Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 1

Recenze (99)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by se měly točit životopisné filmy. Alespoň přibližně. Je tu vidět všechno důležité, Mandela tu není tesán do mramoru jako bezchybný pilíř mravní síly, ale je ukázáno i to, že si s rodinnými věcmi nikdy moc nelámal hlavu (hlavně předtím, než byl odsouzen k - jak jihoafrická vláda doufala - zapomnění). Také je dán značný prostor Winnie Mandelové, včetně toho, jak se nakonec s manželem politicky i lidsky rozešli. Ale také tu některé věci chybí - například zdravotní problémy, které si Mandela uhnal v tom podezřele pohodově vylíčeném mnohaletém vězení, ale na druhé straně to, že nebyl tak úplně odříznut od světa. Je to prostě výborně odvedená filmová práce - ta vždy obnáší určité zatraktivňování a dramatizaci. Nechápu výtky některých uživatelů ve smyslu, že je žádná z vyobrazených apartheidních úchylností (ať už šlo o střelbu do neozbrojených demonstrantů nebo odvlečení matky od dětí a její následné mučení) nijak nezasáhla. Je to jistě možné, ale já to nechápu, protože na mě to fungovalo. A to tak dobře, že jsem si nějak nevšiml, že to trvalo dvě hodiny dvacet. Není možné nezmínit se zvlášť o výkonu Idrise Elby. Ten nastudoval Mandelovy projevy do nejmenších detailů, včetně gest, dikce apod. Přesvědčivost tohoto pokusu o zachycení životní pouti pozoruhodného muže, která by vydala na několik seriálových sezón, je hlavně jeho zásluha. Za mě 80% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale do nového Mandely se mi zpočátku vůbec nechtělo. Cítila jsem však jakousi povinnost se na něj podívat a dnes nechápu, proč jsem zhlédnutí tak dlouho odkládala, protože to byl veskrze příjemný film. Životopisné snímky mám ráda, tenhle na to jde docela standardně, ale to nevadí, protože nechybí preciznost. Více se mi líbil začátek filmu a úplně nejvíc pak davové scény, kdy černoši skandovali v ulicích. Takové scény mají vždycky jakousi nespecifikovatelnou vnitřní sílu, která mi málem vhání slzy do očí a žene mi mráz po zádech. To bylo v další části snímku utlumeno, ale nevadí. Herecké výkony skvělé. A krásná hudba to korunovala. Silný příběh natočený bez patosu, a to je třeba ocenit. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Černobílá hra, kterou se mi hrát nechtělo. Na jedné straně zlí běloši, na straně druhé chudáci černoši, kterým vlastně nezbývá nic jiného, než se chopit zbraní a bojovat za svoje životy. Taktně je zamlčeno, že pokud by se Mandela a ANC chopili moci, stala by se z JAR jedna z bolševických republik, které by byly slova jako svoboda a rovnoprávnost zcela cizí. Netvrdím, že apartheid byl správným zřízením, ale nedá se na něj nahlížet jen jako na režim, jehož jediným zásadním bodem bylo mlátit černochy. Ať se to někomu líbí nebo ne, tak právě díky apartheidu patří JAR k nejrozvinutějším ekonomikám v Africe. Zatím. Ale podobné věci se neříkají, protože nezapadají o mýtu o Mandelovi. A tenhle film ten mýtus jen přiživuje. Natočeno zručně, Idris Elba výborný a věřím, že pokud se člověk oprostí od averze k uměle vytvořeným modlám, dokáže Chadwickovo dílo ocenit, ale mě to moc nejde. 40% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych se v životopisných filmech přímo vyžíval, ale mám je rád a téma tohoto snímku mě dost zasáhlo. Příběh jednoho vůdce, který desítky let, ať už pasivně, či aktivně, bojoval za svou zemi, byl zpracován velmi citlivě a v určitém ohledu i objektivně. Samozřejmě běžný divák netuší, zda-li byl filmem, respektive knižní předlohou, pouze obelhán, nebo se to tak všechno stalo, to co si pro nás však charismatický Idris Elba připravil je velice silný film, který dokáže chytit za srdíčko...90% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

V každém ohledu brilantní náhled do života muže, jež je buďto srovnáván s Gándhím nebo s brutálním teroristou typu Talibánce Aafiouma Siddiquima. Resumé ať si každý vydedukuje sám, důležitá je pouze idea, že pro vyšší dobro je dobré zemřít (neplést se zprzněnou verzí, jíž je charakterizován džihád!). Tak si ten náš právník opálenej otevřel hubu na špacír a hurá do lochu, kde strávil 27 let zejména opečováním jablek rajských a kutáním šutrů v prťavých lomech. Na svobodě vegetující choť s radostí přijala odkaz svého muže, jen ho krapet zprznila a vyslala své druhy do krvavé řeže o Pretorii, Port Elizabeth a Durban. V zájmu utišení konfliktu byl Nelson vypuštěn z klece, načež se stal prezidentem JAR, tajemníkem OSN, nositelem Nobelovy ceny a společně s Gándhím nejspíše největším mužem 20. století. Vzhledem k tomu, že ve vězení promeškal celý svůj produktivní věk toho dokázal věru dost. 88% Celosvětový výdělek k 19. 3. 2014: $27,318,680, což je 0,8 násobek budgetu ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)
  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama