Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi všichni známe ze svého dětství. Shlédnutí po letech tedy může trochu překvapit. Příjemná je syrovost prostředí i velmi slušné herecké výkony s minimem dialogů. Překvapí některé reálie, třeba lesní dělník neustále jezdící s "flintou" nebo to, že Vašek na Šumavě například vůbec nechodí do školy. Režie silně připomene Karla Kachyňu, i když není tak silná. Podstatná je tu psychologická linka - vtah děda-vnuk, ve kterém samozřejmě rezonuje taky bolestný vztah k nepřítomnému synovi/otci. Naopak až druhotné je například líčení krás šumavské přírody, byť nezle mluvit ani o tom, že by tu prostředí roli vůbec nehrálo. Navzdory spíše pozvolnému tempu film také není doslovný a nevede diváka za ručičku od jedné scény ke druhé. Viděno snad po třiceti letech je to rozhodně pozitivní překvapení. ;o) Celkový dojem: 75% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nebohý Tomáš Holý je mnohými dodnes považovaný za žiarivú českú detskú hviezdu. Sympatický klučina s obrovským hereckým talentom. Možno čosi na tom bude. Mal svojráznu charizmu. Mne však nikdy nijak zvlášť neučaroval. Objavoval sa vo filmoch, ktoré ma nevedeli zaujať. Ani príbeh malého pražáka, ktorý sa ocitne u svojho starého otca hájnika na Šumave ma moc nepobavil. Takže preto filmu "Pod Jazvečou skalou" dávam len dve hviezdičky. ** ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pěkný a roztomilý film pro celou rodinu. Skvělé herecké výkony malého Vašíka (Tomáš Holý) i dědy hajného (Gustáv Valach). Sérii už jsem viděla hodněkrát, ale nikdy mě neomrzí. V tomto díle se seznamujeme s hajným, jeho přáteli a celou krásnou Šumavou, kam přijíždí školák Vašek. Povede se jim zachránit milovaného jezevčíka, kterého ohrožuje jezevec? ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika českého rodinného filmu sedmdesátých let. Objektivně a s odstupem vzato nejde o žádné veledílo, je to jen sympatická, místy úsměvná a dobře obsazená totální pohodovka, kde Tomáš Holý s Gustávem Valachem vytvořili dobře se doplňující dvojici protikladů, na níž nakonec z velké části film stojí. V porovnání se současnou tuzemskou tvorbou se však Jezevčí skála jeví jako malý nenápadný klenot. Navíc v žánru, který u nás dnes patří mezi ohrožené druhy. Pokud už tedy nevyhynul. ()

roza101 

všechny recenze uživatele

U mě je tento film klenotem české kinematografie.Herecké obsazení,pěkná příroda,ta obyčejnost... Ať mě někdo vysvětlí to, že dřív neměli techniku, nepotřebovali triky a dokázali udělat film, který neomrzí ani po tolika letech, a teď v současné době, cokoliv natočí, ať už se jedná o Babovřesky, a tak bych mohl pokračovat do nekonečna,se na to jednou kouknu, někdy to ani nevydržím ,a už si to nikdy nepustím.A Tomáše Holého je neskutečná škoda, i když se rozhodl opustit hereckou kariéru. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)

Reklama

Reklama