Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 1

Recenze (99)

maverick10 

všechny recenze uživatele

To je mi zase trapas pane režižére. Mandelova autobiografie pohledem filmovych oci Justina Timbrdwicka, kde staci natocit nejakou cernobilou jednostrannou nespravedlnost, smutne zabery z vezeni a par citaci a jde se na dotocnou! Mandelova autobiografie a celkovy pohled na svet je filozoficky tak poutave dilo, na ktere slaboduchy scenar ani dirigentska taktovka nestacily. Mozna kdyby se nedelalo tolik prestavek na pravidelné čajové dychanky... Stale dokola delaji z divaku idioty a predkladaji lidem dramaticky jednostranne zapletky, kde je kazda strana mince zvyraznena natolik, ze by ji poznal i katolik. Neni divu, ze zde place nejedna venkovska dorostenka, ktera vychodila pet trid zakladky na deset let. Chybi mi zde propracovanejsi psychologicke procesy, celkovy nadhled nad celou tou problematikou. Mozna k tomu vsemu prispel i naprosto zcestny vyber hlavniho hrdiny bouchacem Idrisem Elbou, kteremu jsem to nezral od zacatku filmu. Vzpomente si na Eastwoodovo Invictus, v tomto dile stacil jeden pohled do oci Morgana Freemana a videli jste vse... ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Nelson Mandela. Bojovník proti rasismu. Pomohl vybudovat lepší svět v Jihoafrické republice, když zabránil krvavé občanské válce. Idealista, který převedl své myšlenky ve skutečnost. Snad až příliš jednostranný film podle autobiografie, ale dává alespoň trochu nahlédnout do života výjimečného člověka a politika. Politika, jehož odkaz dalece přesahuje hranice afrického kontinentu a na jehož pohřeb v roce 2013 neváhali přicestovat prezidenti a premiéři světových mocností i sám papež František. Je nanejvýš trapné, jak se k pohřbu postavila naše politická elita reprezentovaná Jiřím Rusnokem. Tento náš bývalý ministr financí, předseda vlády "odborníků", člen dozorčích rad a současný guvernér Národní banky se v rozhovoru s ministrem Pickem projevil ohledně Mandelova pohřbu takto: _________________Jiří Rusnok: Ty vole teď ještě zase zemřel Mandela. Vlastimil Picek: Kdo tam pojede? Jiří Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet. Vlastimil Picek: Protože voni to dělaj tak do deseti dnů. Jiří Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. To jak máme s ním večeři, jo. Teď já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli ještě nebudu muset jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. Ale Mandela, to je zase průser. Ty vole, já nevim, dyť ještě ale. To je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím. Vlastimil Picek: Ale né, speciál. Jiří Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí? Vlastimil Picek: Já to zaplatím. Jiří Rusnok: Tak rozpočet letos to zvládne, ale je to hrozný. Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě říkat, ať tam nejede. Vlastimil Picek Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla? Jiří Rusnok: : No já nevim. Vlastimil Picek: Dyť on má problémy se schodama. Jan Fischer: Ještě tam bude nějaký průser, člověče. Vlastimil Picek: Hele, nám zrušil cestu do Afghoše dvacátýho a poletí tady? Jiří Rusnok: Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli. Hmmmmm Tak to je fakt hustýý Ty Vole. Nakonec poslali Kohouta. Snad ne toho co roky cestoval tajně zadarmo na parlamentní účet..... ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jsme svědky skutečně dlouhé cesty ke svobodě, jelikož snímek pokrývá značně rozsáhlé časové období. Proto logicky mapuje jen důležité "epizodky", především tedy z osobní sféry, politice apartheidu a rasové segregaci se věnuje zjednodušeně. A angažovaně, ale asi neměl jinou možnost, když samotný Mandela se ve vězení sice vyrovnával se samotou a ponižováním, nicméně představoval spíš adorovaný symbol, kterému se dramatické události přímo neděly. Ovšem už za ten pohnutý životní osud (vyšperkovaný výborným výkonem Idrise Elby v titulní roli) prostě nemůžu jít pod 4 hvězdy. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

V každém ohledu brilantní náhled do života muže, jež je buďto srovnáván s Gándhím nebo s brutálním teroristou typu Talibánce Aafiouma Siddiquima. Resumé ať si každý vydedukuje sám, důležitá je pouze idea, že pro vyšší dobro je dobré zemřít (neplést se zprzněnou verzí, jíž je charakterizován džihád!). Tak si ten náš právník opálenej otevřel hubu na špacír a hurá do lochu, kde strávil 27 let zejména opečováním jablek rajských a kutáním šutrů v prťavých lomech. Na svobodě vegetující choť s radostí přijala odkaz svého muže, jen ho krapet zprznila a vyslala své druhy do krvavé řeže o Pretorii, Port Elizabeth a Durban. V zájmu utišení konfliktu byl Nelson vypuštěn z klece, načež se stal prezidentem JAR, tajemníkem OSN, nositelem Nobelovy ceny a společně s Gándhím nejspíše největším mužem 20. století. Vzhledem k tomu, že ve vězení promeškal celý svůj produktivní věk toho dokázal věru dost. 88% Celosvětový výdělek k 19. 3. 2014: $27,318,680, což je 0,8 násobek budgetu ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)
  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama