce, aby konečně na stáří vzali rozum do hrsti a dali vale těmhle "zájezdům". 5* za odvahu a naruralisticky odhalenou pravdu o české polistopadové společnosti. Dejte mi kýbl, jdu blejt..... ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Czech šmejd. Novinářka Silvie Dymáková je absoutně afektovaná pizda, která se nejen chce zviditelnit, nikoliv poukázat na problém podvodných obchodních praktik se seniory, ten je totiž v jejím případě až druhořadý, ale také si užít svých patnáct minut dokumentární slávy a to prosím pěkně v kinosálech. Je k neuvěření, že se tahle hrůza promítala v kinech, kdy před ní museli vyklidit místo filmy jako takové a paskvilně zrežírovaný, nekvalitním mobilem (vydávaným za skrytou kameru) natočený a maximáně bídně ozvučený "holy shit" dokument od přeafektované kravky doma se rozbrečící (uvedla to v rozhovoru o dokumentu) když jí naštvaný prodejce začal tykat, se do nich protlačil. Nevšiml jsem si, že by senioři dobrovolně se účastnící předváděcích akcí byli nesvéprávní. Jednali tudíž ze svého vlastního přesvědčení, chtěli zisk, následně tratili a až pak litovali své účasti. Když bych byl v důchodovém věku, nepojedu na žádné akce, budu doma sedět na zadku, a je to tedy jen a jen jejich chyba pokud se na vlastní náklady vydali za evidentně sračkoidním zbožím. Jistě řada z nich má i nějaké mladší příbuzenstvo nebo známé se kterými jistě cestu na prodejní akci probírali a ti je mohli varovat před možnými riziky. Silvie Dymáková je sice pohledná mladá žena, dost možná i kvalitní novinářka, ale režii s kamerou by pro příště měla přenechat někomu jinému. Zdatnějšímu profesionálovi pokud možno. Senioři hořce litují svých vyhozených peněz za předražené produkty a já lituji svých vyhozených peněz za kino. Mé hodnocení: 0% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)
  • Výraz „šmejd“ byl do češtiny převzat i se svým původním lexikálním významem ze staré němčiny, kde slovo „schmeid“ znamenalo drobné věci ze železa, mosazi apod. Šmejdem se tedy původně rozuměly nějaké drobné kovové (postupně i jiné, zvláště textilní) předměty, s nimiž se obchodovalo. Prodejci těchto věcí, šmejdíři, patrně poměrně často při výkonu svého řemesla inklinovali k nepoctivému jednání, zvláště vydáváním nekvalitních a bezcenných věcí za hodnotné. (sator)
  • Silvie Dymáková točila svůj film přímo pro seniory, ti však nakonec tvořili necelou polovinu z více než 30 000 diváků, kteří film v kinech od jeho premiéry navštívili. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno