Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

larelay 

všechny recenze uživatele

Skvely film o "zakazanej laske", ktory sa na nic nehra a ukazuje zivot pubertakov tak, aky naozaj je. Alkohol, promiskuita, nestastne lasky, sikana, rozdelenie na popularnych a nepopularnych atd. Elin je fakt na zabitie, ale ma svoje caro, holka jedna nepodarena :) Plus svedstina je naozaj podmanivy jazyk :D ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejautentičtějších a nejautentičtěji (zkuste to říct 5x rychle za sebou) natočených filmů, co jsem měl tu čest za život vidět. Všechny role jsou uvěřitelné a realistické. Ruku v ruce s tím jdou problémy hlavních hrdinek, které tak nějak zkoušejí, jsou citově zmateny a nevědí, co že se to vlastně děje. A tak k sobě navzájem nacházejí cestu. Kamera je netypická, ale snad právě díky ní z ní číší ona autenticita. Dialogy perfektní, přesně se strefují do takových těch problémů věku, ve kterém hlavní hrdinky jsou. Navíc na Agnes a Elin se moc dobře kouká, takže spokojenosti bude učiněno za dost. Určitě je to jeden z celkově nejlepších filmů, které kdy byly natočeny o fenoménu zvaném láska, který si hollywoodští producenti za krize vymysleli, aby měli na co lákat do kina. Nebo ne? :-) Doporučuji všema jedenácti. ()

Reklama

Brandon 

všechny recenze uživatele

Krom velmi pěkně zpracovaného námětu o dospívání, bloudění a hledání sama sebe, skvělých hereckých výkonů, musím navíc ocenit a vypíchnout tři scény. Líbilo se mi sebevědomé představení přítelkyně ustrnulým spolužákům ála klidně se z toho všichni po****, je mi to fuk. Zajímavá byla i oslava narozek Agnes, kdy se sešla celá rodina, maminka nachystala bohatě prostřený stůl, tatínek si oblékl čistou košili s knoflíky zapnutými až ke krku a společně netrpělivě čekali v obývacím pokoji na chybějící hosty. Moc hezká sociální sonda do Švédska na konci devadesátých let. A samozřejmě spontánní stopování do Stockholmu "Co to sakra děláme? Jsme úplně šílené!...Já vím...Ale jsme zatraceně cool." :-) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se k tomuto filmu dostal zcela náhodou - aniž bych o něm za ty roky od premiéry byť jedinkrát slyšel - o to příjemnější překvapení mi připravil. Rok vzniku nezmiňuji náhodou - k filmu jsem se skutečně dostal jako slepý k houslím, a během řekněme první půlhodinky jsem vůbec neměl tušení, v jakém roce to bylo natočeno, a měl jsem pocit, že je to film ze současnosti; pak mi ale byly podezřelé všechny ty zmínky o Spice Girls a Backstreet Boys, a tak mi to nedalo, a nakoukl jsem na ČSFD, abych užasl, že se ten film je už 16 let starý! Jako by na mě najednou dýchly staré dobré devadesátky, a hned mi ten ten film byl ještě bližší. Protože zatímco o teenegerech a jejich složitém dospívání platí, že je všechno stále při starém, nelze totéž říct o kontextu okolo, který se proměnil brutálně. A uvědomit si to lze právě v konfrontaci s podobným filmem, který je relativně mladý, ale v jistých ohledech působí téměř předpotopním dojmem - hlavní hrdinka poslouchá klasická cédéčka, při psaní deníčku do počítače kouká do obřího CRT monitoru, internet v podstatě neexistuje, a mobilní telefony si teprve nesměle razí cestu. Bože, bezprostředně po dokoukání tohoto filmu člověk nestačí žasnout, jak se náš svět za tak krátkou dobu změnil (teď ponechme stranou, zda k lepšímu, či horšímu). Ale zpět k mému dojmu z filmu - vtáhnul mě do děje od první chvíle, a sympatické hrdinky si mě zcela podmanily - člověk těm roztomilým pusinkám pochopitelně nemůže než fandit, aby z dospívání v zapadlé díře a z objevování vlastní sexuality vyvázly se zdravou kůží a celé to ustály, protože to vážně nemají jednoduché. Film je plný výborných civilních dialogů - jako úžasnou jsem vyhodnotil kupříkladu scénu, v níž otec sděluje své dceři, ať se povznese nad současnost, protože za 25 let na třídním srazu uvidí, že vše bude zcela jinak, na což mu ona kontruje, že ji nezajímá, co bude za 25 let, protože chce být šťastná už teď. Při sledování jsem si vzpomněl na celou řadu filmů podobného ražení, které jsem v posledních letech viděl - namátkou SMRT PANEN; PUSINKY; KLIP; VŠICHNI UMŘOU, JEN JÁ NE; ALBÍN JMÉNEM NOI, ad. - abych překvapeně seznal, že tento se mi z nich líbil skoro nejvíc. Ať už je to skandinávským původem filmu - marná sláva, na severu prostě točit umí - skvostným obsazením či atraktivním námětem, za sebe nemám problém napsat, že se mi tento film strašně líbil, a že si myslím, že by mohl pomoci mnoha dívkám, které prožívají něco podobného. Za mě zasloužené 4 hvězdy - i díky přihlédnutí k tomu, že jsem od režiséra viděl i jeho novější film MAMUT, který se mi rovněž velmi líbil - ten chlapík s nezapamatovatelným jménem bude velmi schopný filmař, zdá se. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Milý komorní, možná ale trošku natahovaný snímeček, který rozhodně potěší nejedno okoralé srdíčko. Jenom mě napadlo to stejné co Funky Figa... Jo a hodně se mi líbilo, že život teenagerů je zde ukazován ve své skutečné podobě - tedy sprostá mluva, párty, chlast, sex a tak. Seveřané si holt nemusí nic nalhávat... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Český názov bol odvodený od hitu Lucie Bílej "Láska je láska", ktorý odkazuje na homosexualitu. V iných jazykoch sa tiež pri tvorení názvu filmu inšpirovali voľne: nemecky Raus aus Åmål (Preč z Åmålu), francúzsky Qui Aimes-Tu? (Koho miluješ?), španielsky Descubriendo el Amor (Objavovanie lásky), portugalsky Amigas de Colégio (Priateľky zo školy). (Arsenal83)
  • Soundtrack pozostáva z piesní v anglickom a švédskom jazyku. Švédska kapela Broder Daniel, ktorá do Fucking Åmål prispela tromi piesňami v anglickom jazyku, zaznamenala po vydaní filmu prudký nárast popularity. (Arsenal83)
  • Elino příjmení je Olsson. (Kulmon)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama