Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V súvislosti s týmto filmom sa pochopiteľne bude riešiť viac samotná téma a odvaha tvorcov sa vyjadrovať k niečomu, k čomu nie je vôbec jednoduché sa vyjadriť. Áno to je v poriadku, ale zaujímavejšie pre tých premýšlavejších bude aj prístup, aký k tomuto vyjadreniu Václav zvolil. Scenár pracuje s postavou, ktorá sa rozhodla, že svojmu osudu bude vzdorovať a že sa rozhodne nebude považovať za obeť nejakého systému a tými, ktorí tak činia, úprimne pohŕda, vrátane otca jej dieťaťa. Je však možné dobrovoľne vyliezť zo začarovaného kruhu tejto "veľkej rodiny" alebo je vôbec v silách jedného človeka niečo zmeniť? Za druhé nesmierne uznávam, ako dokázal Václav pracovať so svojimi nehercami a aké vety sú schopní prednášať. Proste také, po ktorých si tiež nebudete myslieť, že dotyční sú iba obeťami, ale žeby aj sami mali niečo zmeniť. Neherci tak dodávajú dojem autentickosti nie svojimi hereckými výkonmi, pretože profesionálny herec dokáže pred kamerou vystupovať rozhodne dôveryhodnejšie, ale preto, že nemajú problém samých seba hrať aj ako napríklad zlodejov a feťákov. A Dudová predviedla podľa mňa skutočný profesionálny výkon. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé, realistické zpracování filmu, který se týká tak kontroverzního tématu jako je romská komunita a o jejich slastech a strastech. Žiji ve městě, kde žije velké procento rómů a s mnohými se znám, ani to nejde je neznat, když se s nimi setkávám tak často. Najít pracovní místo rómovi, to byl tady přímo ukázkový příklad, v tomto případě Žanety a našeho postoje a žel mnohdy i prázdných hlav a to nejen na úřadech. Sama jsem zažila příklad takového bezpráví víckrát a to jsem věděla, že se jedná o skutečné pracanty. Cesta ven je jako v případě Žanety téměř nadlidský výkon a proto se nedivím, že jsem svědkem jejich emigrace na jih Španělska a nebo do Velké Británie. A to píši jen o těch, co jsem znala a znám. Jsou mezi nimi velké rozdíly, to připouštím, sama po páté nevycházím ven, zkrátka každá mince má dvě strany a tahle byla depresivní, smutná a syrově reálná. Herecky zcela bezchybné, jako bych je slyšela pod okny a nebo v parku, kudy kolikrát procházím a nebo na oněch slavných úřadech. A to nemluvím o atmosféře, která byla tak sugestivní, že jsem nelenila a našla si na You Tube Nikolu s tátou, jak zpívají ty svoje písničky a když si pozvou na návštěvu ostatní příbuzné, tak to dokážou pěkně rozjet :-) Přesně jako ve filmu....... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nějak mi unikla dějová osa. Je tu sice hlavní postava, která se snaží žít v rámci možností normálně a lehce cupitá tomu štěstíčku naproti, ale to ztvárnění mi přišlo takové, asi to napíšu blbě, nepříběhové. Ale zase jako sonda do života cikánské komunity to bylo perfektní. Líbilo se mi, že se Václav nesnažil nějak moralizovat, či se zastávat cikánů, ale působil jako nezávislý pozorovatel. Samozřejmě že tu ten povinný útlak ze strany majoritní společnosti byl, ale ne tak intenzivní, jak jsem čekal a jak jsem se bál. Trefou bylo i angažování neherců z řad obyvatel cikánských ghett, kteří se pak ve svém přirozeném prostředí i přirozeně chovali. Klaudia Dudová, pokud zůstane u herectví, by mohla mít v českém filmu solidní budoucnost. Do Cesty ven jsem šel s předsudky a obavami, takže na konci jsem byl celkem příjemně překvapen. I přes tu spoustu much. 60% ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Celou projekci lituju, že nesedím v Kán, titulky by se hodily. Bylo fajn kouknout na venku opěvovaný český film, bylo fajn poznávat ostravské lokality, bohužel to je vše co si odnáším. To rádoby světové zakončení docela dobře odráží stereotypní, příběhově nanicovatou povahu Václovova díla jako celku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tradične obľúbenú tému z našich končín ohľadne rómskej menšiny a jej života, ponúka aj film Cesta ven (2014). Film získal svoju priazeň aj na Art Film Feste a bol dva krát ocenení v kategóriách za najlepší film a herečku. Príbehovo dobre koncipované a tvorcovsky pútavo natočený pohľad do života a problémov tejto menšiny, ktoré prinášajú starosti ale i malé radosti. Herecky ako na hojdačke pri danom zložený amatérských hercov ale prevažne je to snaživé a dá sa to zniesť. /videl v kine: 55%/(filmový festival Art Film Fest 2014) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Mária Ferencová-Zajacová přišla na pražský casting, na němž byla angažována jako asistentka castingu. Postupem času ji režisér obsadil do role Andrey. Má syna, po dlouhá leta pracovala jako číšnice. Dálkově studuje Střední školu sociálně-právní se zaměřením na etnikum. (Zdroj: Cestaven.cz)
  • Pre maximálnu autentickosť Petr Václav obsadzoval postavy priamo v rómskych getách, poskytoval nehercom priestor zostať samými sebou. Zámerne ich neviedol k tomu, aby sa učili naspamäť všetky repliky, ale aby prirodzene reagovali v konkrétnych situáciach. (Zdroj: Eurotelevízia) (kacer4)
  • Klaudia Dudová padla režiséru Petru Václavovi do oka na romské zábavě. Herecké ambice původně neměla. Pracovala jako pokladní v obchodě se smíšeným zbožím. (Zdroj: Cestaven.cz)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno